Målvakten som övertalades till att spela fotboll

Publicerad 11 april 2013

Robin Olsen gjorde en fin insats när han fick hoppa in inför den andra halvleken i Malmö FFs bortamatch mot Åtvidabergs FF.

För några år sedan bestämde sig Robin Olsen för att helt lägga av med fotbollen efter en meniskskada med efterföljande rehabilitering. Det tog ett år av tjat och övertygelse från vänner och bekanta innan han åter snörade på sig fotbollskorna och efter två fina säsonger i Bunkeflo FF respektive IFK Klagshamn hamnade han till slut i MFF.

”Aldrig mer” sa Robin Olsen och la skorna och målvaktshandskarna på hyllan. Efter en lång rehabilitering efter en meniskskada med efterföljande operation kände den dåvarande LB07-spelaren att han inte längre hade någon energi att försöka komma tillbaka till fotbollen, utan bestämde sig för att det var slutspelat.

I över ett år var Robin Olsen borta ifrån fotbollen innan tränaren för division 5-klubben Bunkeflo FF, Ingvar Nilsson, hörde av sig och frågade om han ville börja spela för dem, men Robin Olsen hade bestämt sig – det var färdigspelat.

– Ingvar slutade inte med att försöka övertala mig. Eller ”övertala” är nog fel ord, ”tjata” är bättre. Han visste om min kapacitet som målvakt, men han visste även att jag inte var så sugen på att börja igen, berättar Robin Olsen och fortsätter:

– Det var först när en kompis till mig sa att han kunde följa med mig till BFF, som jag åkte dit och började träna med dem. Idag är jag väldigt glad över att de båda lyckades övertala mig, säger Robin Olsen, samtidigt som han blickar ut över Swedbank Stadions gräsmatta.

Snabbstopp i Klagshamn

Efter en lyckosam säsong i BFF satte Robin segel och kryssade vidare söderut längst Skånes västkust för att hamna i IFK Klagshamn och division 2. Det blev bara en ettårig sejour i den blågula kamratklubben innan Malmö FF och Robin Olsen kom överens om ett treårskontrakt.

– Jag ska erkänna att jag var väldigt nervös när jag kom till Malmö FF. Året innan hade jag fått träna med MFF några gånger men det är rätt stor skillnad på tempot och kvalitén i avsluten mellan division 2-spelare och de i Allsvenskan. Jag försökte bara tänka att det var som vilken träning som helst. Jag menar, det var MFF som värvat mig vilket var ett tecken på att de trodde på mig, berättar Robin Olsen.

Känna på hetluften

Redan under sitt första år i klubben fick Robin känna på hetluften när han först var en av planens bästa spelare när Malmö FF slog ut Sandviken i Svenska Cupen, och några veckor senare fick han även göra allsvensk debut när MFF slog Syrianska med 2-0 på bortaplan.

– Jag tror nog att jag var den gladaste på flyget hem till Malmö efter matchen mot Syrianska. Jag hade fått göra allsvensk debut och höll dessutom nollan. Det var ett fint ögonblick, säger Robin Olsen med ett leende.

Målvakt med öga för mål

Robins Olsens debutår i Malmö FF avslutades med den traditionsenliga internmatchen mellan lagets yngre och äldre spelare. Många av åskådarna, som letat sig till Kombihallen, höjde på ögonbrynen när de såg att Robin inte ställde sig i mål utan tog positionen längst fram som anfallare för Di yngre. Det tog dock bara några minuter innan Robin Olsen snyggt tryckte in 1-0 på volley och några minuter senare var han åter framme och levererade ännu ett vackert mål. Åskådarna runt planen tyckte sig se en likhet mellan Olsens spelstil och en viss engelsk anfallare och skrek
ivrigt ”Crouch! Crouch! Crouch!”

– Haha, jag var själv förvånad över mina mål då jag aldrig spelat något annat än målvakt. Jag tycker själv att jag har bra fötter. Bra fötter, snabba reflexer och bra i luftrummet är mina främsta styrkor som målvakt, avslutar Robin Olsen.

/Martin Östling

Texten är ett utdrag ifrån matchprogrammet Avspark som publiceras i samband med MFF:s hemmamatch mot Kalmar FF.Läs hela Avspark här

Malmö FF – Kalmar FF
Söndagen 14/4 klockan 15.00
Swedbank Stadion
Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på ticnet.se