Malmö Stadion godkänd av UEFA?

Publicerad 11 maj 2005

Nja inte riktigt ännu. Klart sedan tidigare är att Malmö FF får spela kvalet till Champions League på Malmö Stadion.

Igår var en representant från UEFA på plats för att inspektera arenan för ett godkännande vid ett eventuellt avancemang.

Det är viktigt i sammanhanget att påpeka att Malmö FF hela tiden velat och drivit linjen att spela matcherna på Malmö Stadion. Det intryck man fått tidigare från UEFA har varit att Malmö Stadion inte skulle bli godkänd och därför har olika alternativ diskuterats.

Även om ingenting är klart så är tongångarna mer positiva än tidigare. Att Malmö Stadion är sliten och omodern behöver man ingen UEFA-delegat för att påpeka, det vet alla Stadionbesökare sedan tidigare.

Dock behöver några bitar falla på plats för att det skall bli godkänt. Den första är ljuset. UEFA kräver 1400 lux och detta kommer att lösa sig genom att placera ut fler lampor. Nästa är planbredden och här tror och hoppas Malmö FF och Malmö Stad att man kan få sin ansökan om dispens beviljad. UEFA gav inget klartecken till arenan igår utan ett godkännande eller avslag kommer, bokstavligen som ett brev på posten.

Malmö FF kommer även att öka publikkapaciteten inför ett eventuellt gruppspel. Spelar- och domarbås kommer att flyttas till Norra sidan och därmed kommer alla 15 400 sittplatser att kunna säljas. Dessutom kommer 1200 idag befintliga stolar att monteras upp på östra ståplatsläktaren. Därmed slipper man använda sittplatssektioner som säkerhetszoner mellan supportrarna. Total kapacitet bli alltså cirka 16 500 platser. Dessa stolar kommer att finnas kvar på östra läktaren även under Allsvenskt spel. Totalkapaciteten på Malmö Stadion minskar alltså något.

Portabla läktare och provisoriska stolar godkänns ej så Malmö FF kommer också att undersöka om vad det kostar att köpa eller hyra in ytterligare fler stolar och om det är någon ekonomi i att sätta dit dessa och sedan plocka bort dem igen.