Måndagens motståndare: BP

Publicerad 21 maj 2010

Brommapojkarna är Europas största fotbollsklubb med runt 260 lag i seriespel under 2010. Trots att allsvenskt seriespel är en liten del av BP tycker tränare Kim Bergstrand att klubben hör hemma i landets högsta serie.

Ett av BP:s tre officiella mål för 2010 är att två av tre spelare skall ha spelat ungdomsfotboll i BP. Är er ungdomsverksamhet en förutsättning för att lyckas i Allsvenskan?
– Ja, det tycker jag. 17 av våra 24 spelare i A-truppen är egenfostrade.

 Hur ser du på er säsong så här långt efter 13 matcher?
– Hade du frågat mig efter de tio första matcherna hade jag sagt att det var godkänt efter de mål vi har satt upp, men efter förlusterna mot Åtvidaberg och Kalmar kändes det sådär. Därför var det riktigt skönt att vinna mot Häcken.

Ni släppte bara in fem mål på de tio första matcherna, men sen sju i de två förlustmatcherna. Vad hände?
– Matchen mot Åtvidaberg för vi totalt men blev stressade, nonchalanta och var inte riktigt ödmjuka. De hade fem avslut på mål och satte  fyra av dem. Mot Kalmar spelade vi knackigt försvarsspel i en kvart och släppte in tre mål. Även där saknades ödmjukheten och disciplinen vi behöver ha.

Vad krävs för att tränare Bergstrand ska vara nöjd med säsongen?
– Lagets mål är att vi ska vara bättre än förra året, släppa in färre mål, göra fler mål, ha fler poäng och nå en bättre placering. Vi ligger i dagsläget bättre till än vad vi gjorde vid samma tid förra året och dessa mål är fortfarande möjligt att nå.

Vad har du för fotbollsfilosofi som tränare?
– Grundkonceptet, som vi försöker uppfostra alla BP-spelare i, är att vi vill spela en spelförande anfallsinriktad fotboll, som är teknisk och rörlig med spelande spelare i alla lagdelar. Det är svårare i Allsvenskan eftersom motståndet är bättre än på pojk- och juniornivå.

Anpassar ni spelet efter ett bättre motståndarlag eller försöker ni köra ert spel?
– Om vi tillåts att spela vårt spel skulle vi göra det men så kommer det nog inte se ut mot MFF. Vårt grundspel ändrar vi inte men risken är att MFF är skickligare än vi och då måste vi anpassa oss. 

Vem har du inspirerats av?
– Tommy Söderberg har inspirerat mig som ledare. Fotbollsmässigt tar jag lite här och lite där, jag har arbetat mycket med Anders Limpar. Internationellt inspireras jag av Barcelona och spansk fotboll.

Ni har ett spännande nyförvärv i John Guidetti. Berätta mer om honom.
– Han är egen produkt och har spelat i både junior- och A-lag men är just nu ungdomsproffs i Manchester City. Det är en spännande talang som får möta riktigt bra motstånd där borta. 

Vilka andra BP:are ska Malmöpubliken titta lite extra på?
– Miiko Albornoz och Dalil Benyahia som spelar på vår vänsterkant är sevärda och spelar en rolig fotboll – om de nu startar.

AV: FREDRIK HED

Ladda ner Programbladet Avspark här(9 MB)