Djurgårdens IF – Malmö FF

Tid: 2001-04-21 02:00, Plats:Olympiastadion, Resultat: 0-4

Tre matcher. Tre segrar. Nio poäng. Åtta mål. Noll insläppta. När började ett lag Allsvenskan lika bra senast? Lite overkligt – man är liksom vant sig av vid slikt. Visst, serien har bara börjat, men det är ingen här som pratar om annat än att dra in ett djupt andetag och njuta av stunden. Vilket var precis vad man kunde göra de sista arton minuterna på Stockholms Stadion, efter att 3-0-målet satt där det skulle och Djurgården var ett slaget lag.

Rehn bra i början
Dessförinnan var emellertid matchens utgång helt oviss, och slutresultatets målskillnad ger ingen rättvisande bild av matchen. Djurgården var de som kom in i matchen bäst, helt på sina villkor med ett par tempostarka anfall där dirigenten Stefan Rehn i synbar storform matade en hop ivriga djupledslöpare med bollar; från sin utgångspunkt på högerkanten, aningen utom räckhåll för Ohlsson/Sörensen, kunde han verka lite för ostört. Några halvchanser, hörnor och frisparkar under den första kvarten, sedan hade MFF definitivt jobbat sig in i matchen. Den första himmelsblå chansen dock i åttonde minuten då Zlatan hade ett flackt frisparksskott från 30 meter strax utanför.

Skyttekungen presenterar sig
Ända fram till 2-0-målet i 68e minuten var matchbilden egentligen densamma: Djurgården ägde bollen mest och tryckte på bäst, MFF hade vassa kontringar. Med två hungriga och hyperfarliga anfallare och två dito yttermittfältare blev det snabbt farligheter på de stora bakre ytor som Djurgårdens trebackslinje som väntat lämnade. I nittonde minuten var det dags. Ur ett djurgårdsanfall bröt Daniel Majstorovic oerhört resolut strax utanför straffområdet, fortsatte framåt och fick bollen med sig. Upp längs hela vänsterkanten, och nådde Peter Ijeh i straffområdet med en smart stickarpass. Skyttekungen tvekade inte, fick snabbt kontroll och drog till: bollen in uppe vid vänstra krysset!

Stabilitet och lugn
Efter målet reagerade Djurgården med att tända till ytterligare och drog upp flera snabba anfall, med ett fint skott och en nick över av Stefan Rehn innan paus. Första delen av andra halvlek fortsatte Djurgården spela bra och skapa möjligheter. Men tre halvchanser gör inget mål, och liksom i de tidigare matcherna kom motståndarna aldrig ända fram. Även om MFF-försvaret ansträngdes var de defensiva problemen aldrig avgörande. Igen var det stabiliteten, lugnet och förmågan att metodiskt spela sig både ur och in i situationerna som gladde – och gav tre poäng.

”De kontrade sönder oss”
I 59e minuten var en järnkaminskvittering i och för sig inte långt borta, då en djurgårdsspelare i en djupledslöpning tycktes ha fritt skottläge, men Olof Persson sträckte och täckte ut bollen till hörna. Vilket var typiskt för matchen: MFF sattes under press, släppte till chanser – men lyckas reda ut allt.
– MFF genomför en taktiskt sett hundraprocentig match, sade en uppgiven DIF-tränare Sören Åkerby efter matchen. Fram till 2-0 tycker jag vi behärskar matchen, men samtidigt har vi ingen balans. Vi gjorde det för krångligt, de kontrade sönder oss.
– Den största skillnaden mot ifjol är att vi har bättre stabilitet i backlinjen. Vi bjuder på mycket lite, kan ha tålamod och vänta på chanserna, för de kommer, menade å sin sida Peter Sörensen, som tillsammans med Jörgen Ohlsson återigen kunde noteras för en stark, betvingande arbetsinsats.

Två mål på tre minuter
– Jag löper in mot mitten och springer ifrån min försvarare in i straffområdet, får bollen från höger av Peter Ijeh, hinner se målvaktens position och lägger bollen till vänster. Så beskriver Joseph Elanga ganska uttömmande sitt 2-0-mål i 68e minuten. Tilläggas kan att det kom överraskande mitt i en bra djurgårdsperiod. Och referatören på plats hann inte prångla ut beskedet om ledningens utökning på hemsidan förrän påspädningen är ett faktum! Tre minuter senare fick Zlatan – som hittills inte fått ut SÅ mycket av sitt spel, annat än att genom pådragen bevakning skapa ytor för de andra (och en makalös uppvisning i bollhllarkonst i 14e minuten) – allt att stämma vid straffområdeslinjen, lurade en hop djurgårdare genom att snabbt dra till vänster och skjuta ett svårt skott som går in till höger. 3-0! Nu kroknade förstås Djurgården.

Daniel bakom två mål
– Bara jag försöker gå ut och spela mitt spel, så går det nog bra. Går gärna med i offensiven så mycket som möjligt.
Jo men. Daniel Majstorovic var utan tvekan dagens man bland män: prickfri i backlinjen och direkt bakom två av målen. Två? Jo, i 89e minuten bröt han igen lysande och gav sig iväg med bollen, lyckades denna gång spela vägg med Peter Ijeh och var plötsligt på väg in i straffområdet fri med målvakten. Djurgårdsbacken Patrik Eriksson-Ohlsson – i stockholmspressen upphaussad som Zlatans betvingare – hinner dock slänga iväg benen och fälla: solklar straff. Erik Johansson nätar säkert, och MFFs allsvenska målskörd har fördubblats.

Bra debutanter
De allsvenska debutanterna Peter Ijeh och Lee Baxter gjorde bägge bra insatser, den förre stabil och säker utan att sättas på dödliga prov, den senare bra med i spelet med snabb uppfattning och ett distinkt tillslag.
– Jag är stolt över laget. De flesta gör strålande insatser idag, avrundade Micke Andersson presskonferensen efter matchen. Lätt att förstå. Det egenartade och ytterst lovande med MFFs tre allsvenska matcher är den höga samlade nivån. Ingen spelare faller ur ramen, alla står upp, visar mod, vilja och jävlaranamma. Ljusblå hjärtan värms. Fortsättning följer.

Byten MFF:
(78) Zlatan Ibrahimovic UT – Mats Lilienberg IN

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners