”Man måste ha glädje och hjärta i det man gör”

Publicerad 11 april 2013

Jonnie Fedel i sin färgglada målvaktströja i hemmaderbyt mot HIF 1993.

Jonnie Fedel började sin fotbollskarriär som en taskig forward, men fann ganska snabbt sin plats mellan stolparna. Med ett par målvaktshandskar på sina händer tog han sig ifrån MFFs pojklag upp till A-laget och blev sedan målvaktstränaren som har humor och samtal som sina två viktigaste verktyg.
– Målvaktsarbetet är så pass utsatt under match och därför gäller det att kunna slå av och slå på, berättar Jonnie Fedel.

Fötterna på åskådarna runt Limhamns IP hoppar så smått upp och ner för att generera lite värme till sina kallfrusna kroppar. Under träläktaren längs den ena långsidan sitter de som har varit med förr, varmt klädda och håller hårt om sina pappersmuggar fyllda med kaffe som fungerar mer som värmekälla än smakupplevelse.

Det är Malmö FFs första träningsmatch på svensk mark för året och de 1 307 åskådarna följer intensivt varje steg som tas. Många är de som uppmärksammar Magnus Erikssons slit i anfallet, hur Simon Thern flyter fram på sin vänsterkant eller hur samarbetet mellan Jiloan Hamad och Matias Concha fungerar. Vad många inte noterar är den brunklädde mannen uppe på läktarens tak. Hur han iklädd sin ”gubbakeps” och robusta vinterstövlar gör små anteckningar i sitt lilla block så fort motståndarna i Odense gått till anfall.

När matchen är slut och han går mot stegen som åter ska ta honom ner från taket får han frågan vad han tyckte om matchen.

– Helt okej. Vi vinner med 3-1 och Johan gör en bra insats. Han kan inte göra så mycket åt målet. Jag tycker vi ska vara nöjda, säger Jonnie Fedel innan han försvinner ner från taket med sitt lilla anteckningsblock och in i omklädningsrummet för att diskutera Johan Dahlins agerande i de olika matchsituationerna.

Viktigt med humor

Alla som följer Malmö FFs träningar eller fått privilegiet att åka och bevaka ett träningsläger på nära håll, märker ganska snabbt att det är en speciell kemi i målvaktsgruppen. Det råder en sorts familjär stämning målvakterna emellan där de ena stunden kan reta varandra med glimten i ögat, för att sedan pusha varandra när det går lite sämre.

– Vi jobbar tillsammans och det är väldigt högt i tak. Det är viktigt att alla ska kunna uttrycka sig så att de får sin plats och space i vår grupp, säger Fedel och fortsätter:
– Målvaktsarbetet är så pass utsatt under match och därför gäller det att kunna slå av och slå på. Under en match slår man av och på mellan de olika anfallen. Under träning slår man av och slår på. Däremellan gäller det att hitta den här motivationen, energin och kraftkällan för att pusha igång sig själv.

Intensivt och matchlikt

– Det gäller att göra det så intensivt och matchlikt som möjligt, men att kunna göra det med glimten i ögat. Har du inte det och det går över till en för hög seriositet, tror jag att det kan bli svårt att få distans till de olika situationerna under match. När man väl slår på så är det 100 procent och sen kan man slappna av, och slappna av kan du göra när bollen är utanför linjen eller försvunnit ifrån straffområdet, för då har du gjort ditt jobb. berättar Jonnie Fedel.

Både Johan Dahlin och Robin Olsen har återkommande hyllat Jonnie Fedel i olika intervjuer för det arbete han lägger ner för att hålla uppe glädjen i gruppen. Johan Dahlin har även sagt, att det var en av anledningarna till varför han förlängde med klubben. gör sitt yttersta

– Glädjen måste finnas där. Tänk att få se mitt ansikte fyrafem gånger i veckan. Då hade jag också tröttnat. Man måste ha glädje och hjärta i det man gör, annars blir det inte roligt. Vi kan skämta under några sekunder, men sen när väl vi börjar övningarna igen, så vet alla att jag har krav på dem och samtidigt vet jag att de gör sitt yttersta, säger Jonnie.

• Robin Olsen nämnde att han behövde bli bättre på att snacka på planen och sa att du var väldigt bra på det, hur kommer det sig?
– Jag var så jäkla lat när jag själv spelade så jag orkade inte slänga mig. Därför skrek jag på dem framför mig så att de kunde ta bollen. Jag skojar inte. Så länge bollen inte är i närheten av ditt eget straffområde så kan motståndarna inte göra mål. Svårare än så är det inte. Målvakten har den bästa positionen och översikt över hela planen. Därför är det viktigt att styra resten av laget.

– Kan du då få ut dina direktiv till dina lagkamrater på ett snabbt och effektivt sätt så har laget tjänat både tid och kraft, du som målvakt slipper kasta dig och Kenneth Folkesson slipper tvätta dina kläder Du hör ju själv, alla blir glada, säger Jonnie med ett leende.

•  Du har gått hela vägen ifrån MFF:s pojklag upp till A-laget. Hur kom det sig att du visste att du skulle bli målvakt?
– Jag började som en taskig forward och blev sedan en nersparkad mittfältare innan jag blev målvakt. Jag stod i mål i handboll, där jag också spelade för MFF, så det blev rätt naturligt. Sen måste du också erkänna att på en plan finns det 22 spelare och av dem är det bara två som är tillräckligt smarta och är målvakter. För på ett eller annat sätt så kommer bollen till dig.  Alla de andra 20 idioterna jagar bollen och bara det visar hur överintelligenta hur vi målvakter är, avslutar Jonnie Fedel med glimten i ögat.

/Martin Östling

Texten är publicerade i matchprogrammet Avspark som kommer ut i samband med MFF:s match mot Kalmar FF på söndag.

Läs hela Avspark här

Malmö FF – Kalmar FF
Söndag 14 april klockan 15.00
Swedbank Stadion
Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på ticnet.se