Mål av Junior i debuten

Publicerad 02 juli 2006

…när MFF spelade 2-2 med mersmak mot FCK.
– Junior är fantastisk i sin debut. Jag är mycket nöjd med vad vi presterar idag, särskilt i första halvlek, säger Sören Åkeby om matchen.

MFF:s nyförvärv i anfallet, Junior, gjorde en övertygande debut på Malmö Stadion och gav bland annat sitt lag ledningen med 1-0 genom att sätta huvudet till Christian Järdlers fina inlägg i 38:e minuten.

MFF tog ledningen med 2-0 mot FC Köpenhamn genom en stark första halvlek med bra spel och en hel del farligheter. Efter paus kom danskarna igen samtidigt som de himmelsblå mattades i eftermiddagssolen, och till slut kunde FCK få en turlig kvittering genom ett olyckligt självmål av Ulrich Vinzents. Men MFF hade trots alltså två frisparkar i målställning i andra halvlek, en rökare i stolpen av Yksel Osmanovski, och en vackert dalande i ribbans underkant av Olof Persson från 30 meter i slutminuten.

Sören Åkeby efter matchen:
– Jag är mycket nöjd med vad vi presterar idag, särskilt i förstahalvlek. Sett till hela matchen är det inget snack om annat än att vi ska vinna den här matchen. I första halvlek spelar vi riktigt bra, och vi visar ett par prov på bra omställningsspel. Fina mål gör vi också. Vi hade ett par möjligheter att döda matchen, men vi har dålig skärpa i vår sistapass. I andra går vi ut för att fortsätta spela på samma sätt, men FCK kommer in bättre i matchen, samtidigt som vi tappar positioner; det ser ut som om vi lider mer av värmen.

Sören Åkeby tyckte att bägge FCK:s mål tillkommer för lättvindligt, särskilt det sista.
– 2-2-målet. det är juniorfotboll för mig! Det kommer ju när det är vi som har frispark, och det var verkligen tur det händer i en vänskapsmatch, så spelarna kan se hur det inte får gå till. Nu blir det 2-2 istället för 2-0 – eller 3-0, eller 3-1 eller 4-1.

Trevligare samtalsämne än baklängesmålen fanns dock: Junior. MFF:s färskaste värvning etsade ett skarpt första intryck på den förtjusta publiken – och den förtjuste tränaren.
– En fantastisk debut av Junior, som verkligen visar att vi köpt rätt spelare. Han är stark, han är snabb, han får fast bollen, han går bra i djupled och han öppnar upp ytor för andra spelare – vi kommer att få mycket nytta av honom.

Åkeby värjde sig för jämförelser mellan Junior och Afonso, men kunde efter att ha konstaterat att Afonso har sina speciella egenskaper och ett unikt tillslag också konstatera att.
– Junior har mer erfarenhet än Afonso, och det syns ibland. Kanske är han mer målgörare.

Som anfallskollega till Junior matchades Marcus Pode, och MFF-tränaren noterade att de passade ganska bra ihop.
– Junior tar kampen och Pode kan löpa in rättvänd. Man får också tänka på att vi möter en backlinje med landslagsspelare idag. Pode måste fortfarande bli tuffare i sitt spel, men han har höjt sig mycket den senaste tiden, han vågar mer nu.

I Jari Litmanens frånvaro testades Emil Hallfreðsson i ”nummer-tio-position” som central mittfältsspets.
– Han var OK i första, han var lite kort i sitt spel. Centralt smäller det till direkt, och jag tror det kan vara lärorikt för en spelare som Emil att se att det gäller att få upp huvudet, lyfta blicken mer. Det är inte så lätt att gå in i en ny position, men det är viktigt att se vad vi har för alternativ där. Även om vi hoppas att Jari Litmanen ska vara tillbaka i träning i slutet av veckan och med mot Nordsjälland.

Matchen mot Nordsjälland nästa lördag är ”genrepet” innan allsvenskans omstart 15 juli.

/Tobias Christoffersson