Malmö FF – Örgryte IS

Tid: 2002-04-21 17:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-1

Matchfakta:

Bollinnehav: MFF:51%, ÖIS:49%
Skott totalt: MFF:10, ÖIS:7
Skott på mål:MFF:4, ÖIS:3
Skott i målställning: MFF:1, ÖIS:0
Frisparkar: MFF:18, ÖIS:18
Hörnor: MFF:9, ÖIS:4
Offside: MFF:6, ÖIS:2

Bästa spelare i lagen:(enligt Malmö FF:s matchvärdar)
MFF:Daniel Majstorovic
ÖIS:Jeffrey Aubynn

Två skott i ribban och en rad målchanser. Närmare än så kom inte MFF första hemmasegern, istället kunde ÖIS vinna med uddamålet.

Synd på en sån fin dag.
Drygt åtta tusen valde bort trädgårdspass och parkpromenader för det perfekta sättet att avnjuta vårens mycket övertygande comeback: tre blå poäng på Stadion. Rocken över axeln och åtminstone första halvlek i skjortärmarna, men – lik förbannat inga poäng.
– Jag börjar bli trött på Hamrén. det är fjärde gången han vinner på bortaplan mot mitt lag med 1-0, sa Tom Prahl efter matchen med ett snett leende och hänsyftning till allvensk nutidhistoria.
– Nu är vi i serieledning, och det är första gången sedan 1999 om jag inte tar fel, tyckte å sin sida Erik Hamrén efter tre vinster på lika många omgångar.

Drabbningen mellan MFF och Örgryte ville aldrig bli varken riktigt spännande eller underhållande, och kan inte direkt kallas minnesvärd. Ett okej allsvenskt dagsverke, på sin höjd, men generellt ganska låg kvalitet. Matchen sökte en gestalt, en kraft stark nog att ta kontrollen, men fick vänta förgäves på två förvisso kämpande och ivriga, men mest kantigt bollskyfflande och luftstångande elvor. MFF:s var samma som vann och presterade perioder av riktigt bra spel mot Norrköping; även idag anförda av en initiativrik Erik Johansson, dock utan det där riktigta flytet. Symptomatiskt, skulle det visa sig. Av det Örgryte som omtalats ”spelskickliga” syntes inte mycket, dock tillräckligt för att vara de som i någon mån kunde sägas dominera första halvlek.

I tionde minuten hade MFF en bra chans att ta ledningen. Mats Lilienberg pressade fram en hörna, som Matias Concha slog och Jörgen Ohlsson nickade vidare in till Peter Ijeh, som skarvade upp bollen – i ribban! Tio minuter senare fick ÖIS en frispark i farligt läge, precis utanför straffområdet till höger. Jeffrey Aubynn stegade fram med sin vänsterfot och fick på ett bra, men inte dödligt placerat skott, som Lee Baxter kunde boxa till hörna. En dessvärre ödesdiger hörna. Till synes låg och misslyckad, men stackars Matias Concha vid första stolpen rensade undan ett par biljarder luftpartiklar, dock inte bollen, som Johan Angrund istället kunde dundra i nät otagbart.

Periodvis darrade det betänkligt i den ljusblå backlinjen, som var nära att ställa till det för sig ett flertal gånger, särskilt i första halvleken. Men ju längre matchen led desto bättre lyckades sedvanligt suveräne Daniel Majstorovic gjuta olja på vågorna av ungdomlig orutin, och alla fick revanschera sig med någon snygg brytning eller bra uppspel. Efter en halvtimmes spel hade MFF en riktigt bra chans, när Majstorovic nickade en vackert välavvägd frispark av Brian Steen Nielsen, Dick Last i ÖIS-målet tippade till hörna. Innan paus ett par MFF-farligheter till och en blixtsnabb örgrytekontring av Christian Hemberg och Martin Ulander, där MFF-försvaret inte alls hann samla sig. Skott över.

Liksom i matchen mot Djurgården inledde MFF andra halvlek intensivt, och hade ett klart grepp om händeserna den första kvarten. I 51:a minuten ännu en skarp målchans och ett bra anfall. Samarbete Berntsson-Elanga på vänsterkanten, Elanga-inlägg – för övrigt ett av få lyckade, Joseph hade siktet illa inställt idag – nådde Erik Johansson i utmärkt skottläge i straffområdet. Emellertid valde Erik att finta och var ytterst nära att grundlura de två ÖIS-backarna framför mål, men tappade bollen, som Peter Ijeh snappade upp – skott strax utanför och stor frustration på läktaren… Två minuter senare byttes Mats Lilienberg, som inte fått så mycket vettigt uträttat, ut. Tyvärr lyckades hans ersättare Niklas Skoog inte mycket bättre under sin knappa halvlek.

Nu var det inte heller alltför tacksamt att vara MFF-forward idag, många markbollar att jobba med från mittfältet kom inte, samtidigt var Örgryteförsvaret nästintill felfritt på de långa bollarna. Men det är helt klart Peter Ijeh som, utan att glänsa idag, är MFF:s mest formstarke anfallare; med i spelet matchen igenom, med ribbträff och ett friläge han borde ha satt. Det kom i 60:e minuten, då Jörgen Ohlsson stod för matchens delikatess: just utanför straffområdet lyckades han med bröstet skarva vidare en boll och därmed helt frispela Peter Ijeh med målvakten. Tyvärr läste Dick Last finten och gjorde en framstående parad. Det hade varit så vackert…

På den efterföljande hörnan hade Jörgen Ohlsson en skaplig nick över. Utan något vidare spel skapade MFF ändå mycket.
– Jag kan inte förebrå spelarna för den här förlusten. Laget är betydligt mer sammanhållet idag, och jag får det till 13 skapade målchanser, mot Örgrytes 9. Då ska vi normalt sett också göra två eller tre mål. Vi hade lägena idag, men bollen ska dit också, sa Tom Prahl, som lät Hasse Mattisson göra äntlig årsdebut i 72:a minuten. Billy Berntsson gick ut och MFF gick över till en 3-5-2-formering, som i och för sig såg mer ut som 3-1-4-2 med Brian Steen strax framför försvaret. Någon större inverkan på matchbilden fick rockaden emellertid inte. MFF var lite på G, men istället för ett alltmer desillusionerat – och decimerat! – Norrköping var motståndet den här gången ett Örgryte med tre tunga poäng inom räckhåll. Och på ovanligt goda grunder kan man nog också tala om oflyt idag – för säkerhets skull extra tydligt symboliserat av Hasse Mattissons fina skott i ribban på stopptid.

Tom Prahl förstås besviken över förlusten, men inte över lagets insats:
– Jag blir lite stärkt faktiskt, av det faktum att det här nya, unga laget spelar helt jämnt mot ett av de tippade topplagen. Jag tycker det är stor skillnad mot djurgårdsmatchen. Nu är det viktigt att vi fortsätter.
Nästa allsvenska hållplats är Söderstadion, där Hammarby väntar nästa måndag. Sedan föjer i rask taktmed Kalmar FF hemma fyra dagar senare på fredagen OCH HIF på Olympia ytterligar fyra dagar därpå tidagen 7 maj. En riktigt het vecka alltså, få se om vi kan få lite himmelsblå vårvärme att matcha den meteorologiska.

MFF idag:
Lee Baxter – Matias Concha, Daniel Majstorovic, Gudmunder Mete, Billy Berntsson(72) – Erik Johansson, Brian Steen Nielsen, Jörgen Ohlsson, Joseph Elanga(84) – Mats Lilienberg(53), Peter Ijeh.
Ersättare: Driss El Asmar, Mikael Roth, Niklas Skoog(53), Hasse Mattisson(72), Peter Sörensen(84).


Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners