Malaga dag 6: John Phillips har blivit populär bland spelarna

Publicerad 19 februari 2010

”Det är nog en 12-13 grader idag. I solen är det minst 32 grader”, säger Malmö FF:s materialförvaltare och temperaturavkännare Kenneth Folkesson.

Vädret har varit och är en ständig följetong under Malmö FF:s träningsläger i Malaga. Fredagen bjuder på uppehåll och en del sol som kikar fram bakom molntäcket. Joseph Elanga blir så glad att han under förmiddagsträningen utbrister.

 – ”Oh, solen är ute idag”.

Fystränare John Phillips har gjort sig populär bland spelarna. Han har en särskild förmåga att göra stora delar av fysträningen rolig och att ha bollen med så mycket som möjligt. Under fredagens träningspass tar han som vanligt hand om den inledande delen. Han börjar med att samla spelarna i en ring. De ska omväxlande göra knäböj och sträcka på armarna åt olika håll. Han lägger in ett tävlingsinslag genom att spelarna ska göra som han när han säger ”Do this”, när han säger ”Do that” ska de inte göra det. Spelarna skrattar åt varandra när någon sträcker ut armarna fast han säger ”Do that”.

Efter detta kommer bollen fram och spelarna får dela in sig i fyra grupper. De ställer sig på två led mitt emot varandra. De ska sedan passa bollen till spelaren i motsatt led och sedan själv ställa sig sist i ledet. Man fortsätter med en passningsövning i form av en fyrkant. Det är högt tempo. Spelarna snackar rejält och peppar varandra hela tiden. Med jämna mellanrum bryter John övningen och spelarna får göra armhävningar. Han instruerar hela tiden på engelska.

Han fortsätter med att ställa upp tre konor bredvid varandra. Spelarna ska sedan med kvicka fötter röra sig i sidled mellan dessa. De ska försöka lyfta huvudet och titta framåt istället för i marken. Efter stretching fortsätter man med tiometerslöpningar, på tillbakavägen ska man göra höga bensparkar. Man ändrar detta till att man ska springa baklänges halva vägen, vända om och framlänges sista biten. Efter tjugo minuter är John Phillips färdig och överlåter spelarna till Rollen. John tar sedan även hand om stretchingen efter avslutad träning.

Efter lunch har spelarna egen tid att spendera fram till klockan 19.00 när det är teori och middag. Idag blir det till att stanna på hotellet då Rolle inte tillåter att de kör till Malaga eller gör några andra utflykter. Han vill att de ska stanna på hotellet och fokusera på matchen imorgon. Detta gör att hotellobbyn formligen vimlar av MFF-spelare under eftermiddagen och kvällen.

Danne och Ulrich sätter sig en stund ute på terrassen och njuter av eftermiddagssolen. Det är dock ingen tryckande värme då det blåser en del. Palmbladen vajar ordentligt i vinden. De sex spelare som anslutit sedan förra träningslägret planerar för morgondagens inkilning. Det är Dahlin, Ivo, Filip, Mudi, Elanga och Wilton. Råkar någon komma i närheten av den hörna de sitter får denne genast höra att det är hemligt och att han inte är välkommen.

Under någon timme är det ett himla liv då det springer omkring ett par barn och skriker och leker utan att föräldrarna verkar bry sig nämnvärt. När dessa äntligen tystnar avlöses de snabbt av ett kortspelande gäng MFF-are bestående av bland annat Rick, Jeff, Wilton, Elanga, Eddie och Jimmy. Tävlingsinstinkten verkar ha vaknat till liv och de är minst sagt rätt högljudda.

Ledarstaben passar på att besöka spa-avdelningen för att relaxa och ta en simtur. Här skymtas Rolle, Leif, Kenneth, Dahan och möjligen någon till. Uppifrån rummen där spelarna bor rapporteras Jimmy ha slagit en badsko i huvudet på Pontus. Den sistnämnde rapporteras vara oskadd.

Runt niotiden börjar spelarna dra sig upp mot sina rum för att ladda inför morgondagens match mot Lokomotiv Moskva. Himmelriket kommer att direktrapportera från denna.

*****

Foto: Peter Lind

/Helen Johansson