Malaga dag 3: Joseph Elanga siktar på nytt SM-guld

Publicerad 16 februari 2010

2004 tog Joseph Elanga SM-guld med Malmö FF. Efter fem års spel i den danska ligan är han nu tillbaka i klubben igen. Hemsidan tog ett snack med den gamle guldhjälten.

Du har varit i MFF nu i ett par veckor. Vad har du fått för intryck av din första tid?
– Den mottagning jag fick var strålande och det känns jätteskönt att vara tillbaka i MFF igen. Jag har kommit in bra i laget. Det finns en del spelare som spelade i ungdomslagen när jag var här senast. Det känns jättebra och jag har inget att klaga på.

– Vi har tre duktiga tränare i Roland, Josep och Leif. De har sitt koncept över hur vi ska spela och jag tycker det känns kanon. De handlar mycket om att rulla boll, inte stressa och ha tålamod. Vi ska vänta på rätt lägen och sätta bollen på rätt spelare vid rätt tidpunkt. Inte bara sparka iväg en massa långa bollar. Det är upp till oss spelare att ta ansvar nu och gå ut på planen och göra jobbet.

Du hade inte spelat på ett tag när du kom till MFF. Känner du att du är ikapp träningsmässigt?
– Som professionell fotbollsspelare måste du alltid hålla kroppen i form eftersom du aldrig vet vad som händer. Så jag har tränat och hållit igång på egen hand. Jag ligger lite efter med fysträningen, men kommer ta ikapp det här i Spanien.

På vilket sätt har du utvecklats som fotbollsspelare sedan förra gången du var i Malmö?
– När jag var här förra gången så var jag fortfarande rätt ung så jag tycker jag har lärt mig mycket. Jag har ju haft flera duktiga tränare i Danmark som hjälpt mig. Framförallt tycker jag att jag har blivit mer mogen. Jag vet bättre nu när jag kan ta risker och när jag inte bör göra det. Jag har lärt mig att bättre bedöma situationerna helt enkelt.

Något som inte förändrats sedan han var i Malmö förra gången är hans glada humör. När laget tränade på måndagseftermiddagen bjöd han på många skratt när han gjorde glidtacklingar i de vattenpölar som bildats på fotbollsplanen.

– Haha, ja jag tänkte simma, skrattar han.

– Men jag tycker det är viktigt att man har roligt ute på planen även när det är tungt eller inte perfekta förutsättningar. Fotboll är ett spel och man kan inte bara ta det som ett yrke utan man måste även kunna skoja till det ibland.

Han bor för närvarande på hotell i Malmö. Familjen, bestående av hans fru och tre barn, bor kvar i Borås men kommer flytta efter när man funnit ett lämpligt hus.

Vad är skillnaden på när du var i Malmö förra gången och nu?
– På den tiden hade vi folk på varje position som kunde avgöra matcherna. Nu är det fler unga spelare i laget som måste kliva fram. Och jag tror att de kommer att göra det och att flera av dem kommer överraska rejält i år faktiskt.

– När jag spelade i Malmö förra gången så hade vi spelat tillsammans under flera år och visste exakt hur vi skulle spela. Vi visste att när vi gick ut på planen så måste vi vinna. Det är lite det tankesättet jag vill att de unga i dagens MFF ska anamma. När de går in planen ska det inte finnas något annat i huvudet än tre poäng. Detta oavsett vilken motståndare man möter.

Tror du det finns chans för dig att ta ett nytt SM-guld?
– Absolut. För mig räcker det inte att bara bära Malmös tröja, det är ett ansvar och det gäller att prestera och kämpa när man bär den. När jag var i Malmö förra gången kunde jag inte tänka mig att vi skulle hamna där nere i tabellen, det var bara toppen som gällde. Jag känner mig verkligen säker på att Malmö i år kommer att kämpa om guldet!

*****

Foto: Peter Lind

/Helen Johansson