Malmö FF – BK Häcken

Tid: 2001-09-24 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-0

”Oro i själen”
Det dröjde länge innan Micke Andersson kom till den sedvanliga presskonferensen efter matchen. Och väl där:
– En hemsk upplevelse nästan, vår sämsta prestation spelmässigt i år.
– Vi samarbetar inte som vi ska. Både offensivt och defensivt har vi kommunikationsproblem.
– Man kan tala om en oro i själen. Kanske är det så att spelarna tänker på framtiden, har svårt att fokusera och ge hundra procent. Men det måste man klara av, både som ledare och spelare.
Läge för konstpaus. Tunga repliker från en tränare. Mycket tunga.
Efter två förlustmatcher mot topplagen Djurgården och IFK Göteborg som trots allt innehållit stunder av riktigt bra spel – och som trots målskillnaden 1-9 kunde gett ett par poäng – var det dags för hemmamatch mot bottenlaget Häcken, genom Sundsvalls seger igår just puttade under strecket. I vårmötet på Rambergsvallen visade getingarna imponerande sting och spräckte den himmelsblå förlustnollan, idag saknades dock avstängde mittfältsdirigenten Kim Källström.

1-0 på självmål
Under första tjugo saknades också det mesta av kvalitet, från bägge lagen. Känslan av bottenmöte var svår att vifta bort när 22 man som nog ville en hel del inte åstadkom mer än kamp, tjongande och en handfull farligheter. MFF hade en efter några minuters spel på hörna, när Jörgen Ohlsson nickade och Daniel Majstorovic var nära att skyffla in en smakstart på matchen. Första målchansen till Häcken i 19e minuten, då superbegåvade 17-åringen Dulee Johnson fintade, löpte och slog ett skarpt inlägg som efter en missdömning av MFF-försvaret gjorde Joakim Söndergaard ren med Jonnie Fedel i straffområdet. Hans skott ur dålig vinkel gick över. Tre minuter senare slog slumpen till, i ljusblå favör: just inhoppade Tobias Hysén skarvnickade vackert en snäv hörna i mål. Emellertid var hörnan Brian Steen Nielsens och målet det egna – och MFF mycket tursamt i 1-0-ledning.

Kvittering på drömträff
Något senare drog samme Brian Steen Nielsen på sig ännu en varning för vårdslöst spel och är därmed avstängd ännu en gång. Därpå följde ett par sporadiska MFF-möjligheter, men knappast tecken på grepp om matchen. Erik Johansson avslutade i 34e minuten ett fint anfall med ett bra skott, men annars var det Häcken som skapade såväl det bästa spelet som målchanser värda namnet. Därför var Mikael Göranssons kvittering i 37e minuten inte oväntad, men ändå mycket överraskande. Uppskattningsvis trettio meter från mål tillvaratog han en MFF-rensning på bästa sätt: med ett ruggigt distansskott som slickade Jonnie Fedels vänstra stolpe. Fullkomligt otagbart, och vackert. En drömträff.

Elanga-skytte gav ny ledning
Första halvlek alltså odiskutabelt besvikligande. Hvad så? En ganska hyfsad inledning av andra, med bättre rörlighet och ansatser till ett mer markbaserat – och därmed vägvinnande – passningsspel. På en ny hörna nya chanser för MFF att få in bollen, men straffområdesspelet är inte helt enkelt vidare vasst just nu. Och redan efter en knapp kvart var de goda tecknen ett minne blott, och de bistra och matchen ut bestående realiteterna istället: chansspel, tröghet och blottor bakåt. En misslyckad Fedel-utspark mynnade ut i en prima målchans för Häcken, men man behöver inte dominera en match för att göra mål: ett tillfälle och en skarp individuell prestation räcker. Kombinationen av dessa faktorer inföll i 68e minuten, då Joseph Elanga på en snygg skarvnick av inhoppade Peter Ijeh fick skottläge en bit utanför straffområdet, till och med hann sikta lite och sträckte ut sin vänstervrist: kanonskott och 2-1!

Straff och fars
Nu flyttade Häcken upp allt man kunde och skapade farlighet på farlighet. MFF stack emellan med en kontring i 28e minuten, då Erik Johansson hade ett bra skott strax över ribban. Matchen skulle får en händelserik sista kvart. I 78e minuten tilldömdes Häcken straff och Daniel Majstorovic frilägesutvisning, två domslut som TV-bilderna bevisade var felaktiga, i synnerhet det senare. Daniel var verkligen inte i närheten av någon ojustehet och straffet, d v s avstängning i den viktiga och tuffa bortamatchen mot Hammarby, känns betydligt orättfärdigare än det 2-2-mål Peter ”Erra” Eriksson slog in från tolvmeterspunkten.
De sista tre minuterna bjöd på ett par närmast farsartade sekvenser, som mycket väl kunde – ja rent av ”borde” – gett Häcken segern. I 87e minuten tramsade Jonnie Fedel till det med ännu en sån där vansinnesdribbling i straffområdet och lyckades med på gränsen till tillåtna medel reda ut situationen. I sista minuten ännu ett distansskott från Häcken – och det gick stolpe-bakom Fedel-stolpe ut! och blev till en MFF-kontring och bra skott av Peter Ijeh. Därefter slutsignal.

Mycket som inte funkar
Ännu ett bottennapp till handlingarna, och visst överröstar så här dags suckarna vårens allsvenska comebackjubel.
Det är mycket som inte funkar. Positiva intryck denna afton egentligen bara av Joseph Elanga, som var den enda som någorlunda lyckades sätta sina kvaliteter i spel, och Jon Jönsson, som trots förståelig ojämnhet visar att han är en coming man att räkna med.
Nu är det plötsligt bara fyra omgångar kvar, och även om vi inte klafsat ner i bottenträsket är risken för leriga stövlar inte försumbar. Men var finns de matchande blåställen?

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners