Herfölge BK – Malmö FF

Tid: 2002-02-16 12:00, Plats:Herfölge, Resultat: 4-2

Herfölge-MFF 4-2, och de himmelsblå fick alltså även denna lördag smaka på en dansk ost. 2-11 i målskillnad på tre matcher och nio insläppta på två. För det lag som så här långt främst skall ha tränat försvarsspel – klart man blir lite orolig. Men. Samtidigt som siffrorna kanske inte ljuger, så ger de knappast en fullständig bild av läget.

Fast nån sådär väldigt lattjo exkursion till dansk sovstadsverklighet erbjöd inte den kalla, gråtrista lördagen den sextonde. Veckans antydan till vår i luften ersatt av en lätt gödselstank kring Herfölge Stadion. Lördagsförmiddagsfylkande kring SuperBrugsen, i övrigt livlöst. Sensationen över ligaguldet 2000 känns begriplig. Radhusghetton, cykelstigsinfrastruktur och rekreationsgräsplättar. Vid en av de senare två mål. Trettiotalet MFF-supportrar hittade verkligen hit och stannade över både A- och B-lagsmatchen. Strongt.

Efter ett snabbt uppspel från backlinjen fick Peter Ijeh på ett bra skott redan i andra minuten. Herfölgemålvakten tippade till hörna. Matchen började livligt, med tendenser åt bägge håll. MFF-ytterbackar tog varje tillfälle att fylla på offensivt, sökande crossbollar mellan yttermittfältarna. Men också en Herfölge-chans med skott på mål, efter att MFF-backlinjen haft svårt att samla sig, och en lätt fånig situation när Herfölge tilldömdes indirekt frispark efter att Lee Baxter hållit bollen för länge… I sjunde minuten ett MFF-anfall med lovande samspelsintentioner mellan Brian Steen Nielsen, Niklas Skoog och Peter Ijeh. Nytt Ijehskott.

I nionde minuten gjorde Herfölge 1-0. Snabbt anfall på djupet, och MFF-försvaret fick inte koll på läget förrän en distinkt avslutning ställt Lee Baxter utan chans. Jörgen Ohlsson hade en nick på mål två minuter senare. BSN, Skoog och Ijeh visade fler prov på kombinationer utan att vaska fram någon direkt målchans. Samtidigt hade Herfölge några farligheter, där det kändes som om det mer var MFF-försvaret som hade svårt att värja sig än det var danskarnas offensiva udd som var slipad.

Årets första MFF-mål kom äntligen i den 38e minuten, och det var Peter Ijeh som nickade in ett inlägg från Joseph Elanga uppåt vänstra krysset. I 41a minuten blev en herfölgespelare utvisad på grund av någon sorts osportsligt uppträdande, och en minut senare kontrade Daniel Majstorovic med att dra på sig ett gult kort efter en rätt tuff kapning. Innan halvlek hann MFF också med en bra frispark av BSN från högerkanten, Niklas Skoog fick skott på mål.

Pausunderhållningen bestående av en traktor som lite halvhjärtat trumlade några jordkokor på plats, gav anledning att kontemplera den kanske viktigaste faktorn vid en bedömning av dagens insats: planen. Vi snackar mycket tungsprunget, mycket lerslirigt underlag som i princip fåfängliggjorde varje ansats till ordentligt markspel, omöjliggjorde ryck och kvicka vändningar och snabbare sög musten ur spelarna. Vilket märktes. Många projektiler -varav en del välplacerade -, flera allt trögare ben. Begränsat underhållningsvärde.

Markus Rosenberg bytte av Skoog i halvlek, det var bestämt innan matchen. Byta in sig själv kan en spelande tränare göra, och det var precis vad gamle EM-hjälten John ”Faxe” Jensen gjorde; lite ”frikadelle-feeling” på honom kanske, men fortfarande brytsäker på sin vänsterbacksplats. Inhopparna stiftade närmare bekantskap i 53e minuten, mer exakt Rosenbergs fot och Faxes huvud, då ett cykelsparksförsök blev vådligt nog att också rendera ”Mackan” en varning. I 58e minuten tog Herfölge på nytt ledningen genom ett snabbt anfall, på nytt kändes MFF-försvaret passivt.

Lee Baxter gjorde två vassa reflexräddningar på en språngnick och ett skott precis framför mål, BSN lade ett par bra frisparkar, varav en sånär resulterat i mål när Peter Ijeh var framme och högg. I övrigt dominerade Herfölge spelet. Eller tilläts dominera snarare, för imponera gjorde de aldrig. I 77e minuten rusade herfölgemålvakten ut och stoppade en framstormande Daniel Majstorovic väl bryskt, och domaren blåste utan att tveka straff. Jussi Nuorela prövades som skarprättare, men sköt med kraft över mål.

Istället intrillade 3-1 och 4-1 i 80e respektive 84e matchminuten, bägge målen kändes godtyckliga, onödiga och – symptomatiska. Lättvindligt för Herfölge, halvschabbligt av MFF. Jon Jönsson gjorde ett bra inhopp sista kvarten och snyggade i någon mån till siffrorna med en distinkt målnick på inlägg av Matias Concha med två minuter kvar. 4-2. Slut.

Siffror utan sammanhang är som sagt sällan intressanta. Det är helt klart att MFF-truppen har en lång väg kvar att vandra tills en samspelt och slagkraftig elva kan ställas på plan. Vilket ju är ett föga kontroversiellt sakförhållande, än mer om man lägger till skade- och skavankoflyt och dåliga matchförhållanden som dagens plan.

Dagens största glädjeämne – och bästa underhållning – var B-lagets första halvlek, då de dominerade matchbilden stort. Helt klart finns det många talanger, många profiler som knackar på dörren till A-truppen. Till exempel Dan Ingvarsson, som imponerade med go och spelsinne, och Jesper Rendin, som river och sliter – och gör mål. I andra halvlek blev det kämpigare. Danskarna kvitterade, men i allra sista minuten kunde Kenneth Gustavsson avgöra, och dagen fick en fin slutvinjett.

Nästa lördag nästa tripp över sundet för nästa match mot nästa danska lag – AB Köpenhamn. Vid sidan av laguttagningar och speluppbyggnad kan man en smula spekulera i om ”kampen” om kaptensbindeln kanske går in i en ny fas. Av de fyra utpekade huvudkandidaterna har nu alla burit bindeln varsin gång – tidigare Daniel Majstorovic och Jörgen Ohlsson, idag Brian Steen Nielsen och Hans Mattisson i B-matchen. Vem får äran nästa gång?

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners