Malmö FF – AIK

Tid: 2001-05-10 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-1

Inför matchen hade Micke Andersson aviserat alla tre forwards i en startelva med samma grunduppställning som tidigare där Peter Ijeh skulle ta plats på högerkanten. Dock tedde sig positionerna annorlunda efter att domaren blåst till spel; den sifferbenägne borde snarare komma fram till en 4-3-1-2-fördelning, med Zlatan som den tillbakadragne anfallaren och Lilienberg/Ijeh längst fram. Det låter inte dumt alls på papperet, och -hursomhelst – verkade positionsförändringarna leda till en lovande flexibilitet och rörlighet offensivt, för det var MFF som började klart piggast.
– Vi fick de ytor framför backlinjen vi ville ha, men lyckades inte få rätt på den sista passningen, den sista löpningen, det avgörande inlägget, menade Micke Andersson efter matchen.

AIK hade helt klart bestämt sig för att inte göra om sina misstag från premiärmatchen, och iakttog en betydligt mer avvaktande, vaksam hållning denna kväll. Lät MFF ta initiativ och föra matchen, men höll ihop försvaret väl när det började brännas. Första kvarten hade MFF en rad farligheter som inte riktigt ville bli regelrätta målchanser. Istället var det AIK som i den 14e minuten satte hjärtat i halsgropen på publiken när Mattias Thylander – bra idag – djupledslöpte och genom en plötslig lucka i MFF-försvaret kunde befinna sig ren med bollen framför Jonnie Fedel. Dessbättre kom han ur vinkel, men där var målet nära.

Ungefär vid den här tiden började det märkas att saker och ting inte riktigt stämde hundraprocentigt. De misslyckade uppspelen och lite tröga intentionerna samlades på hög, samtidigt som man kunde ana att Zlatan inte fick så många ytor eller möjligheter från sin utgångspunkt. Klackens ”jobba, jobba, joo-oo-ba” kändes helt rätt.
– Defensivt genomför vi en väldigt bra match. Vi ville hålla ihop laget mycket så att MFF och Zlatan inte skulle få komma fram på den där farliga mellanytan, menade Olle Nordin, som däremot var mycket missnöjd med anfallspelet i första halvlek.

Zlatan glimtade till med ett halvt genombrott – 2 av 5 gubbar. – och Joseph Elanga hann få till ett halvfarligt skott i steget. Nebosja Novakovic hann slå en underbar crosspass och Zlatan hann slå en nästan helt öppnande pass – innan AIK i 25e minuten turligt men inte alls gripet ur luften tog ledningen. Nebosja Novakovic spelade Andreas Andersson så gott som ren på väg in i straffområdet, Joseph Elanga hann ifatt och störde, men Andreas fick ändå iväg ett skott som touchade ljusblått och till synes helt ställde Fedel. Men det var en märklig situation, där det kändes som om tiden stod still en sekund.
Kvarten innan halvlek hade MFF flera möjligheter och ett par målchanser; en hårresande offsideavblåsning där det var en AIKare som passade bakåt och efterspelet på en hörna där Daniel Andersson i AIK-målet precis lyckades rycka bollen till sig. I bägge fallen hade en framstormande Peter Ijeh säkert kunnat uträtta något intressant.

Andra halvlek är egentligen helt ointressant. MFF fortsatte sakna den rätta tajmingen och de avgörande dyrkarna för att öppna AIKs defensiva lås. När gnagarna om än tursamt fått matchen dit de ville hade de full kontroll, till förfång för fåfänga MFF-försök; Joseph Elanga fortsatte mata sina farliga inlägg – och man hoppades att DENNA gången. – Mats Lilienberg fortsatte skaffa sig bra lägen och – igen ovän med bollen och marginalerna – misslyckas med att ta vara på dem.

Ett par byten gjordes. Zlatan gick ut i paus, och visst – han är tydligt i en svacka. In Erik Johansson, i en position som borde vara ideal för honom, och mycket riktigt skapade han en del men i likhet med hela laget inte tillräckligt. Senare i matchen Peter Sörensen mot Marcus Winquist och Mikael Roth mot Markus Rosenberg, men – resultatlöst. Matchen var AIKs. Inte för att de skapade några målchanser, men det behövde de å andra sidan inte heller. Jo förresten, en blev det: i 51a minuten ett långt uppspel från backlinjen, Andreas Andersson sprang perfekt, ryckte perfekt, avslutade perfekt. 0-2.

Slutspelat i cupen, på måndag väntar ett formstarkt och förmodligen ytterst revanschhungrigt IFK Göteborg – ribban bör vara pinne, och sedan smältande av intrycken så här långt.

Byten MFF:
(46) Zlatan Ibrahimovic UT – Erik Johansson IN
(71) Peter Sörensen UT – Marcus Winqvist IN
(78) Mikael Roth UT – Markus Rosenberg IN

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners