Malaga dag 4: Fasta situationer och matchdags

Publicerad 17 februari 2010

Även dag fyra på träningslägret vaknar Malmö FF:s spelartrupp upp till regnet smattrande mot fönsterrutorna. Inte så intensivt som föregående dagar, men dock. På avstånd hörs även åskan mullra.

Under tiden som man äter frukost och förbereder sig för träning sker dock ett mirakel. Molntäcket börjar luckras upp och solen kikar försiktigt fram.

Spelarna vänder ansiktena upp mot skyn och ser ut att njuta av det behagliga vädret när de kliver in på fotbollsplanen för att genomföra förmiddagens träningspass. Nu är det dags att omvandla det som man pratade om på teoripasset i måndags till praktik. Med andra ord ska det bli en träning där man övar på fasta situationer i form av hörnor och frisparkar. Normalt brukar denna typ av träning ske inför lyckta dörrar, idag får dock Himmelrikets utsända, mot tystnadsplikt och att man inte rapporterar om vad som sker på planen, tillåtelse att se träningen.

Vi får se träning av både offensiva och defensiva hörnor. Det är assisterande tränaren Josep som håller i övningarna. Han instruerar spelarna i var de skall stå, hur de ska springa, etc. Rolle som står bredvid och har en mer iakttagande roll förklarar att det ligger massor av arbete bakom detta.

Efter träningen äter spelarna lunch och försvinner sedan iväg till sina rum för att vila innan matchen mot Metaluhr Donetsk som skall spelas under eftermiddagen.

Klockan 16.10 blåser domaren igång matchen. Himmelrikets Fan-tv-killar har tagit plats på hotelltaket på andra sidan vägen för att kunna filma. Malmö FF gör en bra match. Man spelar aggressivt, håller ihop lagdelarna och spelar oerhört stabilt försvarsmässigt. Man är också det lag som skapar de vassaste chanserna framåt och som ligger närmast segern i matchen som slutar 0-0. Förmiddagens träning på fasta situationer ger inte någon utdelning denna gång. Vid ett tillfälle är Wilton Figueiredo ytterst nära. På en frispark som Jeff lyfter in i straffområdet får han till ett skott som den ukrainske målvakten räddar. Efter matchen förklarar både spelare och ledare i intervjuer sig vara rätt nöjda med matchen.

Efter middag väntar en ledig kväll för killarna. En del av dem tar hyrbilarna in till Malaga. Andra väljer att slappa på hotellet. Spelarna bor två och två på rummen. Det finns två sängar, ett skrivbord och en bokhylla med en tv. På Alex Nilssons och Pontus Janssons rum ligger Jasmin Sudic i en säng och surfar. Sängarna är obäddade och det ligger kläder och skor lite varstans. Det märks att det är två unga killar som bor där kan man väl säga. I rummet bredvid bor Jiloan Hamad tillsammans med Jasmin. I detta rum ser det ungeför likadant ut.

– Kom in till oss och titta. Vi har inte lika stökigt, säger Jimmy Durmaz när jag träffar honom i korridoren.

Jimmy som delar rum med Muamet Asanovski öppnar dörren till sitt rum och bjuder in mig att se hur de bor. Även här ligger kläder utslängda lite varstans, men det är bara för att de precis spelat match menar Jimmy. Han visar stolt upp en jacka som han köpt i inne i Malaga. När jag efter denna exklusiva visning av spelarnas boende lämnar dem därhän, passar jag även på att prova den hiss som de alla nyttjar flitigt. Även om de bara ska åka en våning så kan de trycka in sig en sex-sju spelare i denna inte alltför stora hiss. Jag har svårt att förstå tjusningen då åkturen som jag gör tillsammans med Mudi knappast bjuder på någon hisnande upplevelse.

I morgon kommer de spelare som var med i matchen att ta det lugnt. Resterande kommer att träna fotboll som vanligt.

*****

Foto: Peter Lind

/Helen Johansson