Lugnt träningspass med inslag av guldstänk

Publicerad 28 juli 2010

Det är onsdag förmiddag och dagen efter Malmö FF:s träningsmatch mot Fulham. På träningsplan 6 intill Swedbank Stadion kör spelarna ett lugnt dagen efter-träningspass i sommarvärmen.
 

– Man är lite trött efter matchen igår, säger mittfältaren Wilton Figueiredo.

Han spelade på innermittfältet tillsammans med Miljan Mutavdzic i första halvlek innan han byttes ut. Han är nöjd med både sin egen och lagets insats.

– Fulham spelade final i Europa League i våras så det är ett riktigt bra lag vi mötte. Det är nyttigt för oss att känna på och mäta oss med internationellt motstånd. Tycker vi gjorde en okej match även om vårt största fokus såklart ligger på matchen på söndag.

Lite jogging, passningsövningar och kvadraten är vad som står på programmet under onsdagsförmiddagen. Roland Nilsson är själv ute på träningsplanen idag då både Josep ”Pep” Clotet och Leif Engqvist ägnar sig åt skrivbordsarbete. Det råder en avslappnad stämning bland spelarna och det är lika mycket skoj som allvar. Provspelande backen Yago Fernandez har kommit in bra i gänget och munhuggs med Guillermo Molins på portugisiska. I kvadraten närmast mig blandas språken friskt. Förutom portugisiska hörs även svenska, engelska och göteborgska.

– På fredag kommer det vara mer koncentrerat inför matchen på söndag, garanterar Wilton.

Han berättar om den goda sammanhållningen som finns i laget, om en trupp där alla drar åt samma håll och jobbar stenhårt för att nå målet att ligga i toppen av allsvenskan när 30 omgångar är spelade.

– Våren kommer inte vara någonting värt om vi inte kan fortsätta prestera i höst. Det är lätt att ta sig upp i tabellen men det är inte lika lätt att stanna där. Det gäller för oss att jobba hårt nu.

Förutom att man har målsättningar inom laget försöker även varje spelare att förbättra sina individuella färdigheter. För Wiltons del innebär det att förbättra kvaliteten på sitt sista pass och på sitt skott.

– Jag vet att det är väldigt viktigt när man spelar på min position.

Målvaktstränare Jonnie Fedel har samlat målvakterna på ena kortsidan av planen där de kör egna övningar. Man tränar inte på något speciellt utan det handlar bara om att hålla igång kroppen berättar han. På en annan del av planen syns Jasmin Sudic och Markus Halsti köra rehab med sjukgymnast Rickard Dahan. Medan det för långtidsskadade Jasmins del mest handlar om att komma ut och känna på bollen så ser Markus ut att komma allt närmare en comeback.

Edward Ofere, som spelade hela matchen mot Fulham, och på grund av sin avstängning kommer spela med U21-laget imorgon, kör i gymmet. Här har han sällskap av vadskadade Jeffrey Aubynn samt Ulrich Vinzents som känner sig seg i kroppen. Någon fara för den sistnämndes medverkan i söndagens match mot Gais ska det inte vara enligt tränare Rolle Nilsson.

Wilton som tidigare spelat i Gais ser fram emot mötet mot sin gamla klubb på söndag. Han menar dock att det inte är mer speciellt än att möta något annat lag.

– Varje match är viktig, inte bara för mig utan för hela laget. Vi måste försöka vinna varenda match så vi kan gå förbi Helsingborg i tabellen. Tror det kommer bli en bra match på söndag, hoppas vi kan bjuda på underhållande fotboll. Vi har hemmaplan och det finns inget annat än tre poäng som gäller.

Den knappt timmes långa träningen är över. Lagkapten Daniel Andersson tar med sig sina lagkamrater till skuggan på ena långsidan där man joggar ner och stretchar. Brukar normalt sett inte lägga märke till spelarnas skor, men under tiden de stretchar roar jag mig med att kika lite på denna detalj. De flesta har rätt likartade svarta eller vita Puma-skor. En spelare sticker ut lite extra. Wilton har svarta skor med inslag av guldstänk.

*****

Vid staketet Helen Johansson

Foto: Alexandra Flodin