IFK Göteborg – Malmö FF

Tid: 2001-04-27 02:00, Plats:Gamla Ullevi, Resultat: 0-1

MFF är vidare i cupen! Kvartsfinalen mot IFK Göteborg blev en rysarmatch som slutade 2-1 i ljusblå favör, efter ett avgörande självmål i 81a minuten.

MFFs nio poäng i allsvenskan så här långt har tagits klart. Inte heller behöver IFK Göteborg bes om ursäkt för kvällens cupavancemang på Gamla Ullevi, men man kan nog säga att marginalerna var på de himmelsblås sida.
– Vi är inne i ett stim, sade Micke Andersson med ett leende efter matchen. Någon gång kommer vi naturligtvis att förlora, men vi skjuter gärna på det lite till!

Ijeh måltjuv igen
Matchen inleddes i ett rasande tempo – hög intensitet och flera farligheter för bägge lagen, kort sagt: strålande fotbollsunderhållning, om än med hjärtat i halsgropen. Där skulle det dessutom stanna. Redan i fjärde minuten jublade övervägande delar av Gamla Ullevi åt IFK Göteborgs 1-0-mål, snabbt på kontring efter en MFF-farlighet, men tack och lov var offsideflaggan uppe. Två minuter senare – efter IFK Göteborgs och matchens första hörna – fångade Mats Lilienberg upp bollen och satte fart eft, passade Joseph Elanga ute till vänster. Han nådde med en underbar passning en framrusande Marcus Winqvist, som fick till ett bra skott som målakten tippade till hörna. Själva hörnan blev resultatlös, men just när bollen var på väg ut ur straffområdet snappades den upp, av – Måltjuven. Peter Ijehs uppfattning är blixtsnabb. Skottet var halvbra men läget överraskande, och det blev det – och kanske lite ett touchat göteborgsben – som avgjorde: 1-0 till MFF efter sju minuter!

Stark göteborgspress
Efter målet fortsatte spelet bölja, men det kändes som om MFF började få kontroll på matchen En tendens som emellertid inte skulle utvecklas. Mats Lilienberg hade i trettonde minuten ett bra läge att utöka ledningen när han i straffområdet mötte en lång pass från Jimmy Tamandi, men avslutningen gick över. Strax därpå fick Jörgen Ohlsson en smäll i ansiktet och var tvungen att gå ut och sys.
– När Jörgen försvinner tappar vi kontrollen lite, och återfår den inte, menade Micke Andersson. Nu kom IFK Göteborg in i matchen på allvar, tryckte upp spelet på MFFs planhalva och dominerade. I 25e matchminuten gjorde Lee Baxter en skicklig och mycket vacker räddning när han klistrade ett snabbt skott från Sebastian Henriksson inne i straffområdet. Dessvärre tog han sju minuter senare ett feltajmat steg ut på ett inlägg, och Håkan Mild kunde relativt enkelt lobbnicka in bollen. Kvittering. Nu vacklade MFF och Göteborg hade sin bästa period i matchen: rullade upp anfall efter anfall, chans på chans. Ledningsmålet låg i luften, men trillade tack och lov aldrig in. Pausen MYCKET välkommen.

Baxter bäste man
MFF började andra halvlek klart bättre.
– Vi lyckades lyfta vårt försvarsspel, bryta tidigare och få bort IFK Göteborg från vårt mål, tyckte Micke Andersson. IFK Göteborg hade en bra period i andra halvlekens mitt som kunde resulterat i ett ledningsmål. Bland annat i 65e minuten, då Lee Baxter gjorde en prakträddning på ett tungt skott från Martin Eriksson. Lee var definitivt matchens bäste MFFare; låt vara att hans missbedöming starkt bidrog till Göteborgs mål, men samtidigt gjorde han åtminstone tre räddningar på målchanser som kunnat avgöra matchen i ängelsk favör.

Självmål avgjorde
Efter 60 minuter var det dags för Zlatan att komma in och Mats Lilienberg att gå ut, ett odiskutabelt byte; Mats jobbade igen mycket bra, men hade idag kanske inte det där lilla extra som kan avgöra en match. Sista kvarten tog MFF äntligen tag i matchen igen; rensningar blev till passningar, chanskontringar till ordentliga anfall och matchbilden var helt oviss igen.
Zlatan spelade inte huvudrollen denna gången, hade lite lägre effektivitetsnivå på sina sanslösa dribblingar och utmaningar, men kunde också ha kommit igenom helt vid en två tre tillfällen som ingen annan varken kunnat skapa eller ta vara på. I 81a minuten gjorde Marcus Winqvist – upp och ner idag, men som ”färsking” klart godkänd – en exemplarisk löpning in i i straffområdet, orsakande hörna.
– Det är en bra hörna, men det är klart att vi har tur, sa Micke. Joseph Elangas hörna VAR väldigt vass, och Magnus Erlingmark satte skallen till för att rensa den – i mål!!!

Stark insats
Nästan lite snöpligt att ett självmål skulle avgöra en sån här rysarmacth, men det var faktiskt MFF som var närmast nästa mål. Som dock aldrig kom, ens under fyra nervösa tilläggsminuter.
– Det är ett styrkebesked av oss att kunna resa oss efter pressen i första halvlek, menade Micke Andersson.
Visst är det starkt, men också lite tursamt. Bra försvarsspel, effektiva spelvändningar och vassa kontringar har varit MFFs signum så här långt under säsongen, men frågan är om det räcker i alla lägen. Spelet med snabba omställningar baserade på offensiva initiativ på kanterna och Ijeh/Lilienberg ständigt huggande och forecheckande på topp vaskade fram farligheter matchen igenom, men när Göteborg tilläts rulla igång ett starkt mittfältsspel med rot i imponerande dynamon Martin Eriksson blev det riktigt farligt.

Hursomhelst: ännu en stark ljusblå insats, krönt med seger. Blåvitt har ett mycket bra lag på gång, och det skall bli oerhört spännande att se nästa nappatag elvorna emellan, på Stadion 14 maj. Men först är det Norrköping, på tisdag. Inte helt ointressant det heller…

Byten MFF: (60) Mats Lilienberg UT – Zlatan Ibrahimovic IN.


Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners