BK Häcken – Malmö FF

Tid: 2001-05-06 02:00, Plats:Rambergsvallen, Resultat: 0-1

Den allsvenska smekmånaden är över. Häcken vann fullt rättvist med 2-1 på Rambergsvallen. Fem varningar, varav två på Zlatan, som är avstängd mot IFK Göteborg.

Nere på jorden igen.
Insläppta-mål-nollan sprack, förlustnollan sprack och något att glädjas åt alls fanns egentligen inte när MFF mot BK Häcken tvingades notera det första nederlaget efter comebacken i Allsvenskan.
– Vi får betala för våra framgångar hittills – både i serien och i cupen – idag när vi inte orkar riktigt, menade Micke Andersson efter matchen.

Häcken trillade boll
Häcken visade direkt i matchinledningen upp det piggare spelhumöret och trillade boll med allt större framgång. Med Kim Källström och Peter ”Errra” Eriksson som speluppläggare på mittfältet och Peter Vougt och Jonas Henriksson löpvilliga och initiativrika längst fram skapades under de första tjugo minuterna många små och större farligheter. MFF visade å sin sida upp samma tålamod och stabilitet bakåt som tidigare; lät Häcken föra matchen, lyckades mota undan de anfall som brändes och fick till några vassa kontringar. Till exempel efter en kvart, när Jimmy Tamandi vände spelet och slog en perfekt avvägd boll på djupet till Mats Lilienberg, som inte var långt ifrån att komma loss. Tio minuter senare kom Zlatan ren med målvakten på väg in i straffområdet från höger, en riktigt bra möjlighet. Han satsade emellertid på ett skott, som blev hårt men mitt på målvakten. Efter hörnan som följde vann Häcken bollen, anföll blixtsnabbt och fick närmast ett tre mot en-läge vid straffområdet, men lyckades klanta bort den avgörande passningen helt.

Ledning och kvittering på tre minuter
I den 31a minuten kastade Lee Baxter ut bollen till Joseph Elanga, som satte gasen i botten – och då går det undan! – uppför vänsterkanten. Sin vana trogen slog han ett hyperfarligt inlägg som i princip också var ett skott på mål. Bollen motades ut till höger och snappades upp av Zlatan vid hörnflaggan. Han slog ett nytt inlägg som Häckenmålvakten och Mats Lilienberg kämpade om. Bollen letade sig emellertid förbi bägge och fram till Jörgen Ohlsson som bara hade att fösa den i tomt mål – 0-1! Men ledningen blev inte långvarig. Bara tre minuter senare fick Häckens Jonas Henriksson bollen strax utanför straffområdet efter en misslyckad brytning, ryckte sig snabbt förbi attackerande Jimmy Tamandi och gjorde framför mål ensam med Lee Baxter inget misstag. Häcken hade flera bra möjligheter innan första halvlekens slut, och pausresultatet 1-1 var nog MFF mest nöjda med.

Underlag gav underläge
Tendensen till oro som fanns efter matchen mot Norrköping förstärktes definitivt under första halvleken för att besannas under andra. Den kontroll MFF tycktes ha visade sig skenbar när Häcken fick fortsätta spela tempostark och chansrik fotboll – mycket sevärd – allt mer luckra upp de bakre ljusblå linjerna och behålla sitt tveklösa grepp om matchen. MFF började gå bort sig på mittplan och såg stundtals mest på när Häcken radade upp kombinationer. I 49e minuten var Lee Baxter nära ett nytt ”sundsvallstrauma” när en bakåtpass från Daniel Majstorovic studsade olyckligt på det bristfälliga underlaget. Lee sköt ett stort hål i luften, men Olof Persson kunde rädda situationen. En kvart senare fick en ny olycklig studs förödande konsekvenser när Jonas Henriksson efter en misslyckad MFF-rensning erövrade bollen i straffområdet. Lee kunde inte annat än missbedöma, och – 2-1 till Häcken.

Zlatan utvisad och avstängd
Som fortsatte pressa. MFF försökte alltmer krampaktigt flytta upp positionerna men kom ingen vidare vart. Marcus Winquist – som inte fått mycket att stämma – byttes ut mot Peter Ijeh och MFF spelade med tre forwards. I drygt tio minuter, sedan drog Zlatan på sig sin andra varning – den första snackade han till sig redan efter 25 minuter – och blev utvisad. Han hade en alltigenom dålig dag med grinigt humör och med ett par undantag indistinkt spel. Zlatan är därmed borta från nästa allsvenska hemmamatch mot IFK Göteborg; på torsdag mot AIK i cupen är han däremot tillgänglig. Joseph Elanga kom liksom hela laget inte upp i samma standard som i de inledande matcherna men hade några farliga löpningar, varav två tvingade Häckenbacken Johan Lind till ojusta – ja, brutala – tag med varningar och utvisning som följd. Stämningen på plan i slutet av matchen var inte den hjärtligaste – fem gula kort delades ut de sista tio minuterna. Tyvärr skapade inte MFF ens hälften så många målchanser, om ens någon.

Idag var ingen av de genuint kreativa spelarna – dvs yttermittfältarna och anfallarna – riktigt i stöten, och då blir avsaknaden av en speluppläggare på mittmittfältet uppenbar. Vad är svikande dagsform, vad är eventuellt framskymtande brister i taktik, spel, lagsammansättning? Det får framtiden utvisa, och den är snar: två matcher den närmaste veckan mot AIK och IFK Göteborg, bägge ute efter revansch. Det är kanske nu säsongen börjar ”på riktigt”. Hur som helst – smekmånaden är över.

Byten MFF: (72) Marcus Winqvist UT – Peter Ijeh IN.

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners