Trelleborgs FF – Malmö FF

Tid: 2001-06-11 02:00, Plats:Vångavallen, Resultat: 0-4

En väl sval men på intet sätt ogästvänlig sommarkväll ramade in detta derby, som inleddes med larsåkelagrellinvigning av den nya sittplatsläktaren på Vångavallen, en arena kring vilken ljusa ljusblå minnen knappast hopas. Ett MFF med bromsad formsvacka och två veckors laddning efter slitsamma vårmånader, ett TFF som ändå börjat knipa poäng och alltid är som mest taggade mot ”storebror” – det kändes som en helt öppen historia.

TFF vaknade först
Inledande kvarten nåddes inga spelmässiga höjder; bägge lagen försökte utan framgång bygga upp något värt att kallas ”spel”. Det blev TFF som vaknade till liv först. Efter ett tungt skott av Tommi Grönlund, en farlig frispark följt av ett nytt skott på mål, en riktig mörsare i sextonde minuten – som träffade illa och såg ut att sätta nyblivne fadern Daniel Majstorovics eventuella utökande av familjen på spel – och Trelleborg var inne i matchen. TFFarna började hitta varann, främst på mittfältet, medan MFF glimtade till med individuella prestationer – Zlatan, Erik Johansson – utan sammanhang, vänsterkanten tycktes ur funktion.

Kenneth-skott gav ledningen
Men efter ungefär halva första halvlek började det hända saker. Första riktiga MFF-chansen i 22a minuten, när Zlatan och Peter Ijeh spelade vägg på väg in mot straffområdet och Zlatan fick till ett hyfsat skott på mål; i 25e minuten när Peter Ijeh efter fint förarbete och ett inlägg av Erik Johansson sköt ett skott som inte såg så märkvärdigt ut, men som Pål Lundin i TFF-buren med besvär knep nere vid stoproten. Helt plötsligt hade derbystämningen av tempo, intensitet och aggressivitet infunnit sig, och anfallen böljade. Jonnie Fedel gjorde en prakträddning på ett skott från Jonas Nilsson, minuten efter sanslösa Zlatanfinter vid TFFs kortlinje. Sista kvarten dominerade MFF allt mer, och i 42a minuten var det dags, på spektakulärt sätt: efter MFF-press var Joseoh Elanga snabb i uppfattningen och rullade bollen inåt plan från sin vänsterkant. Där fanns i ensamt majestät Kenneth Gustavsson, som fick tid att sikta och från cirka 30 meter drog till ett mäktigt skott som via ribbans underkant och Pål Lundins rygg gick i mål!

Trelleborg tog slut efter 0-2
Innan paus hade TFF ytterligare ett farligt skott, precis utanför.
– I mitten av första halvlek hade Trelleborg visst tryck, men sista kvarten fick vi kontrollen, och släppte den inte, menade Micke Andersson efteråt.
En halv missbedömning av Jonnie Fedel i 50e minuten, det var vad TFF hade innan MFF punkterade matchen i 51a, då Jörgen Ohlsson nickade Joseph Elangas skarpa inlägg – efter kort hörna – i mål. Normalt brukar inte saken vara klar med ett 2-0-mål, men för varje minut därefter blev det tydligare att TFF var ett slaget lag. Lite sorgligt att se en bitvis helt hyfsad elva förtäras av förlorardemonen, och svårt att se hur de ska reda ut situationen i år.

Trean och fyran i rask takt
Med obefintligt motstånd kunde MFF köra på och skapa chanser slag i slag. Bland annat hade Zlatan ett volleyskott på nära håll i straffområdet, där några minuter senare Kenneth Gustavsson hölls fast lite för tydligt. I 63e minuten slog Jimmy Tamandi en frispark från nere från högerkanten, Zlatan nickade mot mål och Kenneth Gustavsson slängde sig fram och stötte in 3-0! Fjärde spiken kom bara två minuter senare: Joseph Elanga ryckte och slog ett inlägg, som Peter Ijeh säkert tryckte in vid närmsta stolpen.
Efter den urladdningen tappade MFF den offensiva skärpan, och nöjde sig med att bevaka ledningen, varför TFF kom fram lite mot slutet, givetvis utan någon fara på taket.
En sista MFF-chans i slutminuterna som borde resulterat när Zlatan osjälviskt spelade fram Peter Ijeh till ett guldläge framför mål. Ijeh drog två backar som storslalomportar, men tappade tempo och skottet blev halvlamt.

Sammanfattningsvis.. helt underbart. Seger på Vångavallen för första gången sedan -94, fyra gjorda noll insläppta utan att MFF egentligen utklassat motståndet eller totaldominerat matchen som helhet. Men dock spelat stabilt, kämpastarkt och skapat många chanser. Zlatan tillbaka blev visserligen varnad som vanligt, men lyckades med mycket och bjöd på mer. Peter Ijeh och Kenneth Gustavsson blir allt mer integrerade delar i laget, försvaret ser stabilt ut. En vecka kvar till derbyt med stort D, då dessutom en dansk landslagsförstärkning lär vara på G. Och sittplats är utsålt – det sjuder redan under lock i stadiongrytan.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners