Laget mot Stenungsund

Publicerad 30 april 2007

Sören Åkeby gör sju förändringar i laget från matchen mot AIK, men ställer ickedestomindre en mycket stark startelva på benen. I den gör Johan Andersson A-lagsdebut som 10:a, medan Daniel Theorin och Gabriel bildar mittlås.

*** Klicka in för en kort webbintervju med Johan Andersson. ***

Startelva:
Håkan Svenson

Ulrich Vinzents, Daniel Theorin, Gabriel, Christian Järdler

Joakim Nilsson, Daniel Andersson, Marcus Pode

Johan Andersson

Junior, Edward Ofere

Bänken: Jonas Sandqvist, Ola Toivonen, Behrang Safari, Philip Milenkovic, Guillermo Molins.

Skadelistan. Jari Litmanen, Anes Mravac, Niklas Skoog, Jon Inge Höiland, Labinot Harbuzi, Robin Nilsson.

Dags för MFF att träda in i Svenska cupen, vilket sker i dess andra omgång imorgon 1 maj 15:00 på Nösnäsvallen mot div III-laget Stenungsund. Sören Åkeby gör sju ändringar i det lag som tvålade till AIK med 4-0 i lördags, men det är likafullt en respektingivande uppställning som tar sig an den stundom svåra uppgiften att tända till och prestera också mot på pappret sämre motstånd i cupen.

Extra kul: Johan Andersson gör äntligen ”riktig” debut i MFF – Johans spelade ju en match med B-laget förra veckan. Då som nu matchas han som ”tia”, det vill säga den offensiva mittfältsplats som Ola Toivonen glänste i i lördags; Ola själv börjar på bänken. En del spelare ställs över: Yksel Osmanovski har lite ont i en baksida och Jonatan Johansson fick en lårkaka senast, medan Anders Andersson och Jimmy Dixon helt enkelt vilar.

Vid seger väntar BoiS… snart
Om MFF vinner och går vidare väntar Landskrona BoIS borta den 17 maj eller någon gång dessförinnan. Häftigt med ett eventuellt ”bonusderby” hastigt inslängt, men samtidigt blir det trångt i matchkalendern: Hammarby hemma tisdag 8 maj, HIF borta 15:e, Örebro hemma den 20:e.

Morgondagens match är för övrigt också det första mötet någonsin mellan MFF och Stenungsund. Om MFF nu skulle vinna och gå vidare till en match mot BoIS, är det på sin plats att erinra om förra gången lagen möttes i cupsammanhang: 19 maj 2005, då MFF bortavann med 3-1 efter mål av Yksel Osmanovski, Rawez Lawan och Markus Rosenberg. Senaste hemmamatchen i cupen var den sorgliga 0-4-förlusten mot Djurgården 23 juni 2003. Sedan dess har MFF spelat sju cupmatcher på bortaplan.

Efter måndagens förmiddagsträning på plan sex stannade Sören Åkeby till för några kommentarer kring läget.

Först, tack för i lördags och en grym insats. Hur är känslan två dagar efter matchen?
– Det är klart att det är roligare att gå till jobbet när vi har vunnit. Det var absolut en av de bästa matcherna vi gjort under min tid i klubben, både spel- och målmässigt. Vi följde vår plan pefekt och genomförde matchen riktigt, riktigt bra i 90 minuter.

Var du förvånad över hur blekt AIK var, eller, hellreblev?
– Vi ska inte förringa vår insats. Men kanske var de lite slitna efter den urladdning ett derby innebär; man tar inte de där extrastegen. Samtidigt hade vi extra energi efter vår förlust mot Trelleborg.

Hursomhelst så gjorde ni en suverän macth.
– Vi gjorde allt mycket snabbare än AIK, vi lyckades med passningsspelet, med rörelsen – och vi gjorde fina mål.

Som åskådade är man samtidigt lite förvånad över hur det kan skilja så pass mycket på lagets insats som mellan dessa två matcher.
– Det är inte jag efter alla år som tränare. Precis som jag sa inför AIK-matchen så blev den av en karaktär. Det blev en öppnare match. Självklart är det vårt mål att klara av alla sorters motstånd, men vi är bra motståndaren bjuder upp till dans, medan det är så att vi kan ha det lite svårt när de inte gör det. Jag tycker också vi blev lite fel refererade efter TFF-matchen. Vi var inte dåliga; vi hade ändå en bra balans i deras kontringar, vi hade folk hemma men blev fällda på några individuella misstag.

Nu väntar div III-laget Stenungsund i svenska cupen.
– Vi kan räkna med att de packar hem mycket och kanske att de försöker sätta lite press på oss. Det gäller att vi får igång vårt snabba passningsspel och har en bra motivation i matchen.

Det där sista brukar var det svåraste i den här typen av matcher, och nu gäller det att ta fram den där professionella inställningen och klara av att tända till igen. Dock finns en extra motivationsfaktor för en rad spelare.
– För de som inte har spelat på ett tag är det viktigt att få matcher, framför allt tävlingsmatcher, och så är det ju en chans för dem att visa vad de går för, att de vill vara med i startelvan, säger Sören Åkeby.

/Tobias Christoffersson

Johan Andersson om A-lagsdebuten:
”Det har tagit sin tid.” (39 mb)
Du laddar enklast hem filmen genom att högerklicka på länkenoch
välja ”Spara som …”