Malmö FF:s årsmöte

Publicerad 03 mars 2002

Malmö FF:s årsmöte

Ett rekordsnabbt årsmöte kunde konstatera att Malmö FF på två år gått från att ha varit en klubb spelandes i Superettan med usel ekonomi till Sveriges rikaste fotbollsförening med ambitioner att på några år även bli den främsta även sportsligt.

Med tillgångar på 72 miljoner, ett eget kapital på 56 miljoner och en soliditet på 78 % kan ekonomichef Jarl Thorstensson sova lugnt natten mellan måndag och tisdag då elitlicensen börjar gälla. Mer om Malmö FF:s ekonomi och projekten nedan kommer i en separat intervju med Bengt Madsen.

Bengt Madsen omvaldes till ordförande ytterligare ett år. Övriga i styrelsen som var uppe till omval fick även de förnyat förtroende, vilken innebär att styrelsen för 2002 är identisk med fjolåret. Till och med den vakanta suppleantplatsen är intakt.

Bengt Madsen höll ett långt tal där han tackade dam- och ungdomslag för fina prestationer. Han tackade även Micke Andersson för sina två år som tränare i Malmö FF.

Bengt presenterade även att antal projekt för framtiden:

Malmö FF skall åter bli malmöitiskt. Man vill få tillbaka den ”gamla andan” som fanns i föreningen förr. Mer resurser skall satsas på den egna ungdomsverksamheten från fotbollsskola och uppåt. Målet är att ha 500 knattar i fotbollsskolan.

Samarbetet med småklubbarna, det s.k. Fotbollsnätverket, skall fortsätta och gärna utökas. Av 130 st. 13-16-åringar skall 30 st. väljas ut och träna ett träningspass i veckan under Malmö FF:s ledning. Resterande träningspass och matcher skall genomföras med moderföreningen.

Även Örtagårdsprojektet framhävdes som viktigt för att locka fler ungdomar till fotbollen och Malmö FF. Det övergripande målet är att komma tillbaka till den tiden då Malmö FF: s spelare kom från de egna leden

Malmö FF förhandlar med kommunen att på stadionområdet bygga en egen inomhushall på 60 x 40 meter. Kostnaden blir 8 miljoner varav hälften av pengarna skall komma utifrån.

Man är långt kommen i diskussionerna om ett nytt stadion. Kostnaden beräknas bli 500 miljoner och det finns två privata intressenter till finansieringen. Kravet är dock att den nya arenan även innehåller bostäder eller kontorslokaler. Detta är ett måste för att finansiärerna skall kunna få tillbaka sina investerade pengar

Tom Prahl om laget

De 202 röstberättigande fick sedan höra Tom Prahl inleda sitt tal med att skämta om resultaten i träningsmatcherna hittills. Dock menade han att laget var på rätt väg och bad medlemmarna om att ge dem tid. Han vill höja statusen på B-laget för att skapa konkurrens. Tom menade att laget kan betydligt bättre än vad man bevisat under de senaste månaderna. Ytterligare steg på vägen tar man under de två veckorna på La Manga. Tom berätta även att han inte funderade speciellt länge innan han tackade ja när Malmö FF kontaktade honom i somras. Det var enligt Tom rätt tid att komma till föreningen. Både pengar och organisation samt de satsningar som var på gång tilltalade honom.

En nerkortad version av den 20 minuter långa video, som skulle peppa spelarna innan matchen mot Elfsborg i fjol, visades samt en trailer för Blådårar II- Vägen tillbaka! En av filmskaparna, Fredrik Gertten, fanns på plats och berättade att filmen har premiär 22 mars på fem biografer i Malmö, Lund, Stockholm och Göteborg. Filmen kommer även att göra en skånsk turné.

Malmö FF har köpt två föreställningar i Malmö till sina medlemmar och information om detta kommer inom kort.

Priser och utmärkelser:

SM Guld
Malmö FF:s juniorlag

SM Silver
Malmö FF: s P16-lag

Stora silvret
Malmö FF:s damlag

FV:s pris till framstående
Flicka: Jenny Olsson
Pojke: Max Fuxberg
Junior: Dan Ingvarsson

Folksams pris till lovande 15-åring:
Marcus Pode

Guldlaget 65-75 pris till lovande 16-åring:
Johan Nilsson- Guimar

Guldlaget vandringspris till bäste junior:
Patrik Åkesson

Axel Johanssons minnesfond
Joakim Nilsson
Daniel Pode

Jörgen Ohlsson fick pris för att ha spelat över 400 matcher med representationslaget

Jenny Engwall och Karolina Westberg fick pris för att ha spelat över 200 matcher i damlaget

25 års medlemskap
Delades ut till ett stort antal medlemmar och bland dem som uppnått detta märktes bl. a Jonnie Fedel och Bengt Madsen

Mötet avslutades traditionsenligt med att alla reste sig upp och unisont sjöng ”MFF:are är vi alla”