Lewicki efter 300 MFF-matcher: ”Inte kunnat föreställa mig det”

Publicerad 29 september 2022 i Herr,Nyheter

I samband med matchen mot Hammarby IF kommer Oscar Lewicki uppmärksammas för att ha passerat milstolpen 300 matcher i MFF-tröjan. Det såg han inte framför sig som ung spelare.

Oscar Lewicki är inne på sin åttonde raka säsong som A-lagsspelare i Malmö FF. Nu har han också uppnått den imponerande siffran 300 A-lagsmatcher för MFF.

– Det känns väldigt roligt. Att jag fått spela match efter match är ett kvitto på att jag gjort det väldigt bra. Det tyder på att jag varit omtyckt av många tränare i alla fall, säger Oscar Lewicki.

Det har blivit några olika tränare genom åren. Men också ett par kontraktsförlängningar sedan han skrev på i slutet av 2014.

– Jag tycker att det är skitkul att spela för Malmö. Det bygger känslor när man får uppleva framgångar. Även om det varit tuffa perioder emellanåt har det mestadels gått väldigt bra. Att få uppleva saker med klubben är en stor anledning till att jag velat fortsätta spela här.

Men den kanske viktigaste faktorn är människorna i och omkring föreningen.

– Jag trivs också med all personal runtomkring som jobbar med oss. Det gör att man får en roligare vardag.

– Och supportrarna brinner verkligen för MFF. När det varit tuffare perioder har de kommit till träningar och stöttat. När vi firar triumfer så är de gladare än någon annan. Det betyder jättemycket att känna att man berör så många med fotbollen.

”Jag känner lite extra att jag måste in och prestera när jag ser den”

OM BANDEROLLEN SOM HÄNGER PÅ ELEDA STADION

Kärleken till supportrarna är besvarad. Det syns bland annat inne på Eleda Stadion, där en stor banderoll med texten ”VET NI!! LEWICKI” är uppfäst på väggen på Roys hörna.

– Den är skithärlig att se. Den bara dök upp där en dag, sen har den blivit kvar. Jag vet inte vem som är hjärnan bakom. Men jag känner lite extra att jag måste in och prestera när jag ser den. Jag uppskattar den enormt mycket.

Själv var han ingen inbiten supporter som ung. Det blev några matcher då och då när hans pappa som kände Hasse Mattisson fixade biljetter. Det var först när han själv började spelade i MFF som 13-åring som han började följa A-laget närmare. Och eftersom han gick i MFF:s första fotbollsakademi på Lorensborgsskolan kom han laget väldigt nära.

– Vi fick några intressanta profiler på besök, bland andra Anders Andersson. Han kom dit och berättade lite om sin karriär. När vi sen i 15-årsåldern var uppe och tränade med A-laget någon gång var han väldigt duktig på att snacka med oss och få oss att känna oss välkomna.

– Det är någonting som jag försökt bära med mig i min karriär. Att försöka hjälpa spelare i min omgivning att känna sig trygga så att de kan prestera på planen.

Om man hade berättat för Oscar Lewicki i klassrummet på Lorensborgsskolan att han nästan 20 år senare skulle hyllas för 300 MFF-matcher inför ett fullsatt stadion ett stenkast därifrån, hade han aldrig trott på det.

– Jag hade så klart drömmar. Men till en början var jag inte en av de bästa. Jag tog steg allt eftersom. Jag gav 100 procent vid varje tillfälle som gavs, tränade extra och älskade att se utveckling hos mig själv. Men jag hade inte kunnat föreställa mig att jag en dag skulle sitta med 300 matcher i MFF-tröjan.

Hur många MFF-matcher det blir när han en dag summerar spelarkarriären återstår att se. Men att Oscar Lewicki hoppas på att vara en del av Malmö FF under en lång tid framöver råder det inga tvivel om.

– Jag hoppas att jag har många år kvar där jag kan prestera på en hög nivå. Sen är jag definitivt öppen för att bli tränare. Jag har inte tagit några beslut men det är något jag kan se mig själv göra.

MFF-karriären år för år

2015 Play-off till champions league hemma mot CELTIC

 – Det kan nog vara den bästa matchen jag gjort i MFF. Att också få vara med och ta oss till Champions League var riktigt stort.

