Månadsintervju med tränarna

Publicerad 08 mars 2009

Innan avresan till träningslägret i Marbella fick hemsidan några ord med Roland och Hans, som bland annat berättar lite om sina intryck av februari och vad som kommer att hända nere i Marbella.

Innan avresan till träningslägret i Marbella fick hemsidan några ord med Roland och Hans, som bland annat berättar lite om sina intryck av februari och vad som kommer att hända nere i Marbella.

Fredag eftermiddag och inbokad pratsund med Roland Nilsson och Hans Gren, denna gång i kansliets styrelserum då MFF:s spelarutrymmen i Malmö Stadion helt enkelt är oåtkomliga på grund av säkerhetsavspärrningarna kring Baltiska hallen och Davis Cup-mötet mellan Sverige och Israel.

– Bara att slippa ta på sig en massa kläder för att gå ut och träna lite fotboll betyder jättemycket. Det är fortfarande kyligt härhemma, och det märks när vi är ute på träning. Det tar tid att komma igång, det krävs lång uppvärmning, säger Roland Nilsson och gör ingen hemlighet av att det stundande miljöombytet är efterlängtat.

Hur ser era planer ut för lägret? Vad kommer att hända?
Hans Gren:
– Det blir rätt intensivt, vi har många pass inbokade, om än inte så många rent fysiska träningspass. Vi har planerat in två matcher och räknar med att köra fyra fotbollspass. Sedan har vi fyra teoripass, två med fotbollsteori och två med idrottspsykologisk rådgivning som Sverker Bengtsson håller i. Sedan har vi också lite gemensamma aktiviteter för att svetsa samman gänget.

Med avresan till träningslägret går försäsongen in i en ny fas. Vad kännetecknas den av?
Hans Gren:
– De sista veckorna blir det lite repetition av vad vi gjort innan, både försvarsmässigt och anfallsmässigt. Och så lättar vi på träningen – inte lika hård belastning, lite kortare intervaller i spelträningen, mer återhämtning. Nu på lägret för vi även in en hel del taktiska moment, det har vi inte haft tidigare. Vi finslipar vårt sätt att spela, tittar på alternativa uppställningar – det kan vi göra när vädret är lite bättre och man kan stå still lite mer på träningarna, det har varit svårt här hemma.

Hur fungerar samarbetet med Sverker Bengtsson?
Hans Gren:
– Vi avslöjar inte så mycket om vad han pratar med oss om. Hans uppgift är att stötta spelarna i deras förberedelser för att kunna prestera så bra fotboll som möjligt, han ska ge dem en möjlighet att utveckla och förstärka sitt sätt att prestera. Sverker har haft samtal med alla spelare, och hans arbete sker till ungefär 80 procent individuellt – även om de gemensamma nämnarna förstås är många -och20 procent med hela laget.

Vilka är tidsperspektiven?
Hans Gren:
– Sverker är projektanställd under det här året, den idrottspsykologiska rådgivningen är en tjänst vi köper in. Resultaten är svåra att mäta, det handlar ju om en lång process. Att till exempel stärka självförtroendet hos en spelare gör man inte med två samtal. Den idrottspsykologiska rådgivningen, fysträningen, fotbollsträningen – strävar ju efter samma sak, nämligen att optimera förutsättningarna för oss att prestera bra resultat. Vilken betydelse de olika delarna har varierar från spelare till spelare.

Låt oss så rekapitulera februari en smula. Fyra träningsmatcher spelade, mot i tur och ordning Landskrona (3-0), Elfsborg (0-2), Örgryte (1-2) och Lyngby (2-1). Över en kam dragna bra första halvlekar, mindre bra andra – och så lite svårt att få in bollen i mål.

Vad tar ni med er för övergripande intryck av februarimatcherna?
Roland Nilsson:
– Att vi faktiskt tagit med oss det vi tränat på till matcherna, i alla fall i stora delar av matcherna. Det är väldigt positivt. Att vi inte lägger en hel veckas träning på något och sedan gör något annat i match, att vi har kunnat ta med det som händer i matcherna och jobbat vidare med det. Sedan har det varit upp och ner i matcherna, bra perioder följs av mindre bra, men det är så det brukar vara. Det har sett ganska bra ut.

Vad har varit svårast att få ordning på så här långt?
Hans Gren:
– Målskyttet. Vi har skapat rätt mycket chanser och spelat ganska bra fram till mål, men inte förvaltat de sista, avgörande lägena. Nu går ju fotboll ut på att göra mål, men vi är ändå nöjda eftersom vi är där, och vi har tränat väldigt mycket på att ta oss dit, på olika sätt. Sista delen måste spelarna kliva fram och visa sina kvaliteter. Det är svårt för oss att styra. Förhoppningsvis lossnar det för någon eller några av dem vad gäller målgörandet.

Kan oskärpan framför mål hänga ihop med att spelarna varit som mest ”nertränade” under februari?
Hans Gren:
– Ja, det gör det säkert. Och vi ska inte dra för stora växlar av det här; det är tävlingsmatcherna som är avgörande för hur bra spelarna är. Så fort vi börjar den 4 april är allt annat historia. Vi är nöjda om spelarna håller sig lugna nu och kliver fram då!

Vilken match eller del av match är ni mest nöjda med?
Roland Nilsson:
– Första halvlek mot Elfsborg. Och första halvlek mot ÖIS. Då skapade vi en hel del chanser.

Och förstahalvlekarna har som sagt generellt sett varit bättre än andrahalvlekarna?
Roland Nilsson:
– Ja, och det är rätt naturligt vid den här tiden. Man har rätt så pigga ben i första, står lite still paus och sedan ska man ut och komma igång igen, och då är det svårare. Men det börjar se bättre ut.

Inga – peppar, peppar – allvarliga skador så här långt under försäsongen, däremot en mängd småskador och skavanker. Har det varit besvärligt för er med så många spelare borta från och till? Spelare som ni kanske velat se eller arbeta med mer i matcherna för lagbygget?
Roland Nilsson:
– Lite både och. Många har fått chansen att visa upp sig istället. Och under den här perioden, när vi kör så här hårt, kommer lite överbelastningsskador, det vet vi. Vi har varit extra försiktiga med dem som känt av något, och plockat bort dem från match och träning direkt så att det inte blir några långtidsskador av det.

Vilket är det viktigaste steget framåt under februari?
Roland Nilsson:
– Försvarsspelet ser bättre och bättre ut. Vi börjar göra de saker som vi måste göra i matcherna försvarsmässigt för att hindra motståndaren att göra mål på oss. Göra jobbet hem, komma in i rätt position, göra jobbet för laget – det är A och O i försvarsarbetet. Ju mer folk som hjälper till ju lättare är det. Det var lite si och så med det de första matcherna.
Hans Gren:
– När man pratar om försvarsspel tänker många på backlinjen, och den har väl varit ok. Men det är fortfarande en del kvar när det gäller att hitta ett riktigt bra försvarsspel för de fyra på vårt mittfält. Även om det har förbättrats, så fattas fortfarande lite för att vi ska vara riktigt trygga. Backlinjen måste ha stöd från dem framför. Vi har tappat en del där, i vissa moment. Det handlar också om spelarnas kvaliteter där.

Ja; tre av fyra mittfältsplatser är ju offensivt inriktade, och de flesta spelarna aktuella för de platserna har framför allt offensiva spetskvaliteter. Och för mycket defensivt arbete kan ju också medföra att den offensiva slagstyrkan minskar? En svår balans?
Hans Gren:
– Ja. Många av våra mittfältare är offensiva i sitt sinne, och vi släpper iväg dem rätt ordenligt också i vårt anfallsspel, och det är klart – man kan inte avsluta i boxen och spela försvarsspel en tiondel senare, det kan vi inte begära. Men det är ju också så att det underlättar försvarsspelet om man är effektiv i sitt anfallsspel så underlättar det försvarsspelet.

Efter elfsborgsmatchen uttryckte Roland Nilsson missnöje med spelarnas inställning och vilja att göra jobbet fullt ut, vilket är lite av ett eko av det Roland i förra månadsintervjun slog fast som roten till det bristande försvarsarbetet bakom de många insläppta målen ifjol.

Eftersom inställningen till att göra jobbet i försvarsspelet fullt ut är en punkt ni återkommer till – hur jobbar ni för att förbättra detta?
Roland Nilsson:
– Det handlar om att ta ansvar för rollen man har och det jobb man ska göra, och det är väldigt enkelt: antingen tar man ansvaret eller så tar man det inte. Och tar man det inte får man inte vara med och spela. Efter matchen mot Elfsborg pratade vi igenom det här med spelarna, och det fanns vissa förklaringar. Inga stora grejor i sig, men effekten av dem i den matchen blev väldigt stor.

Med till träningslägret i Spanien följer inte Robin Nilsson, Niklas Hansson och Joakim Nilsson, och tränarna bekräftar att tanken är att de – åtminstone Robin och Niklas – ska lånas ut. En annan spelare som inte följer med är Niklas Skoog, som i fredags gick ut och berättade att han väljer att avsluta sin aktiva karriär som fotbollsspelare. Den utösande anledningen till detta är att han inte ingår i Roland och Hans planer för MFF 2009.

När och hur tog ni beslutet att ni inte ville jobba mer med Niklas Skoog?
Roland Nilsson:
– Skoog har gjort ett fantastiskt arbete för Malmö FF, men redan förra året var han skadad mycket. Några veckor in i försäsongen sa vi till Skoog att han kommer få svårt att platsa, och att vi tycker att de andra spelarna på hans position är mer intressanta. Då inledde han en diskussion med Hasse Borg om sin framtid och den har pågått under en ganska långt period – sedan har det kanske verkat annorlunda i en del intervjuer.

När ni kommer tillbaka från Marbella återstår två träningsmatcher, mot Mjällby och ett slags inofficiellt landslag med spelare från Kosovo. Hur långt har ni hunnit då?
Hans Gren:
– De två sista veckorna är det finslipning som gäller. Då ska det mesta vara klart, och då ökar fokus och spänning automatiskt dag för dag fram till att allsvenskan börjar.

Det låter bra, och mycket spännande. Allsvenskan… fyra veckor bort nu. Hemmapremiären på Swedbank Stadion… fem. Det är snart.