Mållöst i genrepsderbyt

Publicerad 04 maj 2006

Det blev 0-0 när Malmö FF:s B-uppställning mötte Helsingborgs dito. Matchen spelades på ett soligt och välbesökt Malmö Stadion. Alf Westerberg var särskilt nöjd med backlinjen – och med att B-lagstrenden mot HIF från ifjol vändes.

Startuppställning:
Kenneth Mattsson

Tobias Nilsson, Raoul Kouakou, Niklas Hansson, Andreas Wihlborg

Marcus Pode, Labinot Harbuzi(ut 46 min), Joakim Persson,Emil Hallfreðsson(ut 60 min)

Daniel Sliper, Rawez Lawan

Ersättare:
Niclas Hammer mv
Robin Andersson(in 60 min)
Marcus Westerlund
Robin ”Tomelilla” Nilsson(in 46 min)
Agon Mehmeti

Omkring femhundra personer hade valt att tillbringa (också) den andra enastående majkvällen på Stadion med B-lagsderbyt MFF-HIF, ”genrep” inför måndagens stora drabbning och med en del intressanta spelare i den alternativa hetluften. Matchen slutade noll noll, rimligt efter att lagen hållit i taktpinnen i varsin halvlek – HIF i första, MFF i andra – men kanske i underkant för hemmalaget sett till chanserna.

Efter en pigg MFF-inledning tog HIF över; ägde mycket boll och hade ett antal farliga fasta situationer.
– Vi blev utspridda i vårt försvarsspel och de pressade oss, men de spelade å andra sidan inte till sig några möjligheter. Det var vi som hade den mest öppna chansen i första halvlek, säger Alf Westerberg efter matchen.
Det var när Emil Hallfreðsson spelade Marcus Pode helt fri när han bröt in från sin vänsterkant och slog en cross-/djupledsboll till Marcus Pode in från höger; avslutet dock misslyckat.

– I andra halvlek blev vi bättre. Vi fick bättre struktur på vårt försvarsspel – och det var vi som skapade chanserna.
De tre bästa:
+ Emil Hallfreðsson fick helt fritt läge i straffområdet, framspelad av Rawez Lawan efter ett vackert anfall med 4-5 distinka pass – HIF-målvakten räddade emellertid.
+ Rawez Lawan kom loss på en djupledsboll från Robin Andersson. han försökte sig på en lobb, som gick galet.
+ Andreas Wihlborg hade ett fint genombrott och skott alldeles utanför.
Eller för att citera HIF:s hemsida: ”Idag räddades inte MFF i slutet av matchen som igår av en onekligen tveksam straff mot Halmstads BK. Däremot räddade Oscar Berglund sitt HIF med fina räddning i andra – då MFF kom rena mot mål vid några tillfällen.”
Bara så vi vet var vi har varandra inför måndag, liksom.

Emil Hallfreðsson och Labinot Harbuzi gjorde sina första matchminuter efter sina respektive skador, Labinot en halvlek och Emil 60 minuter.
– Labinot gör en helt OK halvlek utifrån den situation han befinner sig i. I andra halvlek kommer Robin ”Tomelilla” Nilsson in och gör ett förträffligt arbete från en lite lägre utgångsposition. För Emils del syntes det att han varit borta, men han gjorde många bra saker i matchen och var mycket delaktig i vårt anfallsspel, säger Alf Westerberg.

Som var särskilt nöjd med backlinjens agerande:
– Vår bästa lagdel sett över 90 minuter. Niklas Hansson och Raoul Kouakou är riktigt starka i mitten och neutraliserar HIF:s båda forwardar.
Vilka ska det tilläggas inte var vilka junisar som helst, utan Gustaf Andersson och estniske skyttekungen Tarmo Neemelo.
– Och Kenneth Mattsson gör en strålande insats i målet.

Alf Westerberg sammanfattar matchen och lagets insats så här:
– En relativt bra B-lagsmatch, jag är hyfsat nöjd. Det är en match jag tycker vi borde ha vunnit, men med tanke på hur det gick mot HIF i fjol [tre förluster på tre försök] är det ett steg i rätt riktning. Bolltempot är högre än i första matchen mot Trelleborg, men precis som man kan känna igen från A-lagets senaste match hittade vi ingen riktig rytm i passningsspelet och hade lite slarvig bollbehandling. Positivt är det starka backlinjespelet och att vi lyfter matchen i andra halvlek, precis som i Trelleborg mycket genom de yngre spelare som kommer in. Jag hade väntat mig lite mer av en del av de spelare som har mer erfarenhet.

Nästa match för B-laget är Öster hemma 15 maj.

TC/PJ