Tid: 2001-08-06 02:00, Plats:Olympia, Resultat: 1-1

MFF taggade från start
Redan från första stund syntes det att MFFarna var taggade till hundra procent i den sena (avspark 20.15) derbyreturen mot HIF på Olympia. En spelsugen och förhållandevis långhårig (typ 2 cm) Jimmy Tamandi, Hans Mattisson och Peter Sörensen gjorde klart att här skulle inga rödblå få något gratis: en härlig inställning blev tongivande för den ljusblå insatsen denna kväll. Den första kvarten tillhörde MFF, med lyckad sparka-och-spring-fotboll som skapade några farligheter.

HIF rullade igång
Men HIF tog sig in i matchen, vilket blev tydligt i tolfte matchminuten. Som Heimdalls lur blåsande till Ragnarök blev Christoffer Anderssons skott ett par decimeter utanför vänstra krysset signalen till en otäck helsingborgsperiod. HIF kunde nu rulla igång hela sitt register, med en imponerande bredd i spelet och Santos, Prica och Eklund ständigt på hugget. Chans på chans vaskades fram, men MFF lyckades skickligt försvarande och desperat rensande hålla undan för anloppen.

Välförtjänt ledning
Tills den 27e minuten, när Santos gick loss perfekt på Mikael Gustavssons framspelning från mittplan och annars framstående Daniel Majstorovic ohjälpligt hamnade på efterkälken. Fri med Fedel lade Santos bollen kyligt till höger: stolpe in och 1-0. Sista kvarten hade HIF fyra vassa målchanser och MFF. 0,75, när Peter Ijeh sånär kom rätt in i strafområdet på Jörgen Ohlssons framspelning, men Sven Andersson täckte bra. Välkommen paus, till vilken MFFarna kunde gå nöjda med resultatet, och att det fortfarande var match!

Elanga hann med sju minuter
MFF inledde även andra halvlek lovande, men en ”intressant krumelur” satte sin prägel på matchen. Joseph Elanga byttes in direkt – Sörensen ut och Erik Johansson in på mitten – men fick tacka för sig efter 7 minuter och 29 sekunders spel! Varning nr 1 på ful fällning i 51a minuten, varning nr 2 på lika ful dobbarna-före i 53e minuten. Solklart rött, och MFF fick fortsätta med ett tremannamittfält, där Erik Johansson med framgång försökte täcka både mittplan och vänsterkant.

Ijeh och Erik visade lejonklon
I 58e minuten fick HIFs Mikael Hansson i språng på ett bra skott med efterföljande hörna, och det började dra ihop sig till ny HIF-dominans. Vilken emellertid framgångsrikt sköts upp två minuter senare när Erik Johansson från mittplan slog just den stickare man saknat hela säsongen (nästan): till höger om HIF-backen medan Peter Ijeh löpte till vänster. Ijeh mötte bollen i straffområdet, och ensam med målvakten i straffområdet visade Nigerias skyttekung lejonklon – snabb, distinkt avslutning. Kvitterat!

Ett mål betyder så mycket.
Ett mål betyder så mycket. Peter Ijeh var i princip usel i första halvlek, men efter att ha nätat växte han stort: kom rätt in i situationerna och deltog på ett helt annat sätt i matchen. Perioden efter kvitteringen var HIFarna märkbart störda. Med växande stress och ineffektivitet syntes de oförmögna att samla sig till samma dominans som i första halvlek, men efter dryga 75 minuters spel började det osa katt igen. Crossbollarna och målfarligheterna duggade allt tätare och en press etablerades, som med några undantag skulle vara matchen ut. I 37a minuten hade Erik Johansson – efter att ha tunnlat en HIFare – ett bra skott som Sven Andersson inte kunde hålla, men å andra sidan hade Björn Johansen en nick i ribbans undersida två minuter senare.

Total HIF-press i slutet
Resten av matchen slog MFF bara ifrån sig i den totala HIF-pressen, men tack och lov med storartad framgång. I tredje övertidsminuten skrek publiken på straff efter ett väl lättvindligt fall i straffområdet, vilket syntes få den väl ivrigt blåsande domaren att i momentet efter blåsa en rätt billig frispark i farligt läge för HIF. Till höger utanför straffområdet drog inhoppade Rogerio på ett kanonskott som Jonnie boxade till hörna. Innan hörnan: slutsignal, och en tung pinne till ett härligt kämpastarkt MFF.

MFF: Jonnie Fedel – Jimmy Tamandi, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Robert Kjellin – Hans Mattisson, Jörgen Ohlsson, Peter Sörensen(45), Erik Johansson – Mats Lilienberg(89), Peter Ijeh.
Ersättare: Lee Baxter, Jon Jönsson, Joseph Elanga(45), Markus Rosenberg(89), Mikael Roth.