Malmö FF:s publik ökar i antal

Publicerad 16 juni 2005

Uppgifter i media gör gällande att Malmö FF: s publik minskar och det rätt rejält till och med. Med statistik kan som bekant allt bevisas och om man tvunget skall jämföra publiksiffror efter fyra-fem omgångar så hade det varit bättre om man jämförde relevanta siffror.

För det första är det naturligtvis omöjligt att dra några slutsatser efter fyra eller fem av tretton hemmamatcher. Många faktorer påverkar exempelvis när på säsongen man möts, väder, vind och eventuella krockar med andra evenemang. Dessutom är det inte samma motståndare varje år. Först efter säsongens slut vet man totalpubliken och därmed om publiken ökat eller minskat från år till år.

Men om man nu tvunget ska jämföra så borde det vara mer trovärdigt om man jämförde publiksiffrorna mot samma lag. Att jämföra IFK Göteborg mot Örebro, AIK mot Kalmar och Djurgården mot ÖIS känns inte speciellt rättvist.

Gör man det så får man fram helt andra siffror. Då har Malmö FF: s publik ökat jämfört med ifjol. Om man börjar med att jämföra med de lag som fanns med fjol nämligen IFK Göteborg, Örgryte IS, Kalmar FF och Djurgårdens IF så lockade dessa 26426, 11940, 17332 och 18218 personer. Totalt 73916 åskådare och detta gav ett snitt på 18479.

I år har lagen lockat 26504, 15546, 16085 och 20135. Totalt 78270 personer vilket blir en ökning med 4354 personer och ger ett snitt på 19567.

Utöver detta har vi mött Gefle IF och om man skall jämför med motsvarande lag ifjol rent publikmässigt så blir det GIF Sundsvall. Nu möter vi GIF Sundsvall i år och vi kan ju inte räkna deras siffror två gånger men det blir ändå mer rättvist än att jämföra med AIK (21229), TFF (19928) eller en hemmapremiär mot ÖSK (22019). Ifjol hade vi 14134 mot GIF Sundsvall och i år 13489 mot Gefle IF. En liten minskning alltså men totalt på de första fem matcherna har publiken ökat med 3709 personer.

Malmö FF: s publiksiffror har mer än tredubblats på fem säsonger och vi är stolta över att ha så mycket publik. Föreningen jobbar målmedvetet för att behålla siffrorna och ett nytt Fotbollsstadion skulle med all sannolikhet ge ytterligare publik. Ett bra lag och en bra stadion är två viktiga ingredienser för att behålla publiken. Däremot kan ju inte publiksiffrorna fortsätta att stiga i all oändlighet. Någonstans finns naturligtvis en gräns. Publiksiffrorna kommer att variera från år till år beroende på en mängd olika faktorer men det är väl inget konstigt med det så länge det ligger på en hög nivå. För några år sedan drömde man om 10000 åskådare och nu blir vissa besvikna om det kommer under 20000 en match.

Nu väntar BK Häcken hemma vilket blir Markus Rosenbergs avskedsmatch och sedan har vi godbitar som två derbyn mot HIF och Landskrona BoIS. Vi möter IF Elfsborg med sina nyförvärv, och har en, kanske avslutningsmatch mot Hammarby IF. Dessutom ett prestigeladdat möte med HBK, ett revanschmöte mot GIF Sundsvall och sist men inte minst en match mot nykomlingen Assyriska FF.

Den 23 oktober vet vi årets Allsvenska publiksnitt men också, och det är en betydligt viktigare och mer intressant, vem som tagit SM-guld.

/Patrik Jandelin