Malmö FF – Helsingborgs IF

Tid: 2001-06-19 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-1

Det är lika bra att skriva det genast: ett fullspikat Malmö Stadion fick inte den klang- och jubelföreställning tisdagskvällen hade förtjänat. Och Zlatan Ibrahimovic fick inte den härliga avskedsmatch alla himmelsblå hade önskat honom. Zlatan skadad och det blev förlust mot Helsingborg i en ganska tråkig tillställning. 0-1 skrevs slutresultatet till och HIFs högerbreddare Christoffer Andersson fick bli matchhjälte till stor glädje för tillresta Helsingborgare.

Förutsättningarna fanns
En hyfsat varm sommarkväll (även om det blev kallt i den andra halvlekens trettonde minut), ett fotbollsfebrigt himmelsblått hav på läktarna och en ny dansk i MFFs tröja nummer 23.

Och nyförvärvet från AB Köpenhamn angav tonen när han efter Ibrahimovic/Ijeh-avspark direkt snurrade upp två rödtröjor. Samt visade vilken tillgång han kommer att bli för MFFs ibland krampaktiga passningsspel med ett par precisa crosspassningar klockrent på medspelarnas fotbollsskor.

Bra start
Inledningsvis var det MFF som tog kommandot. I en händelsefattig första halvtimme var det i Helsingborgsägt straffområde som de små tendenserna till farligheter utspelade sig. Ijeh hade med en något bättre passning kunnat friställa Zlatan redan i den fjärde minuten och en mer självisk (!) Zlatan hade kunnat göra något bättre med Josephs Elangas snabba frispark i den tionde.

Santos igenom
Men det var Helsingborg som hade det något större bollinnehavet halvleken igenom och som också vaskade fram första aktens vassaste målchans; Alvaro Santos gled igenom tack vare ett missförstånd i hemmaförsvaret och Jonnie Fedel fick sträcka ut sig i hela sin längd för att försöka parera skottet. En djup lättnadens suck hördes när bollen smet en bit utanför.

Första halvlek dålig
Annars var det inte mycket grannlåt som bjöds de inledande 45 minuterna. Avvaktande spel och mycket kamp, som det brukar bli i derbymatcher men tyvärr utan något större skönspel.

Roth skadad
MFF drabbades av en skada redan efter en halvtimmes lir. I en duell med Alvaro Santos ådrog sig Micke Roth en stukad fot, var tvungen att lämna planen och ge plats åt Richard Oteng Mensah.

Andra halvlek inleddes liksom den första med ett par himmelsblå halvchanser; Peter Ijeh i fint skottläge exempelvis, men fick inte träff på bollen.Dock tog HIF över mer och mer av initiativet i matchen. Ett fysiskt starkare mittfält tryckte tillbaka MFFs dito och forwardsduon Santos/Eklund kunde alldeles för ofta vända upp och utmana MFFs backlinje.

0-1
I den andra halvlekens trettonde minut kom så det avgörande målet. Hans Eklund vände upp oattackerad, spelade ut bollen till Michael Hansson, inlägg, nickskarv Alvaro Santos, och en framstormande Christoffer Andersson kunde dundra in 0-1 vid den första stolpen utan chans för Jonnie Fedel.

Målet var inledningen på en period i matchen där HIF dominerade eftertryckligt. MFF fick inte fast bollen på motståndarplanhalvan. Peter Ijeh jobbade kopiöst men fick inte tillräckligt med hjälp från Zlatan Ibrahimovic eller från mittfältet som inte orkade upp. Det blev bättre mot slutet av matchen när MFF jagade en kvittering, samtidigt som Helsingborgt drog sig tillbaka något. Bästa chansen hade Himmelsblått i den 41a minuten då Sven Andersson släppte retur på ett Erik Johansson-skott men tyvärr lyckades Andersson greppa bollen framför fötterna på framstormande Peter Ijeh.

Dessförinnan hade MFF tvingats till ett tredje byte när Zlatan Ibrahimovic rullades ut på bår efter att ha fått en smäll vid en Helsingborgshörna. Läkarutlåtandet lyder ”smärta på underbenets utsida” och lämnar fältet vidöppet för tolkningar.

Rättvist
Sammantaget ingen större match. Helsingborg vann rättvist tack vare större tyngd och ett mer utvecklat lagspel. MFF stod emot bra i första halvlek men orkade inte riktigt i andra. Bra i MFF var framförallt Daniel Majstorovic och Jimmy Tamandi. Fedel tog det han skulle och Brian Steen Nielsen kommer bli oerhört nyttig, både som framspelare och som kämpe på mitten.

Byten MFF:
(36) Mikael Roth UT – Richard Oteng Mensah IN
(57) Kenneth Gustavsson UT – Erik Johansson IN
(83) Zlatan Ibrahimovic UT – Mats Lilienberg IN

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners