Månadsintervju med Roland Nilsson

Publicerad 21 juni 2010

I en aktuell intervju berättar MFF-tränaren vad laget fokuserar på att förbättra under serieuppehållets träningar, och framhåller vid sidan av att hantera hög press och hitta rättvända spelare oftare – vikten av att bli lagom glad efter mål.

Sedan vårallsvenskan avslutades, för MFF:s del med 2-1 segern hemma över Brommapojkarna, har redan fyra veckor hunnit förflyta. Fyra veckor under vilka laget haft 10 dagars semester och därefter kommit igång med träningen igen i två veckor.

Efter ett förmiddagspass möter Roland Nilsson upp för en pratstund med hemsidan. Sommarträningar under uppehållen… så behagliga att titta på vid staketet. När solvärmen är framme, såsom denna dag, när anspänningen inför nästa tävlingsmatch ännu håller sig långt borta. På väg från träningsplanen till spelarkvarteren hinner jag fråga Roland om det känns på liknande sätt på träningsplan vid den här tiden; lite mer avslappnat? Han svarar att förra veckan var det så, men att allvaret redan växer för varje pass och att nästa tävlingsmatch – cupmatchen mot Mjällby 4 juli – trots allt bara är två veckor bort. Och att det finns mycket att jobba med.

Likväl – situationen måste ändå vara starkt annorlunda jämfört med ifjol. Då ett frustrerat MFF gick till sommaruppehåll med inte obetydliga problem att lösa. Bara en seger på de tio sista vårmatcherna, många poängtapp hemma, ett spel som ofta körde fast och stora svårigheter att göra mål. Nu – tvåa i serien, nio segrar och bara två förluster på fjorton matcher, bra spel och målrikast av alla lag.

Är det här den första tiden under dina två och ett halvt år i klubben som det är lugnt och skönt och du kan ha riktig arbetsro?
– Jo, det är lite lugnare nu än det varit tidigare, det kan man konstatera. Men vi vet också att vi bara spelat halva serien, och vi har mycket kvar att jobba med för att vi ska vara nöjda. Det gäller att vi presterar och gärna presterar bättre än vi gjort under våren.

Men lite kan du väl njuta av att det gått bra…?
– Ja, det måste man kunna göra. Samtidigt tänker man hela tiden på vad vi kan förbättra och vad vi behöver förbättra, på lång sikt och på kort sikt.

Med vilka tankar om förbättringar gick du in i uppehållet?
– En sak är att vi har en tendens i det mentala att vi blir väldigt glada när vi gör mål, och det slår över i att vi tappar koncentrationen direkt efter och bjuder in motståndaren. Vi har släppt in ett par mål på det sättet, det är inte bra och det är inte godkänt på något sätt. Det är något vi måste rätta till innan vi börjar igen. Och det kommer vi att göra.

Hur tränar man på att behålla koncentrationen?
– Det finns tre saker man tappar koncentrationen på: stress, ilska och glädje. Stress och ilska är på sitt sätt lättare att hantera; det är känslor man känner igen som negativa och känslor som det händer mycket kring. Men att det även mitt i glädjen gäller att fortsätta vara fokuserad, fortsätta vara beredd, fortsätta ta tag och inte rusa iväg… det kan vara svårare.

Tyglad, eller mer kontrollerad glädje, alltså. Eller kanske snarare glädje och koncentration parallellt. Hur åstadkommer man det?
– Som allt annat, genom att träna, förbereda och ha en handlingsplan. Vår psykolog Sverker Bengtsson är med och jobbar med det här; vad vi kan göra tillsammans, när vi står där i gruppen och är glada efter målet. Redan där kan vi samla oss och börja fokusera igen.

Vilka förbättringar vill du jobba med mer spelmässigt?
– Vi kan alltid bli bättre på det vi gör. Framför allt bygger vi vidare på det vi redan gör. Vi ska rätta till ett par saker, men samtidigt utveckla det vi gör och göra det ännu bättre. Det finns fortfarande saker i vårt passningsspel som kan bli bättre; vi kan bli vassare och lite snabbare, vi kan hitta rättvända spelare lite oftare.

Säger Roland, och lyfter också fram två andra exempel:
1) Spelet i mer ”lågintensiva” faser i matchen:
– Självklart går det upp och ner i matcherna, man kan inte tuta och köra hela tiden, man måste hämta andan ibland också – och i de lägena kan vi bli bättre. Vi har haft perioder i matcherna då vi blivit lite bekväma och lite slarviga i vårt passningsspel. Vi ska kunna behålla kvaliteten också när vi inte springer lika mycket.

2) Hantera hembackning och/eller hög press från motståndaren:
– Vi ser hur vissa lag backar hem långt mot oss, och hur vissa sätter press väldigt högt upp i plan mot oss. Då gäller det att vi är beredda och vet vad vi ska göra.

Det var rätt tydligt i vårens två förlustmatcher, mot HIF och Mjällby, att motståndarnas höga press i första halvlek störde ordentligt och hindrade det fina MFF-spelet att rulla igång?
– Nja. Det stämmer lite grann, men i de matcherna tappade vi också koncentrationen på fasta situationer. HIF gjorde mål på två fasta situationer, och Mjällby gjorde första målet på frispark.

Men visst står matchbilderna mot dessa lag ut bland vårens matcher?
– Ja. Men Mjällby backade hem väldigt långt och satte bara press på oss då och då. Vi kommer att jobba med att utveckla vårt spel i flera situationer.

Om de långa speluppehåll som de senaste åren blivit legio för Allsvenskan talas det oftast – och på goda grunder – om i negativa termer. Men, vilka möjligheter ger ett längre uppehåll mitt i säsongen?
– Vi får möjligheten att man träna och nöta in saker mitt i säsongen. Men samtidigt: spelarna var väldigt trötta och slitna efter vårsäsongen med många och täta matcher. Då behövs det också tid till att återhämta sig. Det har vi gjort nu, det tar också tid att komma tillbaka in i rytm.

Hur snabbt går det?
– Fördelen med cupmatchen mot Mjällby är att det inte dröjer så länge innan det blir tävlingsmatch igen. Det är bra för spelarna nu att se att det finns något som kommer snart, då trappar man upp koncentrationen på träning.

Laget hade alltså tio dagars semester sista dagarna av maj och första veckan i juni. Själv fick Roland däremot bita i om inte det sura så i kunskapens äpple… och sätta sig i ”skolbänken” för några moment av det sista steget i tränarutbildningen, Pro License.

Ursäkta en naiv fråga, men för någon med dina meriter och erfarenheter som spelare, och mitt inne i en tränarkarriär på högsta svenska nivå – vad tillför tränarutbildningen för dig?
– Många olika saker, framför allt genom bredare kunskaper. Det är till exempel väldigt mycket träningslära, med allt det fysiologiska, från anatomi till biomekanik och neurofysiologi – hur kroppen fungerar i fotbollen. Vad gäller fotbollsbiten handlar det mycket om att prova tänka i andra banor, utanför de normala; sätta sig in i olika situationer som man normalt inte gör, till exempel kan man få ett spelsystem man inte alls jobbat med och se vilka möjligheter som finns i det.

Hur har utbildningen påverkat ditt sätt att arbeta med laget?
– Inte så mycket rent direkt. Men om man tar fysträningen, så vet jag nu exakt vad som händer med kropparna, och då kan jag ifrågasätta och ha bra diskussioner med vår fystränare John Phillips om hur vi lägger upp träningen.

I förra månadsintervjun lyfte du fram hur spelarna mognat sedan ifjol, och denna mognads betydelse för vårens fina prestationer och resultat. Känner du att du själv mognat som tränare?
– Det gör man hela tiden. Inför varje säsong vill man bli bättre, och man vill hela tiden lära sig mer. Just inför den här säsongen kände jag att det var dags att ta hand om saker mycket mer själv. Vi fick det inte riktigt att fungera som jag ville ifjol, och då får man ändra på det och se om det löser sig.  Är det jag som är problemet, så ser man ju det när jag tar över mer av ansvaret själv.

Och så har det ju – verkligen – inte verkat vara…
– Nej, än så länge inte! Fast man vet aldrig… Men jag tycker att jag har fått ut mer av den egna kunskapen som jag sitter inne med i år. Som alltid är det viktigt att samarbetet med resten av staben fungerar, att alla runtomkring drar sitt strå till stacken.

Känner du någon skillnad på stämningen i truppen jämfört med samma tid i fjol?
– Stämningen har alltid varit bra i truppen, men ifjol var vi förbaskade över att vi inte lyckats göra mål. Killarna har alltid varit positiva, och vi är positiva nu med, men – vi vet att vi kan bättre. Vi har fortfarande inte toppat i någon match. I delar av matcher, men inte fullt ut i en hel match. Vi har ännu inte varit riktigt nöjda. Det finns mer att hämta.

Roland Nilsson, ledarstaben och laget fortsätter nu arbetet med att förbereda sig inför den allsvenskan omstarten, som sker genom bortamatchen mot AIK lördag 17 juli. Första hemmamatchen på Swedbank Stadion lördagen därpå, den 24 juli 16.00 då AIK står för motståndet igen när serien vänder.

Dessförinnan väntar en träningsmatch hemma på Swedbank Stadion mot Bröndby nu på torsdag (läs mer om den matchen här), samt bortamatch mot Mjällby i Svenska Cupen söndag 4 juli (preliminärt datum, spelplats ännu ej klar).

Intervju: Tobias Christoffersson