Malmö FF – AIK 2–0

Publicerad 28 oktober 2019 i Nyheter

Underbar seger i årets sista allsvenska hemmamatch.

Malmö FF äntrade planen till ett vackert tifo längs den norra kortsidan med texten ”laget för alla, drömmen för alla”. En fin inramning värdig årets sista allsvenska hemmamatch, tillika lagkapten Markus Rosenbergs dito.

Den första halvleken blev tät och duellrik. I den 10:e minuten var Rasmus Bengtsson nära att ge MFF ledningen, men hans nick gick över mål och föregicks av en brottningsmatch mellan flera inblandade i straffområdet. Minuten senare fick MFF en kontring där Felix Beijmo drev upp bollen och gick på eget avslut, men utanför.

Anfallsparet Markus Rosenberg och Jo Inge Berget fick ett par chanser, men utan att exekvera till ett ledningsmål. AIK var solida i sin defensiv och bitvis intensiva i sin press. Laget kom nära genom ett par fasta situationer, men utan att hota på allvar i den första halvleken. Det var mållöst efter 45 minuter.

Efter drygt sextio minuter växlade MFF upp ett snäpp och publiken likaså. Arnór Traustason fick en ypperlig möjlighet i straffområdet men Janosevic i AIK-målet stod för en vass räddning. Fem minuter senare fick Rosenberg en liknande chans, men ny målvaktsparad.

Det förlösande ledningsmålet kom i den 78:e minuten och blev till tack vare en inbytt duo. Guillermo Molins fina fötter tog honom in i straffområdet och förbi en försvarare, men avslutet lyckades inte passera Janosevic, fast på den efterföljande returen dök Anders Christiansen och pangade bollen i nät.

Tio minuter senare låg Molins bakom ytterligare ett mål. Med ett cirkusnummer längs sidlinjen höll han bollen kvar i spel samtidigt som han sprang förbi ett gäng försvarare. Med en känslig passning hittade han sedan Arnór Traustason framför mål som rakade in 2-0. Tätt efter utökningen ådrog sig Anders Christiansen en skada och MFF, som redan genomfört tre byten, fick klara sig med tio man.

AIK lyckades inte mobilisera kraft för ett svar. Domaren blåste av och MFF är kvar i guldjakten, tre poäng bakom Djurgårdens IF. Nästa anhalt: Örebro på lördag!

Uwe Rösler efter matchen:

– Jag vill gratulera mina spelare. Idag pratade vi inte om tabellen, guldet eller något annat än att vinna vår match. Det var vad allt handlade om. Spelarna klev fram när det krävdes som mest, både de som startade och de som kom in. Det var tydligt att vi var det bättre laget. Idag visade vi vilka Malmö FF är.

– Vi var sårade efter vad som hände i fjol, alla vet vad som hände. Ibland är det bra att använda det som tändvätska. Stolthet och revansch kan vara bra motivation. Spelarna tog till vara på det på ett fantastiskt sätt.

Om guldracet:

– Vi vill hamna så högt som möjligt, men vi kan inte påverka Djurgårdens match. Vi fokuserar på vad vi kan påverka och ser hur långt det tar oss.

Om Christiansens skada:

– Det ser inte bra ut. Det är tyvärr osannolikt att han kan vara med på lördag. Han sitter med tårar i ögonen. Efter att ha varit borta tre veckor kom han tillbaka och var en stor tillgång för oss. Vi hoppades kunna bygga vidare på det, men nu blev det så här. Jag känner med honom.

Mål

Malmö FF: Christiansen (78’), Traustason (87′)

Varningar

Malmö FF: Larsson (6’), Bengtsson (21’), Rieks (75’)
AIK: Elyounoussi (30’), Mets (79’), Karlsson (91’)

Publik

21 379

Laguppställning

Johan Dahlin
Eric Larsson (83’ Nielsen), Rasmus Bengtsson, Behrang Safari
Felix Beijmo (73’ Molins), Oscar Lewicki (73’ Christiansen), Fouad Bachirou, Arnór Traustason, Sören Rieks
Jo Inge Berget, Markus Rosenberg

Ersättare: Dusan Melichárek, Marcus Antonsson, Lasse Nielsen, Jonas Knudsen, Guillermo Molins, Bonke Innocent, Anders Christiansen

huvudpartners

officiella partners