Malmö FF – Halmstads BK

Tid: 2001-07-29 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 3-1

– När vi sist spelade mot HBK i Halmstad bjöd vi våra motståndare på lite väl mycket, menade Micke Andersson i programbladet, samtidigt som han inför matchen efterlyst ökad stabilitet i lag och spel.
På bägge punkter kunde MFF-tränaren efter dagens match känna sig nöjd, däremot uteblev den efterlängtade dubbelrevanschen – för bortaförlusten mot HBK och förra omgångens bottennapp mot GIF Sundsvall. Men det krävdes ett straffmål på övertid för att subtrahera två av tre välförtjänta poäng för en ljusblå elva som som helhet stod för en stabil och kämpastark insats.

Matchen karakteriserades knappast av skönspel och läckerheter, det var två fysiska lag som kämpade och slet för allt vad tygen höll. Ur det värsta boll-skyfflandet och -tjongandet – med några farligheter åt bägge håll – utkristalliserades efter cirka tjugo minuter att det var MFF som fick mest att stämma. En stabilt agerande backlinje där Olof Persson på högerbacken dessutom bidrog med flera lyckade uppspel gav efter hand avstamp för de offensiva spelarna: tråcklande Erik Johansson, idogt initiativrike Hasse Mattisson, aktive Mats Lilienberg och så Niklas Skoog med sin imponerande arbetskapacitet och spelaptit.

Det började helt enkelt se bra ut. I 26e minuten drog Mats Lilienberg på långt utifrån, oväntat och överraskande bra träff: skottet i stolpen. Samtidigt hade det vassa HBK-anfallet inte marginalerna med sig, och i 29e minuten kunde de knappt 10 000 (9450) på plats se tendensen befästas: Hasse Mattisson ”hittade” bollen på övre mittplan, drev ett par steg framåt och drog på ett skott från 25 meter som studsade strax innan mål, vilket i kombination med solen fick Håkan Svensson att komma snett och missa. 1-0 – och detta bara någon minut efter att Hasse kommit in igen på plan sydd med fyra stygn i hakan efter en närkamp.

Ledningen gav självförtroende och MFF-pressen fortsatte med flera halvchanser, om än Halmstad hade både en och två kvitteringsmöjligheter när Stefan Selakovic först sköt i stolpen och sedan spelade Robert Andersson helt ren framför mål. I den psykologiskt viktiga 43e matchminuten utökades MFF-ledningen synnerligen vackert: till höger utanför straffområdet avslutade Niklas Skoog ett lysande förarbete med att klacka till Hasse Mattisson, som stormade in i straffområdet och drog in en klassisk yttersida förbi Håkan Svensson. Varma applåder vid utgången till paus.

Den ljusblå medvinden höll i sig inledningsvis i andra halvlek men avtog med Halmstads trista reduceringsmål efter 56 minuter – tilltrasslat med mycket folk efter hörna, Jonnie räddade två men inte en tredje gång – och mojnade definitvit med Brian Steen Nielsens utvisning i 60e minuten efter en omdömeslös bakifrånsågning (han fick en varning i första). En vändpunkt. MFF förlorade initiativet och fick alltmer inrikta sig på försvarsspel när Halmstad kom in i matchen. De himmelsblå kämpade på och försökte, löste de flesta defensiva situationer på bra sätt, och när Erik Johansson i 76e minuten bredsidade upp en tilldömd straff i nättaket till 3-1 kändes ändå saken klar. Men icke. HBK vred ur sina sista krafter och åstadkom en ordentlig press, som i 83e minuen resulterade då MFF misslyckades rensa returen på en frispark och inhoppade Henrik Bertilsson kunde göra 2-3.

Den straff MFF fick visade sig på reprisbilderna vara horribelt feldömd, bollen tog klart på huvudet och inte på handen på HBK-aren i fråga. Annars var det MFF-arna som var mest missnöjda med domare Frisk: 4-2 i varningar och väl osannolika 11-23 i frisparkar. Missnöjet kulminerade i första övertidsminuten, då också Halmstad fick en straff, efter att Jonnie Fedel med benen hindrat Stefan Selakovic att avancera genom straffområdet vid kortlinjen. Frisk såg själv inte straffsituationen, linjedomaren tog beslutet. En intressant reflexion efteråt av Micke:
– Problemet är att linjemännen griper in aktivt och tar beslut i vissa matcher, men gör det inte i andra. Det ger en inkonsekvens i domarnas arbete som inte är bra. Om straffen i sig har jag inget att säga.

Tommy Jönsson slog en hård straff, som Jonnie var på men omöjligt kunde hindra.
3-3, ett mycket bittert resultat efter en i långa stunder fin match med många positiva besked. Varav det främsta från Hasse Mattisson, initiativrik och slitstark på högerkanten: en riktig mittfältsdynamo. Till dagens facit får dessvärre också räknas tvåfaldigt och tungt manfall till nästa match, borta mot HIF: Brian som såg rött och Niklas Skoog som drog på sig sitt tredje gula.
– 11 miljoner avstängda, som Jonnie Fedel med glimten i ögat uttryckte det efter matchen. Det blir tufft.

Laget: Jonnie Fedel – Olof Persson, Daniel Majstorovic, Peter Sörensen, Robert Kjellin – Hasse Mattisson, Jörgen Ohlsson, Brian Steen Nielsen, Erik Johansson(91) – Mats Lienberg(63), Niklas Skoog.

Ersättare: Lee Baxter, Joseph Elanga(63), Peter Ijeh, Markus Rosenberg(91), Jon Jönsson.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners