Laget mot Molde

Publicerad 20 mars 2006

Hasse Mattisson gör comeback och går in i laget som högerback, medan Joakim Nilsson tar en av mittfältets balansroller. Och Sören Åkeby meddelar att finslipningen har nått ettans sandpapper.

Tillbaka till vardagen efter träningslägret i Holland, och tillbaka till permafrostens Heleneholm. Tisdag eftermiddag klockan tre norskt träningsmotstånd i form av norska Molde, inträdet är fritt. Och så här ser MFF:s startuppställning ut:

Jonas Sandqvist

Hasse Mattisson, Olof Persson, Jon Jönsson, Christian Järdler

Joakim Nilsson, Marcus Pode

Jesper Bech

Emil Hallfredsson, Niklas Skoog, Afonso Alves

Avbytare
Mattias Asper
Samuel Barlay
Rauol Kouakou
Rawez Lawan
Behrang Safari
Edward Ofere

Skadeläget
En del spelare dras med lite småskavanker. Klubben vill inte riskera något så här nära inpå premiären och låter hellre en spelare vila för att bli fullt friskt. Vid ”skarpt” läge hade man kunnat spela. Jari Litmanen tränar för fullt men står över morgondagens match.

Daniel Andersson- vaden
Daniel Sliper- ljumske
Anders Andersson- ljumske
Glenn Holgersson- sjuk
Ulrich Vinzents- baksidan låret
Yksel Osmanovski- ljumske

När hemsidan får tag på Sören Åkeby är det en förkyld Sören Åkeby, som hostar sig igenom samtalet och inte på något sätt gillar att han och laget tvingas tillbaka till Heleneholm och konstgräset.
– Det är tråkigt. För det är väldigt annorlunda, mer än de flesta nog förstår. Naturgräs är tyngre men skonsammare. Ja, egentligen är det rena katastrofen att gå tillbaka… ’det är inte fotboll’ som en del spelare säger.

Är du nöjd med träningslägret i Holland?
– Definitivt. Jag tycker det har varit en jättebra vecka, där vi gjort två bra träningsmatcher med bra tempo och bra passningsspel. Vi har blivit löpvilligare och mycket snabbare, och då har också ett bra djupledsspel kommit. Lite småskador och förkylningar har det varit, så det blev en del felplacerade spelare, särskilt i sista matchen, och det var inte riktigt min tanke. Men vi låg ändå bra i positionerna och vi har blivit mycket snabbare.

Småskadelistan rymmer en del namn också inför tisdagens match, men två glädjande besked för startelvan: Hasse Mattisson gör comeback och matchas som högerback, medan Joakim Nilsson åter träder in i en av balansrollerna på mittfältet.
– Det ska bli kul att se bägge två. Hasse har tränat mycket på egen hand med fysteamet, men såg pigg ut på träningen idag.

Ser du i första hand Hasse Mattisson som högerback?
– Det blir en orättvis fråga att svara på både för mig och honom. Vi vet var vi har Hasse, han är en stabil fotbollsspelare, och jag ser honom som mittfältare också.

Du matchar ånyo Emil Halfreðsson till höger och Afonso till vänster i anfallet. Tycker du Emil funkar bäst till höger?
– För mig har det ingen större betydelse. Detta är deras utgångsläge, men under en del situationer i matcherna ska de kunna byta kant. Högerinlägg kan även ytterbacken slå, och både Emil och Afonso har ett fantastiskt skott. Det finns ett annat, lite mindre lag som brukar köra så här också: Barcelona…

Dags för två matcher mot norska lag, Molde tisdag och Stabaek lördag. En ny form av motstånd.
– Norsk fotboll är lite annorlunda, längre med mer djupledsspel och så mer kamp. Men det kommer nog att finnas en hel del lag i allsvenskan som spelar liknande. Det blir tuffare än hittills, mycket mer närkampsspel.

Hur långt har ni hunnit med finslipningen – treans sandpapper, eller kanske tvåans?
– Ettans, tycker jag! Men det finns alltid saker att slipa på.

Just nu är det exakt två veckor och tre kvart till den allsvenska premiären. Så, vad gör du vid den här tiden inte nästa måndag men nästa?
– Ja, då är jag ju på Stadion… och är lite sådär skönt nervös; går väl runt och peppar mina spelare lite. Det ska bli spännande!

/Tobias Christoffersson