Lär känna Sören Rieks

Publicerad 12 januari 2018 i Nyheter

MFF:s nyförvärv Sören Rieks berättar om beslutet att skriva på för Malmö FF, målen med de kommande åren och bakgrunden i Danmark och Holland.

Vad var det som gjorde att du skrev på kontrakt med Malmö FF?

– Daniel Andersson var väldigt intresserad av att få mig till klubben. Det kändes spännande och efterhand blev det mer och mer intressant. Det skulle vara svårt för mig att hitta något annat där så många olika bitar faller på plats.

– Rent sportsligt är det svårt att hitta något bättre i Skandinavien. Familjemässigt är det också tryggt eftersom vi bott i Sverige i tre och ett halvt år.

Vad har du fått för intryck av MFF under dina år i Sverige?

– Det är alltid MFF man tittat upp på. Även om jag spelade i IFK Göteborg, så är det MFF som legat i topp, spelat i Europa och nästan alltid vunnit titlarna. Man har varit lite avundsjuk.

– Det är också en stor klubb som har mycket folk både på matcherna på hemmaplan och runtomkring i Sverige.

I Malmö FF får du ett återseende med Lasse Nielsen. Vad betyder det för dig?

– Vi känner varandra sedan Holland där vi spelade ihop i ungefär ett halvår. Det är fint att man har någon man känner ganska bra. Han kan visa mig runt.

Danska spelare har gjort bra ifrån sig i Sverige de senaste åren, både du och dina gamla lagkamrater och här i MFF. Vad tror du det beror på?

– Det är en bra fråga. En stor motivationsfaktor i Sverige är att det är mycket folk på matcherna. Det finns ett stort fotbollsintresse och det hjälper en att prestera sitt bästa. Sen är det lätt att passa in rent sportsligt och personligt. Det gör det lätt för danskar att lyckas.

Vilka egenskaper gör att du har lyckats så bra?

– Jag har ett bra ”drive” med och utan boll. Jag gillar både djupledslöpningar och att kombinera med lagkamraterna. Det finns flera olika sätt för mig att spela på.

Tror du att det finns några egenskaper du kan utveckla under din tid i Malmö FF?

– Jag tror aldrig att man blir fullärd. Det gjorde också att Malmö var attraktivt för mig. Man vet att man kommer att spela tillsammans med jättebra spelare. Det tror jag kommer att göra mig bättre också.

Hur kom det sig att du blev fotbollsspelare?

– Pappa har själv spelat lite och många andra i familjen också. Min kusin var proffs i Danmark och Norge. Vi har alltid varit sportintresserade och fotbollen har kommit först. Jag har spelat sedan jag var liten.

Du har din bakgrund i Esbjerg fB. Hur var det att skriva på A-kontrakt med din moderklubb?

– Esbjerg är staden som jag föddes och växte upp i. Det var häftigt att få kontrakt med sin barndomsklubb. På den tiden var det också en klubb som låg bra till i dansk fotboll. Jag har fått arbeta med många bra spelare och tränare.

Hur är Esbjerg som stad?

– Det är inte en jättestor stad men det finns stort fotbollsintresse och det finns många bra mindre klubbar att spela fotboll i. Esbjerg är en bra miljö att växa upp i. Det är en lugn stad, en liten storstad.

Därefter blev det spel i NEC i holländska högstaligan. Hur var den tiden för dig?

– Det var en bra erfarenhet. Det var mitt första steg till en annan klubb, så jag fick känna på en ny fotbollskultur. I Holland spelar man en rolig, teknisk fotboll och det var två bra år som gav mig ett extra steg i utvecklingen.

– Vi åkte ur den sista säsongen och det var många interna konflikter i klubben, så det var inte aktuellt för mig att fortsätta efter det. Göteborg visade intresse och jag tog beslutet att flytta dit efter att ha varit på besök och sett staden och klubben.

Du har familj och två barn som flyttar med till Malmö. Hinner du med så mycket mer på fritiden utöver familjen?

– Jag försöker att träffa lagkamrater så mycket som möjligt. Det är viktigt att man har bra relationer även utanför fotbollen. Det kan vara att man bara ser någon fotbollsmatch tillsammans men det är i alla fall viktigt för mig att ha tid för det. Sen är det tyvärr svårt att hinna med så mycket mer, haha.

Vad hoppas du på att få uträttat i Malmö FF:s tröja?

– Jag går alltid för hundra procent när det kommer till fotboll. Jag hoppas på att kunna fortsätta med klubbens tradition av att vinna mästerskap och dessutom nå Champions League.

Följ Sören Rieks och Malmö FF säsongen 2018, köp årskort!

huvudpartners

officiella partners