IFK Norrköping – Malmö FF

Tid: 2002-04-13 19:00, Plats:Idrottsparken, Resultat: 0-3

En otroligt skön seger för de himmelsblå, för dagen dock rödvitrandiga, med 3-0. Resultatet speglar dock inte matchen som länge var jämn och där de två sista målen kommer i 88 respektive 91 minuten då Norrköping spelar men enbart nio man. Dessutom kunde Norrköping med lite flyt gått till halvtidsvila med 3-1 ledning.

Efter skräckupplevelsen 1999 (5-1) och oavgjort resultat 2001 (1-1) där Daniel Majstorovics nick i slutsekunden räddade Malmö FF:s ära i en bedrövlig match så var det åter dags att bege sig till anrika Idrottsparken i Norrköping för ett klassiskt möte med ”Peking”. Malmö FF var dessutom skrudade i sina rödvitrandiga tröjor. De båda anrika klubbarna har hamnat lite i kölvattnet de senaste åren och detta gjorde mötet extra intressant. Det skulle visa sig att Malmö FF var det bättre laget på många plan.

Efter alla skador och strulet med spelarlicensen var frågan inför matchen annars vilket lag Tom Prahl skulle formera. Det visade sig bli en lyckad rockad med ytterbackarna. Joseph Elanga fick förnyat förtroende efter sitt pigga inhopp mot Djurgården. På topp började man med Mats Lilienberg och Peter Ijeh.

Matchen började piggt med chanser för båda lagen. Lee Baxter var lugnet själv och gjorde en fantastisk räddning på ett närskott efter bara ett par minuters spel. Erik var framgångsrik på sin högerkant speciellt när han tar steget in i banan och vågar utmana sin motståndare. Även Elanga skapade chanser på sin kant. Samarbetet mellan Erik och Ijeh resulterade i ett par chanser. Dock var en del spelare ivriga och detta resulterade in alldeles för många långbollar mot de hårt pressade anfallarna. Detta slutade allt som oftast att Norrköpings Fredrik Bild och Filip Apelstad slog bort bollarna.

Spelet fungerade som bäst när man spelade längs marken och utnyttjade kanterna. I positionsspelet kan man även skönja en viss orutin men man kan inte klaga på viljan och ambitionen hos spelarna. Den första halvtimmen i första halvlek räddar Lee Baxter och stolpen Malmö från baklängesmål. Spelmässigt har det så långt varit jämt men de vassaste chanserna har Norrköping skapat.Efter cirka 30 minuter tar Malmö över mer av matchen vilket resulterar i en hel del farligheter bland annat har Brian Steen en bra frispark utanför straffområdet och Jörgen Ohlsson ett bra skott minuten efter. Den klart vassaste chansen kommer i den 29 minuten då Elanga tar sig förbi en utrusande målvakt och slår bollen längs mållinjen och vid bortre stolpen kommer en rusande Mats Lilienberg och slänger sig men bollen går utanför.

Både Jörgen och Brian jobbar och sliter på mittfältet. Man bryter effektivt de flesta av Norrköpings anfallsförsök. Malmö spelar nu ett mer varierat anfallsspel med både långbollar mot mitten och kortpassningsspel på kanterna. Efter första halvlek står det 0-0 och det skall MFF:arna vara mest glada över.

Andra halvlek fortsätter som den första slutade. Erik kommer fri bara efter en minut men missar. Även Matias Concha testar målvakten med ett skott. Så i den 70 minuten får Ijeh bollen och slår den till Daniel som följt med upp som i sin tur klackar den bakåt till Erik Johansson som placerar bollen otagbart i mål och det står 1-0 till Malmö FF.

I den 73 minuten får Jörgen Ohlsson en varning och minuten efter blir Mikael Blomberg utvisad för en ful tackling. Malmö skapar fler chanser bland annat en dubbelhörna. I den 79 minuten tar bollen på Filip Apelstads arm och han får sin andra varning och blir även han utvisad. Trots underläge och två man kort ger inte Norrköping upp. Man skapar ett par farliga chanser men Malmö reder ut det och i den 88 minuten kan Peter Ijeh slå in det förlösande 2-0 målet. Vild glädje bland de ca 600 MFF-supportrarna som tagit sig till Idrottsparken. Fyra minuter senare slår Ijeh till igen och saken är klar. Tre poäng till Malmö FF i bortapremiären.

Totalt sett gör Malmö FF en mycket bättre insats än mot Djurgården. Andra halvlek visar man prov på varierat anfallsspel och stabilt backspel. Man är fysiskt starka och spelar med självförtroende.

Bäst i Malmö FF idag är Lee Baxter och Daniel Majstorovic och Erik Johansson men överlag gör alla en bra insats.

Malmö FF har nu spelat två matcher med de rödvitrandiga bortatröjorna. Båda gångerna har det resulterat i 3-0 vinster. Kanske dags att använda dem alla matcher?

När man sedan står på perrongen i Norrköping och väntar på tåget mot Malmö så infinner sig den där härliga känslan att livet är bra underbart ibland. Runt om en springer spelarna runt och spexar och pratar i mobiltelefon. Stämningen är uppåt och magister Prahl står och myser när han betraktar sina spelare. Till och med tågpersonalen gratulerade i högtalarna på vägen hem.

/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners