Malmö FF – IFK Göteborg

Tid: 2001-05-14 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-2

Det var i alla fall fint väder… och drygt tolvtusen åskådare. Samt två allsvenska debutanter i Kenneth Gustavsson och Richard Oteng Mensah. Resten var kolsvart.
0-6 hemma mot ärkefienden IFK Göteborg.

Enkel seger för Göteborg
Ett taggat Blåvitt hade inga som helst problem att enkelt avspisa Malmö FF i det så kallade toppmötet. Och IFK Göteborg är ett topplag utan egentliga svagheter. I MFF däremot syntes ingenting av det spel som gav tre raka allsvenska segrar. Aggressiviteten från de inledande omgångarna var som bortblåst och det starka försvarsspelet likaså.

Matchen inleddes med ett avvaktande IFK Göteborg som backade hem och inte bjöd på några ytor. Hela tiden var dock gästernas anfallsduo, bestående av Gustaf Andersson och Tomas Rosenkvist, på språng. MFF fick trilla boll på mittfältet men hade ack så svårt att få fram några matnyttiga bollar till Ijeh och Lilienberg.

0-1 kom redan i den sjunde minuten. Ett bra anfall av Göteborg, bollen ut på högerkanten bakom Mikael Roth, spel snett inåt bakåt, pang, ett-noll i nättaket av Stefan Rehn-kopian Martin Ericsson.

Stolpskott av Erik
MFFs enda egentliga målchans kom i den sjuttonde minuten. Erik Johansson fick en passning av Ijeh, avancerade några meter och tryckte bollen stenhårt i Bengt Anderssons högra målstolpe. Göteborgsmålvakten såg nog inte ens den bollen.

0-2 och avgjort
Matchuret visade 32 minuter när Gustaf Andersson alldeles för enkelt vann en närkamp med Daniel Majstorovic och elegant lyfte in bollen i Jonnie Fedels högra kryss.

0-3 och ännu mer avgjort
Redan sex minuter senare var det dags igen. Hörna från höger. Markeringsmiss och Magnus Erlingmark fick helt ostörd bredsida in sitt lags tredje mål från fyra meter.

Halvtid och plats för begrundan
Trots att MFF-backarna måste känt till IFKs vilja att lyfta långa bollar bakom backlinjen till löpande forwards såg det tungt och sömnigt ut. Gustaf Andersson har väl aldrig haft sådana ytor att springa i. Det himmelsblå anfallsspelet kom ingenstans. Ijeh och Lilienberg var alldeles för ofta för långt ner i plan och MFF saknade därför spets inne i motståndarnas straffområde.

Debutanter
Till den andra halvleken hade två förändringar gjorts; Lilienberg ut och Markus Rosenberg in samt att Kenneth Gustavsson fick göra sin allsvenska debut på bekostnad av Peter Sörensen.

Rött kort X 2
Matchen var redan avgjord men förlustsiffrorna kan till stor del förklaras med andra halvlekens inledning, alltså när Leif Sundell tog över matchen.

Leif Sundell kan inte ha varit speciellt uppmärksam på frilägesutvisningslektionerna i domarskolan. I den 46e minuten fick Mikael Roth spegla sig i det röda kortet och strax därefter, i den 54e, drabbade samma öde Daniel Majstorovic. Både situationerna var snarlika. Lång boll till Gustaf Andersson, över MFFs backlinje med två fällningar som följd.

Dock kändes bägge korten väldigt hårt dömda; Andersson hade inte i något läge full kontroll på bollen och var dessutom i fallet med Roth på väg ut ur det farliga området. Två solklara frisparkar och lika solklara gula kort men frilägesutvisning? Njaa…tillåt mig tvivla ordentligt på det riktiga i bedömningen. Nåmeniallafall, matchen var ändå avgjord redan efter den första halvleken och den andra blev en enda plågsam färd mot slutsignalen.

Ännu en debutant fick vi se beträda planen. Richard Oteng Mensah bytte av Peter Ijeh i den 77e minuten.

0-4, 0-5, 0-6
Ytterligare tre mål gladde i alla fall den tillresta bortapubliken. 0-4 på frispark av Jimmy Svensson, 0-5 och 0-6 signerade Tomas Rosenkvist.
Sen var det slut och skönt var det.
Bäst i MFF idag: Nummer 12. MFF Support som inte gav upp utan kämpade hela matchen.

Byten MFF:
(46) Mats Lilienberg UT – Markus Rosenberg IN
(46) Peter Sörensen UT – Kenneth Gustavsson IN
(77) Peter Ijeh UT – Richard Oteng Mensah IN

Niclas Kindvall

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners