Lär känna Fouad Bachirou

Publicerad 09 januari 2018 i Nyheter

27-årige mittfältaren Fouad Bachirou är klar för Malmö FF. Här berättar han om bakgrunden i PSG:s akademi, landslagsspelet för Komorerna, basket och ett smeknamn som vägrade försvinna.

Du kommer direkt från läkarundersökningen med Pär Herbertsson. Hur gick det?

– Det gick perfekt. Jag känner faktiskt Pär sedan tidigare. Han har jobbat lite med oss förut så jag har varit här och träffat honom när det har behövts. Han är en fantastisk kille.

Hur kommer det sig att du skrivit på ett fyraårskontrakt med Malmö FF?

– Det är den största klubben i Sverige. Jag vill pröva mig själv på högsta möjliga nivå och i Sverige är det MFF som kan erbjuda mig den utmaningen. Jag är en ambitiös spelare och vill nå så långt som möjligt med Malmö FF. Att vinna titlar och nå Champions League är målet.

Daniel Andersson beskriver dig som en hårt arbetande spelare. Hur märks det?

– Jag är generös med mig själv på planen. Jag vill alltid ge något tillbaka till tränaren och klubben som visat förtroende för mig. Annars är jag en spelare som gillar att hålla bollen på marken och passa den vidare. Jag är trygg med bollen och vill hjälpa laget framåt.

Du har en bakgrund i akademin i Paris Saint-Germain. Hur var det att få din fotbollsutbildning där?

– Jag fick chansen att spela med en av de bästa akademierna i Frankrike och fick lära mig mycket. Det finns en miljon bra fotbollsspelare i landet så det är ganska tufft. Det är väldigt svårt att lyckas och du utsätts för stor press när du är ung. Men man utvecklas mycket som spelare och person.

– Det blev också en del träning med förstalaget men jag var inte redo för ett A-lagskontrakt med PSG, så jag kände att jag behövde testa en ny fotbollskultur – ett annat sätt att se på fotboll.

Det blev Skottland och Greenock Morton FC. Vad betydde det för din utveckling?

– Det var utmanande eftersom fotbollen är så annorlunda jämfört med vad jag var van vid. Men jag behövde speltid och det fick jag. I Skottland spelas en mer direkt fotboll som kanske inte passar en mittfältare som gillar att ha bollen på marken. Det gav mig bra erfarenheter. Jag lärde mig mycket om intensitet och klarar av att spela lite tuffare tack vare mina tid där.

Du fick smeknamnet ”Fred” i Skottland. Hur kom det sig?

– Första dagen där blev jag introducerad till en engelsk agent som frågade mig vad jag hette. ”Fouad”, sa jag, men han kunde inte uttala det. Han försökte några gånger och sen blev det ”Fred”. Jag försökte rätta honom men när vi kom till träningen presenterade han mig som ”Fred”. Och efter det hängde det kvar.

– Några veckor senare när jag fick spelarlicensen såg de att jag hette Fouad. Då undrade de varför jag sagt att jag hette Fred, haha. Men det fortsatte ändå. De kallade mig Fred eller Freddy. I tre år kallade mig alla det. Det var det första de sa när jag flyttade till Östersund, ingen kommer att kalla dig Fred här. Du heter Fouad.

På landslagsnivå representerar du Komorerna. Vad är bakgrunden till det?

– Jag spelar för Komorerna för att min mamma är född där. Det är jag väldigt stolt över. Jag har syskon, min mormor och andra släktingar som bor kvar där. Även om jag växte upp i Frankrike pratade vi deras språk och hade deras traditioner.

– Det är ett fattigt land, så vi kunde inte spela särskilt många landslagsmatcher. Men de lyckades få lite hjälp från FIFA och kunde börja tävla igen. Jag blev inkallad 2014 och har varit en del av resan som de gjort. Jag älskar det. Det är en fantastisk atmosfär där. Det är flera tusen som välkomnar oss på flygplatsen när vi kommer dit. Om matcherna börjar klockan tre är arenan fylld med sjungande supportrar klockan tolv.

Vi har sett vad du kan på fotbollsplanen. Men vad gör du utanför?

– Helt vanliga grejer. Gå på stan, gå på bio. Jag gillar också basket och kollar mycket på NBA. Jag brukade heja på Lakers eftersom Kobe Bryant spelade där. Nu är det Kyrie Irving som gäller och jag har en Boston Celtics-tröja med hans namn. Den hade jag på mig när jag var i New York och såg en match mellan Knicks och Celtics.

Vem är du i omklädningsrummet?

– Jag gillar att skratta och skämta, så jag tycker om ett livligt omklädningsrum. Jag hade ansvar för musiken i Östersund. Det var framför allt hiphop och R&B men jag har fått upp ögonen för lite svensk musik också.

Följ Fouad Bachirou och MFF säsongen 2018 – köp årskort!

huvudpartners

officiella partners