Malmö FF – IFK Norrköping

Tid: 2001-05-01 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-0

Tio poäng efter fyra matcher. Det hade man väl knappt vågat hoppas på innan allsvenskan körde igång men efter 0-0 mot Norrköping var det besvikna MFFare som lämnade planen. Inte riktigt samma snabba omställning från försvar till anfall som till exempel mot AIK och lite för mycket bortslagna bollar och misslyckade nedtagningar. Defensivt stabilt som tidigare men vi har väl alla blivit lite bortskämda?

Perfekta förutsättningar
Fint väder om än inte de utlovade 20 graderna. Malmö Stadions för årstiden perfekta gräsmatta och ett strålande utgångsläge. Men de himmelsblå hade inte riktigt samma fart under skorna även om laget på intet sätt gjorde en dålig match.

Tamandi i ribban
Direkt från avspark gick MFF på offensiven. Hela laget deltog i attackerna, särskilt Jimmy Tamandi var aktiv på sin högerkant och kom ofta löpande i djupled. I 20e minuten kom första halvleks vassaste chans; Ijeh jobbade fram bollen till Jimmy Tamandi vid målgårdslinjen, strax till höger om Norrköpingsmålet, och Jimmy klippte till med en vänstervolley som via Eddie Gustafssons fingrar träffade målramen så det sjöng i ribban. Bollen studsade rakt ut men ingen MFFare var vaken på returen.

Farliga hörnor
IFK Norrköping höll spelet väl uppe ute på planen men hade märkvärdigt svårt att skapa några målchanser. Enda gångerna det hettade till framför Jonnie Fedel var vid hörnorna; Kristian Bergströms känsliga vänsterfot hittade vid tre tillfällen Fredrik Bilds huvud och MFF ska vara tacksamma för att Bild ingen gång fick ordentlig träff på bollen.

Straff? Straff!
I 35e minuten kom så en omdiskuterad situation. Zlatan Ibrahimovic vann en löpduell med två Norrköpingsförsvarare och drev bollen in i straffområdet. Hårt trängd från vänster av Stefan Alvén lyckades Zlatan klacka bollen mellan dennes ben bara för att i momentet efter störta till marken. TV-bilderna gav entydiga besked: Solklar straff, men domare Karl-Erik Nilsson uppfattade alls inte situationen på samma sätt som de över 17.000 åskådarna.

Halvleken avslutades med stort himmelsblått bollinnehav men man hade märkbart svårt att finna ytor och skapa målchanser.

Bra frispark
I den andra halvlekens 13e minut fick MFF en frispark några meter utanför straffområdet efter en dribblingsräd signerad Zlatan Ibrahimovic. Olof Persson stegade fram och skruvade bollen över muren och ner i Eddie Gustafsson vänstra hörn, IFK-keepern lyckades rädda men lämnade retur och framstormande Erik Johansson fick i princip öppet mål från två meter. 1-0, tänkte samtliga åskådare men Gustafsson lyckades på något outgrundligt vis parera Eriks skott; en kombination av strålande målvaktsspel och, i ärlighetens namn, ett dåligt placerat skott.

Ijeh igenom
Peter Ijeh jobbade hårt matchen igenom men fick liksom de flesta MFFare idag inte särskilt mycket betalt för sitt slit. Ett undantag dock i den 20e minuten då han mycket snyggt lurade sin back på vänstersidan och avancerade mot målet; ur snäv vinkel sköt han tyvärr i burgavels utsida. Framför målet fanns flera passningsalternativ men en skyttekung passar inte i det läget.
Strax efteråt byttes Peter Ijeh ut till förmån för Mats Lilienberg.

Andra halvlekens slutfas var märkligt lik den första halvlekens. Båda lagen försökte skapa någonting framåt men hade väldigt svårt att spetsa till anfallen. I korthet en ganska torftig tillställning utan att vara usel, MFFarna kämpade bra men idag stämde inte passningsspelet på samma sätt som i de tidigare matcherna. Alla spelare gjorde godkända insatser men det var ingen som höjde sig över mängden.

Byten MFF: (66) Peter Ijeh UT – Mats Lilienberg IN

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners