Mandom, mod och Roland Nilsson.

Publicerad 12 oktober 2007

Har någon tränare någonsin haft ett mer otacksamt utgångsläge?

Vaddå tänker ni kanske. MFF badar ju i pengar och håller på att bygga en ny stadion. Det måste vara ett perfekt läge att komma in på?

Jo jo. Om man med perfekt läge menar att man sitter närmast nödutgången i ett plan som börjar brinna på 10.000 meters höjd.

Har någon tränare någonsin haft ett mer otacksamt utgångsläge?

Vaddå tänker ni kanske. MFF badar ju i pengar och håller på att bygga en ny stadion. Det måste vara ett perfekt läge att komma in på?

Jo jo. Om man med perfekt läge menar att man sitter närmast nödutgången i ett plan som börjar brinna på 10.000 meters höjd.

Det näst svåraste en person kan göra i MFF är att göra så gott han kan. Det svåraste är att överträffa sin egen förmåga. Fråga Rosenberg. Fråga Yngvesson. Fråga Brian Steen Nielsen. Fråga Åkeby. Det är en hård skola, men lyckas du ligger karriärvägen öppen. Det är förmodligen den hårda miljön som gör att våra framgångsrika spelare generellt sen också lyckas bättre ute i Europa än vad andra gör. Har du erövrat Malmö har du erövrat varden.

Efter två år helt befriade från allt som kan kallas framgång skriker nu hela Malmö efter troféer, triumfmarscher och korståg ned i Europa. Pengarna och Swedbank Stadion bara rättfärdigar de höga kraven.

I detta läge kliver Roland Nilsson in. En Helsingborgare som gjort sitt största karriärkliv i blåvitt. Ingen kan beskylla Rolle för att vara koscher. Beslutet har redan delat supportrarna, men det måste man respektera. Vi pratar om supportrar som svurit och svettats över den där högerbacken som gjort oss så mycket ont. Nu förväntas man jubla. Glöm det. Inte än.

Men minst lika många är glada. Man ser en person som representerar nytänkandet i svensk fotboll. En ung kraft som lyckats bra med små medel och som har stor rutin. Det ironiska i det är förmodligen att han kallas för ung. Sen jag fyllde 40 i våras har jag känt mig som en gubbe. De bästa åren ligger bakom mig. Jag börjar skönja slutet. Så kommer Roland, 43, och kallas ung. Nåja det går väl över med tiden.

Helt klart känner Roland till det här. Han bör också förstå att med hans bakgrund kommer vissa inte ha så långt tålamod. Om det nu finns något som heter tålamod i MFF-led. Han förstår också att vad som än sägs idag, så kommer allt annat än medalj nästa höst att ses som ett fiasko.

På det svarar Roland (till Aftonbladet): – Malmö FF är en av det största, kanske den största, klubben i svensk fotboll. Det känns väldigt bra och skönt med ett fyraårs kontrakt. Det ska bli kul att se vad man kan åstadkomma i en sådan förening, säger Roland Nilsson.

I mina öron låter detta som en blandning av dödsförakt och vansinne. Hur ofta stannar en tränare i 4 år i Malmö? Och hur ofta hör man att den har kul under tiden? Men förmodligen handlar det istället om gott självförtroende och en längtan efter tuffare utmaningar.

1974 skrev 26-åringen Bob Houghton på för MFF. I ljuset av det är Roland Nilsson lastgammal. Men så bor vi i ett land där man åker på ungdomsbiljett fram till man är 26, och tillhör partiernas ungdomsförbund fram till man är 30.

Roland Nilsson är utan tvekan ett av de riktigt spännande tränarnamnen i Sverige just nu. Det är lätt att ropa efter ett mer exotiskt namn, den helt okända utlänningen som kommer hit och revolutionerar oss. Men hur många av oss supportrar är egentligen beredda på den risken? En glad Portugis som får psykbryt lagom till sommarens 4231:e felpass? Eller en stenhård engelsman från division 1 som tvingar backlinjen att käka grus och mata långbollar på en nyinköpt target player?

Roland besitter uppenbarligen de viktiga egenskaperna kunnande och ledarförmåga. Dessutom verkar han vara extremt sugen på att se hur långt han kan lyfta i MFF. Därför tror jag på honom. Riktigt mycket.

Välkommen Roland Nilsson. Din jävla Helsingborgare.

Per Welinder

Malmö FF hoppas att Per Welinders krönikor kommer att glädja, irritera och diskuteras av hemsidans besökare. Vi vill även påpeka att krönikorna innehåller Per Welinders personliga åsikter och inte nödvändigtvis är Malmö FF:s officiella.