Hur var ditt debutår?

– Det var ett otroligt roligt och spännande år. Jag hade aldrig spelat så stora matcher förut. Jag kände att jag växte med uppgiften och det var en jätteskön känsla.


2016 Första titeln I KARRIÄREN

– Det var jättekul. Vi tog en ganska komfortabel ligaseger. Det var en fin spelgrupp och flera av dem är kvar idag.

För att balansera alla framgångar måste vi tyvärr också ta upp förlusten i cupfinalen samma år. Hur var den matchen för dig?

– Det var en jobbig förlust. Det var en final som man längtat efter och vi hade en 2–0-ledning. Jag går in stenhårt i en duell på mittplan och får rött kort direkt. Jag säger aldrig något om domaren. Men det kändes så klart väldigt tungt för mig.

– Jag bad om ursäkt till laget i omklädningsrummet och sa att jag gjorde fel. Men alla var stöttande och sa att vi vinner och förlorar som ett lag.


2017 Guldfirande i Norrköping

– Det var en riktigt skön känsla. Vi spelade en riktigt bra fotboll det året och vann med några matcher till godo tror jag. Jag var i riktigt bra form, så det var en härlig känsla att få dela glädjen med alla supportrarna i Norrköping.

Här syns också dina karakteristiska tejpade handleder. Men det var ett tag sedan man såg dem?

– De har gått i perioder. Jag har inte kört dem på ett tag nu. Jag vet inte riktigt var de kommer ifrån. Det är en ritual jag körde innan matcher. Ibland får man feeling. De kanske gör comeback inom en snar framtid.


2018 Målskytt mot Genk i Europa League

Av dina totalt sju mål i MFF har de tre senaste har kommit i Europaspelet. Hur kommer det sig?

– I Europamatcherna har jag haft en lite mer offensiv roll. Det gör att man kommer till fler lägen. Så det är ingen slump på det sättet.

Du inledde målskyttet starkt i MFF men sen har det ebbat ut lite?

– Ja, första säsongen satte jag två mål ganska tidigt. Det är en nedåtgående kurva, haha.

– Det är jättekul att göra mål. Men en riktigt bra och viktig tackling kan vara lika kul för mig.


2019 Gruppseger på Parken i Rosenbergs sista match

– Det var riktigt starkt att ta oss vidare från Europa League-gruppspelet ännu en gång. Det kändes som att vi hade en stabilitet i laget. Vi föll sällan igenom utan visste vad vi skulle göra. Just i Europamatcherna var vi cyniska och gav inte bort många bollar.

– Det var väldigt stort att få göra så många säsonger med Mackan. Men även Behrang och Ralle. Det var spelare som visste vad det handlade om att spela för Malmö. De var vinnare och sköna killar i omklädningsrummet. Jag saknar dem.


2020 Mästare inför tomma läktare

– Det var en speciell säsong. Vi fick skjuta på allsvenska starten hur länge som helst men vi körde på med internmatcher, vilket jag tror gav oss en liten fördel med den starka truppen vi hade. Det var surt att vi lottades mot Granada i play-off men det viktiga var att vi vann guld och fick chansen att kvala till Europa nästa år igen.


2021 Vändningen på Ibrox

– Just hela förloppet. Vi fick ett tidigt mål emot oss och de hade jättemycket energi samtidigt som vi fick Bonke utvisad. När vi stod i omklädningsrummet i paus var känslan att vi hoppades på att hålla ut och inte släppa in fler mål. Då skulle det bli förlängning och kanske skulle vi lyckas vinna på straffläggningen.

– Men vi klev in och gjorde två magiska mål och därefter låg vi kompakt och försvarade disciplinerat. Att vi lyckades vinna där var en enorm prestation, inte minst med tanke på hur bra det gick för Rangers senare i Europaspelet.

Hur högt rankar du SM-guld och Champions League-gruppspel samma säsong?

– Du kan knappt göra en bättre säsong på pappret. Sen hade vi hoppats på att få mer med oss i gruppspelet. Men det var en riktigt fin säsong.

Efter ett skadedrabbat år är Oscar Lewicki tillbaka i elvan. Säsongen 2022 summerar vi när den är över.

huvudpartners

officiella partners