Malmö FF ska bli en angelägenhet för fler

Publicerad 03 april 2010

Ett år som det här är det lätt att man fastnar med blicken i backspegeln. Den som gör det må dock vara förlåten, vår historia är så rik att det finns massor att ösa ur. Men för oss i styrelsen är utmaningen den motsatta. Istället för att gotta oss åt det som redan åstadkommits måste vi skärskåda framtiden för att försöka peka ut kursen för nästa hundra år. Eller åtminstone för nästa tio.

Först och främst måste jag tacka Bengt Madsen för ett enastående arbete och engagemang under 25 års tid. En tid som varit omtumlande minst sagt. För bara tio år sedan t.ex. omsatte MFF runt 20 miljoner och vi hade en skuld på lika mycket. 2009 landade omsättningen på cirka 190 miljoner kronor. Då spelade vi på Malmö IP. Idag spelar vi på Swedbank Stadion – Sveriges i särklass modernaste och finaste fotbollsstadion, som vi driver helt i privat regi.

Denna utveckling är förstås remarkabel och har lett till att Malmö FF är ett av Sveriges starkaste och värdefullaste varumärken i sportens värld. Den nya styrelsen har alltså en bra plattform. Men samtidigt har den ekonomiska risken ökat och pressen på oss att vinna är förmodligen större än någonsin. Detta måste vi inom Malmö FF klara att hantera.

Jag fick frågan i samband med jubileumsfestligheterna om jag hade något valspråk som ordförande, och svarade skämtsamt ”All makt åt Jeppsson”. För tydlighets skull: Jag skämtade. I verkligheten är det precis tvärtom. Jag själv tillsammans med de övriga i styrelsen har ansvaret för att Malmö FF övergripande har rätt förutsättningar avseende ekonomi, organisation, arbetsmiljö och värderingar. Men för att vi ska nå våra ambitiösa mål så krävs att vi alla arbetar tillsammans och de viktigaste i detta arbete är spelare, ledare och tjänstemän. Inte styrelsen! Så om jag skulle välja ett ordstäv lite mer allvarligt skulle jag hellre travestera den gamle kungens och säga ”Fotbollen framför allt”.

MFF står vid en dörr till en ny värld. Genom Swedbank Stadion har vi förutsättningarna att närma oss Europa igen. Gör vi rätt kan vi ta upp konkurrensen på lönesidan med Norge och Danmark inom bara några år. Och då kommer vi, precis som skett på andra sidan sundet, även kunna få se ett MFF som spelar jämnt med lag från Premier League. Det är dit vi ska. Men det som ibland verkar som ett moment 22 är att för att nå dit, måste vi först höja oss sportsligt utifrån befintliga resurser.

Vägen framåt för Malmö FF är att bli en angelägenhet för fler. Inte bara för Malmöborna (och då menar jag alla Malmöbor, oavsett ålder, ursprung, kön eller plånbok), utan även hela regionen. Men det stannar förmodligen inte vid det. Ska vi nå hela vägen måste vi helst också fånga ett nationellt intresse. Det kan vi bara göra genom att dels vinna titlar och spela i Europa och dels genom att vara en förebild som leder utvecklingen i vår ”bransch”, d.v.s. inom fotbollen.

Vi har en historia som kallar på oss. Vi har ett stadion som ger oss fantastiska möjligheter. Vi har en organisation som klarar en betydligt större kostym. Vi har ett lag som ser riktigt bra ut. Vi har ett engagemang runt laget och supportrar som definitivt ligger i absolut allsvensk toppklass.

Tillsammans är vi hundra. Och tillsammans ska vi ta nästa steg. Med självförtroende, vinnarskallar och ödmjukhet.

Håkan Jeppsson, ordförande Malmö FF

Texten finns i matchprogrammet – Avspark –  som distribueras med Sydsvenskan den 3 april eller så laddar man ner det på mff.se.
Ladda ner matchprogrammet här (pdf 8MB)