Hammarby IF – Malmö FF

Tid: 2001-10-01 02:00, Plats:Söderstadion, Resultat: 0-1

En bra första halvlek räckte inte mot serieledarna.

Ett kokande Söderstadion fick till slut se sitt Hammarby stå som segrare efter nittio minuter. Men MFF var det lag som inledde bäst och hade greppet om matchen i den första halvleken. En feldömd straffspark tillät Hammarby kvittera och i andra halvlek sprang ett kvickare Bajen ifrån MFF.

Första tio minuterna var ganska avvaktande i hällregnet söder om söder. Inga klara målchanser och mest ställningskrig. Sedan tog MFF över alltmer av spelet och Hammarby verkade tagna av stundens allvar. Kanske är det först nu man börjat tänka i banor om SM-guld, många hemmaspelare var bleka medan MFF inledde offensivt, tvärtemot vad de flesta förståsigpåare spådde innan matchen.

0-1
Det var på Hammarbys högerkant som de största ytorna stod att finna och det var också där som grunden till MFFs ledningsmål lades. En boll in till Niklas Skoog som starkt höll i trasan innan den hittade tillbaka ut till Peter Ijeh som fintade bort två man och mycket skickligt skruvade bollen runt Lasse Eriksson i hemmamålet och via stolpen in bland nätmaskorna. Minuten var den 25e.

Starkt MFF-spel
Därpå följde de himmelsblås bästa period i matchen. Niklas Skoog hade till och med en boll i mål men fick tyvärr se sig avvinkad för offside. Samme Skoog hade ytterligare några feta chanser men det var inte MFFs dag; vilket snart skulle visa sig.

Feldömd straff
Efter 32 minuter gjorde så Lee Baxter, som idag ersatte Jonnie Fedel i målet, en ödesdiger blunder. Lee lämnade linjen för att plocka ned ett harmlöst ballonginlägg men tappade bollen och det efterföljande skottet träffade Jimmy Tamandi på armen. Det tyckte i alla fall rättskipare Sundell och pekade myndigt på straffpunkten. TV-reprisen bekräftade alla andras första intryck: bollen tog inte alls på armen utan klockrent i Jimmys mellangärde. Helt fel beslut av herr Sundell således, men till hans försvar får väl sägas att det inte var helt lätt att se var bollen träffade.

Straffen avgörande?
Icke desto mindre hade MFF ett bra grepp om händelserna när detta inträffade och kanske hade matchens utgång blivit en annan om domaren också haft tillgång till reprisen. MFF var nämligen mycket bra i första halvlek, spelade aggressivt och vinnlade sig om att hitta medspelarna med passningar på marken.

Andra halvlek
Liksom i matchen mot Djurgården hemma var det med förväntan man såg fram emot den andra halvleken. Och liksom i den matchen gjorde MFF en betydligt sämre andra hälft än första. Visst, man stretade emot bra till en början men efter 2-1 för hemmalaget kunde Hammarby med publikstödet i ryggen springa ifrån till 4-1.

Peter Ijeh var pigg hela matchen och verkar ha hittat formen igen, Olof Persson spelade starkt tillbaka på sin rätta plats i mittförsvaret men hela laget verkade i slutet av matchen ha betydligt tyngre ben än motståndarna. Hemmasegern kändes till slut rättvis men straffen var feldömd och hade MFF bara kunnat hålla kvar det fina spelet från första halvlek hade den här matchen blivit nog så tuff för Hammarby att vinna.

Hela laget gjorde en godkänd insats men något fattas helt klart. Nu väntar två hemmamatcher, Örebro respektive Elfsborg, innan året rundas av mot AIK på Råsunda.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners