Mark Read: ”Häftigt att se ungdomarna debutera”

Publicerad 06 april 2018 i Nyheter

I juni 2015, bara någon vecka efter att den engelska fotbollssäsongen med West Bromwich Albion FC tagit slut, bestämde sig Mark Read för att hoppa på ett nytt äventyr som fystränare i MFF:s ungdomsled. Med ett nytecknat treårsavtal ser han fram emot att fortsätta utveckla den fysiska nivån bland föreningens ungdomar.

Hur går tankarna efter att skrivit på för tre nya år?

– Det känns jättebra. Jag trivs i staden och det är tryggt för mig personligen med tre nya år här. Det är en stor sak för mig eftersom du inte får samma arbetsvillkor i England. Om en tränare får lämna sitt jobb i England är det inte ovanligt att hela staben påverkas. Sen är jag förstås glad att få fortsätta det arbete som jag har varit med och bedrivit de senaste 2,5 åren. Vi har lagt en bra grund och det är roligt att se hur våra spelare tar till sig vad vi förmedlar. Vi har nyligen börjat arbeta med 03:orna. Att få följa dem från början och se hur långt de kan gå är stimulerande.

Hur känns det för dig i din position när en spelare tar klivet upp i A-laget?

– Det är jättestort. Jag satt på läktaren förra året och såg ”Samme” (Samuel Adrian) debutera. Det var häftigt. Självklart vill jag att laget ska vinna, men annars är det enskilt största för mig när våra ungdomar får komma in och spela. Det är ”the big thing” när du jobbar i en fotbollsakademi. Nio–tio spelare har lyfts upp till A-truppen under min tid här. Det skiljer sig mycket från i England, där kanske en eller två spelare får samma chans.

Vilka metoder använder du för att utveckla spelarnas fysiska nivå?

– Vi lägger förstås stor vikt vid styrketräning. När killarna är 14 börjar de ett treårigt program som långsamt stegras. Arbetet handlar primärt om att skapa robusta fotbollsspelare. Vi vill ha atleter och vi vill minimera muskelskador. Kan vi göra dem snabbare? Kan vi förbättra deras riktningsförflyttningar? Kan vi få dem att hoppa högre? Vi arbetar konstant med att utveckla deras atletiska förmåga.

Inom vilka områden ser du potential att utveckla er verksamhet?

– En sak som vi redan gör, men som kan utvecklas ännu mer, är kostrådgivning. Vi kan bli tydligare i hur vi utbildar våra spelare om nutrition. Det kan handla om att hitta rätt vätskebalans, vilka kosttillskott som är bra eller vad du ska äta under matchdagen. Vi får bra feedback från spelarna. De ställer många frågor och oftast vill de lära sig vilka produkter de bör välja. Man ska komma ihåg att de inte nödvändigtvis får samma riktlinjer hemma eller i skolan, men vi kan göra vårt bästa för att ge dem idéer om vad som är nyttigt.

huvudpartners

officiella partners