Lite information om Tobias Grahns diskbråck
Många förknippar diskbråck med olidliga smärtor och att man aldrig blir riktigt bra. Sanningen är att cirka 20 procent av svenska folket har diskbråck utan att känna någonting.
Tobias Grahn:
”Just nu känner jag smärta i ryggen men inte den strålning ner i benet som man brukar ha. Så mycket mer är det inte just nu. Jag har bestämt mig för att låta det gå några veckor nu. Jag skall vila och rehabträna ordentligt. Om jag känner att det är på rätt väg så är det fortfarande gott om tid till premiären. Om inte får jag ta ett nytt beslut. Jag kan ju även spela om jag bara har lite smärtor.
Jag har tränat hela försäsongen fram tills nu så konditionen blir det minsta problemet. Blir jag bara av med smärtorna så siktar jag på att spela den allsvenska premiären på Söderstadion”
Rickard Dahan,sjukgymnast Malmö FF och svenska handbollslandslaget
”Om man pratar generellt om diskbråck så läker de allra flesta, ca 80-85 procent, ut av sig själv. Man behandlar med vila och rehabträning. De andra femton procenten opererar man. Det är de fall då man har extrema smärtor eller smärtor en väldigt lång tid. Det är alltså smärtan, rörelseförmågan och utvecklingen som avgör. Det finns många idrottare på elitnivå, exempelvis handbollspelare som spelar med diskbråck. Det är kanske inte att rekommendera men som sagt smärtan och funktionen avgör. Oftast kan man få smärtan att försvinna eller lära sig hålla den i schack med bra träning
Cirka 20 procent av Sveriges befolkning går omkring med diskbråck utan att ha några problem av det.
I Tobias fall har han ett verifierat diskbråck och känner smärta dock ingen kraftig enligt honom själv
I enstaka fall när diskbråcket trycker på nerver ut i benet och man har smärta en längre tid som inte vill gå tillbaka då kan man vara behjälpt av en operation. När det gäller diskbråck som inte ger nervsmärtor ut i benet då är inte operation det första man föreslår. Långtidsresultatet på operation eller inte operation är lika. Det är alltså lika många av dem som opereras som blir bra som de som väljer att inte operera sig. Bra blir man det är bara frågan när, under förutsättning att man sköter sig med vila och rehabträning.
Rehabiliteringstiden varierar väldigt mycket beroende hur snabbt det här diskbråcket sugs in och disken kan återhämta sig. Medellång rehabilitering på två-tre månader är inte ovanligt. Sedan kan det variera från några veckor till ännu flera månader men när man är under behandling i ett tidigt skede så brukar det inte dra ut så länge.”