Malmö FF – Örgryte IS

Tid: 2001-08-22 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 2-1

MFF tog äntligen chansen
Missad chans mot Sundsvall. Missad chans mot TFF. Men MFF tog den sannolikt sista chansen att haka på toppen mot Örgryte på Malmö Stadion och avancerade från nionde till fjärde plats – en raketfärd genom tabellen som givetvis är lite av en chimär, men icke desto mindre synnerligen behaglig. Speciellt som kvällens tre poäng bärgades på ett så trevligt sätt. Lika mycket som dundermagplasket mot Trelleborg bedrövade, gladde den starka MFF-insatsen, framför allt under andra halvan av andra halvlek, då de himmelsblå dominerade stort och utövade ett spel, strålande av harmoni och dynamik. Tack för det.

Två fina skott
Första halvlek var mer trevande. Det var inget snack om att bägge lagen ville och försökte vinna – det här var en riktig sexpoängsmatch (kanske mest för MFF, som inte kan hoppas på bonuspoäng från SvFF) – men man fick inte riktigt till det. Ena stunden var gäspningen på lut, när få målchanser skapades, andra stunden sucken när bra möjligheter inte resulterade. Som i nionde minuten, när Jimmy Tamandi fyrade av ett vackert skott upp mot ribban till vänster, men ÖIS-keepern Thomas Perstedt räddade snyggt till hörna. Som i 22a minuten, när det var Hasse Mattissons tur att pröva samme Perstedt med ett volleyskott ”i flykten”. Samtidigt visade sig ÖIS farliga med starka, kvicka och företagsamma spelare som främst imponerande Jeffrey Aubynn på vänsterkanten, men även Christian Hemberg, David Marek och
gamle MFF:aren Mike Owusu på vänsterbacken.

Makalöst mål av Mats
Sista kvarten blev emellertid minst sagt händelserik. I 32a minuten slog Brian Steen Nielsen en lång, fin crosspassning nere från höger till Peter Ijeh uppe på vänsterkanten. Hans inlägg misslyckades en ÖIS-försvare att rensa, och istället hamnade bollen hos Jörgen Ohlsson, som i straffområdet skarvnick-stångade den några meter till vänster till Mats Lilienberg. Som, ja jäklar i havet: med ryggen mot mål klämmer till med en i det närmaste perfekt cykelspark som stänkte i nät över målvakten. Fantastiskt.

Snabb kvittering
Som ganska ofta är fallet, blev glädjen över 1-0-ledningen inte långvarig. Närmare bestämt två minuter och 23 sekunder. Sen kunde Jeffrey Aubynn utnyttja dubbla missar i MFF-försvaret och med ett riktigt vasst skott några meter utanför straffområdet förbi en chanslös Fedel kvittera. Snöpligt. Resterande tio minuter av första halvlek blev intensiva, för att inte säga vilda, med högt tempo och några mycket tuffa närkamper. Övertag ÖIS, som med Aubynn i spetsen nu rullade igång betänkligt. En bra nick som till slut skruvade sig över av Jörgen Ohlsson, skott av Elmander över, sen var det paus.

Två avgörande inhopp
Örgryte inledde andra halvlek bäst, och första tio syntes utsikterna långt ifrån lysande, om än Peter Ijeh hade en bra möjlighet i 50e minuten. Dock började MFF pressa på kring femtiofem sextio minuter, pressen höll i sig och blev helt tongivande efter två viktiga byten i sextiotredje och sjuttionde minuten: Mattisson – Johansson och Rosenberg – Elanga.
– Erik och Joseph blev lite lidande av skiftet till 4-3-3, men bägge gjorde mycket bra, för att inte säga matchavgörande inhopp – två fräscha spelare som vågade utmana, sade Micke Andersson efter matchen.

Markant MFF-övertag
Nu lyfte sig hela laget, lyckades hålla i bollen, dominera och prestera fin anfallsfotboll i högt tempo. I 78e minuten hoppade Mats Lilienberg snyggt över en framspelning av Erik Johansson och därmed var Peter Ijeh ren med målvakten i straffområdet, skottet dock över. Nio minuter senare slog Joseph Elanga en grym och lång stickare som såg lite för svår ut, men Peter Ijeh gjorde en blixtsnabb och urstark löpning och var före sin ”gubbe” på bollen in i straffområdet. Knuff eller viss otillbörlig fysisk kontakt inträffade, Ijeh föll och domaren tvekade inte: straff.

Straffavgörande av Erik
– En fifty-fifty-situation, tyckte ÖIS-tränare Erik Hamrén efteråt, vilket man nog får hålla med om.
Men det är ju förstås rätt svårt att tacka nej till en Elfmeter tre minuter innan full tid. det gjorde inte Erik Johansson, som fick nöjet (?) att sätta straffen säkert och avgöra matchen mot sitt gamla lag. De avslutande minuterna spelade MFF härligt säkert och förnuftigt, så att ÖIS inte fick till någon slutpanikpress. Bara det en viktig signal. En än viktigare ljöd efter dryga 92 minuter – domarens slutvissling.

4-3-3 eller 4-4-2?
Det ”nya MFF-spelet”, då? Tja. kanske var det viktigaste att Micke gjorde något för att rubba de negativa cirklarna, och mindre viktigt exakt hur. Brian Steen Nielsen blev helt klart mycket mer tongivande nu, men samtidigt var det efter bytena, när laget återgick till 4-4-2 som den riktigt fina perioden inföll.
– Idag provade vi ett nytt system och jag tyckte det fungerade bra, jag fick bollarna rättvänd oftare, menade Brian Steen Nielsen efteråt. För mig personligen passar det bra, då danska landslaget spelat 4-3-3 under Morten Olsens ledning, men en bra fotbollsspelare kan spela i alla system.
Sannolikt har tändning och självförtroende större betydelse än den aktuella sifferkombinationen. Hela laget växte i andra halvlek, framför allt Peter Ijeh – riktigt bra -, Mats Lilienberg – bra bollbehandling – och Brian Steen Nielsen. Mittfältet efter bytena såg riktigt intressant ut: med en Elanga som med ett kärvt understatement väl får anses vara på god väg ur sin formsvacka; med Johansson, Steen Nielsen och Ohlsson dynamiska och initativrika.

Gediget och glädjande
Sammanfattningsvis en både gedigen och glädjande MFF-insats, som tvättade bort obehagliga derbyminnen och ger anledning att blicka framåt med viss tillförsikt. OM det nu bara kunde bli två (eller gärna flera, förstås) bra matcher (läs: segrar) i följd! Kort uppehåll till söndagens match mot IFK Norrköping, men då gäller det att konservera kvällens fina inställning, så det inte blir en picknick i Idrottparken utan en ny bra kämpainsats.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners