Malaga dag 2: Regn, regn och åter regn!

Publicerad 15 februari 2010

När Malmö FF:s spelare slår upp ögonen första morgonen på träningslägret i Malaga möts de av en dyster syn när de kikar ut genom fönstret.

Himlen är grå och regnet öser ner. Dessutom verkar vinden tillta alltmer för varje minut som går. Enligt materialförvaltare Kenneth Folkesson är det endast sex-sju plusgrader i luften och det var väl knappast det här Rolle Nilsson drömde om när han på grund av kyla tvingades avbryta lagets sista träning i Malmö inför avresan.

– Fint väder, säger han ironiskt när han kommer gåendes mot matsalen.

Till frukost har spelarna att välja bland en stor buffé bestående av det mesta man kan tänka sig. Där finns fil, yoghurt, allehanda flingor, bröd, pålägg, frukter, juice och kaffe. För de som önskar finns även stekt ägg och bacon. Rolle har tidigare berättat att det inte finns några restriktioner, men att spelarna har fått tips om vad man bör äta och vad man bör låta bli.

Efter frukost tas beslutet om att ställa in dagens första träningspass. Spelarna får istället ägna sig åt att lyfta vikter i gymmet. Där har inte vi hobbyjournalister tillträde, men att döma av hur de tar sig från våningsplanet där gymmet ligger till våningen ovanför där de bor så har det varit ett tufft pass. Merparten av dem åker nämligen hiss istället för ta trapporna.

I en del av hotellets lobby har Himmelrikets representanter på plats skapat en egen redaktionshörna. Alla sitter försjunkna i sina datorer upptagna med att färdigställa eller planera kommande inslag. I en annan del av lobbyn fördriver Agon, Jiloan, Jimmy och Jasmin tiden med ett parti biljard. Vem som vinner förtäljer inte historien.

Härefter följer lunch och sedan har spelarna teoripass där jag får veta att man pratat om hörnor. Guillermo Molins berättar för mig att tanken är att man ska träna på detta senare under veckan och att man hoppas kunna bli mer effektiva på fasta situationer under säsongen.

Andra passet för dagen är planerat till klockan 16.00. Det råder stor förvirring om det ska bli någon träning eller inte. Regnet har avtagit något, vinden har minskat i styrka och till slut bestämmer ledarstaben sig för att åtminstone göra ett försök. Man beordrar därför ut spelarna till träningsplanen som ligger ett stenkast från hotellet. Daniel Andersson, Daniel Larsson, Ulrich och Robban som fått tillstånd att köra in till Malaga rings hem och anländer därför något försenade till träningen. Jeffrey Aubynn som känner sig krasslig stannar på hotellrummet. Ricardinho, Dusan och Ofere kör rehabträning inomhus.

På planen ligger stora vattensamlingar. Några vaktmästare jobbar febrilt med att skrapa bort så mycket som möjligt. De gör ett fullt godkänt jobb. Flera spelare vittnar efter träningen om en okej plan, men att den såklart börjar lossna efter en stund.

Vädret till trots är det inget fel på humöret. Elanga illustrerar detta bäst när han med ett stort leende på läpparna slänger sig i vattenpölarna.

– Du får själv tvätta, skriker Kenneth till honom från sin position under tak i avbytarbåset.

John Phillips håller i de inledande övningarna på träningen, efter detta ägnar man större delen av passet åt att spela 6 mot 6 med målvakter. Till en början är det fritt spel, men efter en stund går man över till att köra man mot man när man försvarar. Rolle berättar att det är ett sätt att få mer rörelse och att det krävs att man löper och är smart för att komma loss från sin motståndare. Spelarna visar onekligen upp en fantastisk inställning idag. Trots de trista förhållande som råder ger de verkligen allt ute på planen. Det är högt tempo och många fina kombinationer. Dagens snyggaste mål står lite otippat Markus Halsti för när han i en och samma rörelse chippar bollen över sin motståndare och sedan skjuter i mål!

Klockan 19 äter spelarna middag, sedan är de fria resten av kvällen. Några av dem tar de hyrbilar de har till sitt förfogande och kör in till Malaga för att handla proviant i form av coca-cola, godis och andra av livets nödvändigheter. Andra stannar på hotellet och tar det lugnt.

Under morgondagen står två träningspass på programmet. Väderprognoserna visar på ännu mer regn.

****
Foto:  Alexandra Flodin

/Helen Johansson