LÅNGLÄSNING: Jonas Knudsen

Publicerad 11 november 2020 i Herr,Nyheter

Malmö FF:s danske vänsterback om sin och MFF:s säsong, smeknamnet Mad Dog och söndagens märkliga guldfirande.

Jonas Knudsen skrev på för Malmö FF i juni förra året och anslöt till klubben den 1 juli efter att hans kontrakt med Ipswich Town i engelska The Championship löpt ut. Den danske landslagsmannen har den här säsongen blivit en nyckelfigur i Jon Dahl Tomassons lagbygge – inte minst tack vare sina långa inkast som blivit vänsterbackens signum.

Men det som kanske kännetecknar Jonas Knudsen allra bäst är hans vinnarmentalitet och vilja att alltid prestera på topp. Den här säsongen har det för publiken framför tv-apparaterna mest yttrat sig, utöver Jonas uppoffrande spelstil, genom hans ihärdiga skrikande ute på plan.

– Det är en del av mitt sätt att spela. Jag tycker om att kommunicera och att få laget att samarbeta bättre. Just den här säsongen tror jag det kan ha varit extra viktigt då vi inte har haft publiken i ryggen, utan det måste finnas någon som skriker och driver på. Vi måste vara påkopplade och påminna oss själva om att fortsätta pusha och inte stå och sova. Det kan också vara ett störningsmoment för motståndarna, berättar Jonas Knudsen några dagar efter söndagens säkrade SM-guld.

Jonas Knudsen satte Malmö FF:s avgörande straff i straffsparksläggningen mot Mjällby AIF i Svenska Cupens semifinal. I finalen blev det dessvärre förlust mot IFK Göteborg efter förlängning.

Vi kommer osökt in på smeknamnet Mad Dog – ett smeknamn Jonas fick under sin tid i engelska Ipswich Town.

– Det kom upp efter att jag varit där i några veckor. Plötsligt började en av de mer rutinerade spelarna att skrika Mad Dog, men eftersom jag var dålig på engelska förstod jag inte vad de menade. De fortsatte att skrika Mad Dog och då insåg jag att det var mitt smeknamn. De tyckte jag var en annan person på planen jämfört med utanför. Ärligt talat så älskar jag det smeknamnet. När jag går ut på planen är jag en annan Jonas, jag vill bara vinna och ger allt. Utanför är jag den lugne och snälle Jonas.

Inför matchen mot IK Sirius hade MFF chansen att säkra klubbens tjugoförsta SM-guld med tre omgångar kvar.

– Det var en fantastisk känsla att vi kunde gå in och avgöra Allsvenskan redan nu. Det gick att känna på atmosfären i laget. Vi var inte nöjda med matchen mot Helsingborg och alla visste att vi inte gjorde vår bästa insats där. Vi kände att vi måste lösa det nu. Även om Sirius har bra spelare var tanken hela tiden att: ”vi är Malmö FF, vi ska vinna och nu går vi ut och gör det”.

Det stod 3–0 mot IK Sirius efter en kvart. Var hittade ni kraften till den inledningen?

– Det är just att hitta den där kraften som varit en av de svåraste sakerna den här säsongen och det är därför jag tror många lag haft problem. Det är bara att titta på de europeiska ligorna, många lag har svårt att döda matcherna. Vi vet hur starka vi kan vara på hemmaplan med den tolfte spelaren i ryggen.

– Nu tror jag vi hämtade energi från vår svaga insats mot Helsingborg och alla var 100 procent fokuserade. Sen är det svårt att få en bättre känsla än när laget gör 1–0 så tidigt in i matchen. Sen fortsatte vi bara. Det är så vi vill spela varje match. Vi var kraftfulla och andra lag har svårt att hantera oss när vi spelar på det sättet med hög press och mycket energi. Även om vi inte gör mål kommer vi i anfallsvåg efter anfallsvåg och det kunde vi se mot Sirius, säger Jonas Knudsen.

Jonas Knudsen ”in action” mot IK Sirius.

Hur kändes det när domaren blåste av?

– En fantastisk känsla, verkligen. Det är ju det här vi har spelat för och kämpat för hela säsongen. Vi har jobbat hårt för det varje dag och varje match. På ett personligt plan var detta en av anledningarna till att jag kom till Malmö FF – för att få vinna titlar. Vi måste njuta nu, men också vinna de tre återstående matcherna för att visa att vi är bäst i landet. Du spelar för att vinna och säsongen 2020 vi kommer gå till historien som vinnare. Det är sådant man vill bli ihågkommen för.

Firande i omklädningsrummet efter matchen mot IK Sirius.

Men kvällen slutade inte i fullständig dur, dessvärre. Bara timmen efter slutsignalen mot IK Sirius testades lagkaptenen Anders Christiansen positivt för covid-19 och den efterföljande middagen med laget ställdes in.

Sammantaget en annorlunda kväll för Jonas Knudsen och hans lagkamrater.

– Vi firade i omklädningsrummet och alla var glada, det var en otrolig stämning. Jag hade fått tag på en öl och folk öppnade champagne, det var en god känsla. Vi är professionella, men det är viktigt att vi som grupp tar tid för oss tillsammans, och ibland med en liten skvätt alkohol. Vi hade en kanonkväll som såklart blev helt annorlunda när vi förstod vad som hade hänt med AC och allting dog ut lite. Det var en besvikelse, men det är ingenting man kan göra någonting åt i den situationen världen befinner sig i. Vi får helt enkelt skjuta upp firandet till senare.

Det finns en bild på dig från firandet tuggandes tuggummi och med en öl i handen.

– Haha, det är ingen bra kombination med öl och tuggummi. Ibland måste man försöka sig på något annorlunda och det var vad jag gjorde. Jag kan inte rekommendera det till någon och vanligtvis tuggar jag i princip aldrig tuggummi, säger Jonas och skrattar.

Här jublar Jonas Knudsen – med tuggummi och öl – efter säkrad ligatitel med MFF.

Efter AC:s positiva testresultat togs beslutet att all verksamhet i och kring Malmö FF:s herrtrupp pausas under en veckas tid.

– Såklart var det lite konstigt att komma hem till familjen. Det blev också påtagligt när man kom hem för först då insåg man vad vi har gjort och att vi vunnit SM-guld. Samtidigt, jag saknar supportrarna så mycket. Vi har saknat dem hela säsongen. Vi saknar hela Stadion och vi saknar ståplatspubliken bakom mål.

– Istället för festande har det blivit lugna dagar med familjen och det är det som situationen tillåter just nu. Hade jag fått bestämma hade vi firat med hela Malmö. Den här titeln är för staden, vi gör det tillsammans. Ledarna, klubben, staden och invånarna. Som spelare kan du verkligen känna hur mycket kärlek supportrarna lägger på det här laget, det älskar jag, säger Jonas.

Jämfört med förra säsongen har du fått en mer framträdande roll i laget och stort förtroende av Jon Dahl Tomasson. Hur skulle du sammanfatta din säsong?

– Det har känts fantastiskt. Jag kom hit för att spela, men måste nämna att jag och Behrang har en bra relation och jag vet hur tufft det kan vara att inte få spela. Samtidigt är vi Malmö FF och det ska vara konkurrens på varje position. Jag har njutit av säsongen och känner att jag har hittat rätt i min position. Det känns bra att Jon ser mina kvaliteter och hur jag kan bidra till laget på bästa sätt.

Sammanlagt har Jonas Knudsen startat 20 av MFF:s 27 allsvenska matcher den här säsongen.

Efter segern mot BK Häcken i september visade du stor glädje och skickade också en hälsning till våra supportrar.

– Det var en stor seger. Alla visste att det var en sexpoängsmatch och vi behövde vinna för att hålla avståndet ner. Jag kände mig sentimental efteråt och ville dela med mig till våra supportrar hur viktig den segern var. Efter den matchen kände jag att vi öste på och luckan till lagen bakom oss bara växte.

🗣️ Jonas Knudsen med en hälsning! pic.twitter.com/Cfv15tVR4z

— Malmö FF (@Malmo_FF) September 27, 2020

Hur gör du för att förbereda dig inför en match?

– Jag gillar att ta så mycket frisk luft som möjligt innan matchen, jag är inte den som kan ligga på soffan och hänga en hel dag. Det har jag aldrig tyckt om. Annars handlar mycket om att förbereda min hjärna på match. Hålla fokus. När du blir äldre förstår du också hur viktigt det är med erfarenhet och du vet hur du fungerar som person. Jag försöker också tillbringa tid med mina två barn och vara med dem så mycket som möjligt för att koppla bort fotbollen.

Du har kontrakt med MFF till och med 2023. Hur trivs du i staden Malmö?

– Fantastiskt. Det är en perfekt stad – varken för stor eller för liten. Jag gillar att kunna cykla för att ta mig dit jag vill och det finns alltid något att utforska som du inte vet om. Det finns dessutom många bra restauranger och närheten till Köpenhamn. Det är en fin stad och familjen trivs verkligen här.

Firma Knudsen och Kiese Thelin! 👏#MFFBKH | 2–0pic.twitter.com/vfkvOzmjQW

— Malmö FF (@Malmo_FF) September 27, 2020

Slutligen – det är omöjligt att prata med Jonas Knudsen utan att nämna hans långa inkast.

Hur blev du så duktig på just inkast?

– Det är det många som undrar över, hehe. Min pappa spelade fotboll och han kastade långa inkast. Deras lag gjorde många mål på att han kunde kasta till straffpunkten eller den bakre stolpen. Man gör ju det ens pappa gör. Hans vänner berättade att de långa inkasten bidrog till mycket och mål och då bestämde jag mig för att bli bra på det också. Sedan har jag förstås tränat på det under hela min karriär och även tränat med han som har världens längsta inkast (Thomas Grönnemark). Men mycket handlar om teknik också förstås, säger Jonas, vars inkast legat bakom flera MFF-mål den här säsongen.

Jonas Knudsen med ett av alla sina långa inkast den här säsongen. Här mot spanska Granada FC i playoff till UEFA Europa League.

huvudpartners

officiella partners