Laget mot AGF

Publicerad 15 mars 2007

Anders Andersson spelar på nytt mittback från start i fredagens första träningsmatch – men det blir hela fem byten i halvlek. Anders Johansson berättar om var fokus ligger i årets sjunde träningsmatch.

AGF Århus – Malmö FF fredagen 16 mars kl 14:00 (svensk tid)

Startelva:

Jonas Sandqvist (Håkan Svensson)

Ulrich Vinzents, Anders Andersson (Raoul Kouakou), Gabriel (Daniel Theorin), Christian Järdler

Marcus Pode, Daniel Andersson, Joakim Nilsson

Ola Toivonen (Daniel Sliper)

Jonatan Johansson (Guillermo Molins), Edward Ofere

Skadade/Ej spelklara: Jon Inge Höiland, Johan Andersson, Niklas Skoog, Anes Mravac, Philip Milenkovic, Robin Nilsson.

Vilar/sparas: Jimmy Dixon, Yksel Osmanovski, Labinot Harbuzi, Behrang Safari, Junior.

– Elva stycken på raken, det är rekord, säger assisterande tränare Anders Johansson när hemsidan får fatt i honom vid pass nio cypriotisk tid torsdag kväll – och syftar då inte på uttagningen av laget som ska möta AGF Århus – det vore ju onekligen en ganska märklig replik – utan på kvällens nyss avslutade omgång individuella samtal med spelarna.
Låter som ganska korta samtal?
– Den här gången har det blivit gamla hederliga kvartssamtal… mer en avstämning där vi ger vår syn på hur spelaren ligger till än några större diskussioner, förklarar Anders.

Fredag eftermiddag väntar den första av två träningsmatcher på lägret, mot danska andradivisionslaget AGF Århus – Sören Åkebys gamla klubb där Olof Persson lär regera i försvaret. Det uttagna MFF-laget är egentligen ett och ett halvt, då hela fem byten är förutbestämda att äga rum i halvlek. Startmittbackarna Anders Andersson och Gabriel byter mot Raoul Kouakou och Daniel Theorin, Guillermo Molins gör sin första match för året, Jonas Sandqvist är tillbaka i målet och på mitten byter Sliper av Toivonen, men det blir Pode som får ta över den prestigefyllda nummer tio-rollen mellan mittfält och anfall.

Inga andra spelare är med på bänken eller på plats över huvud taget, så om ett byta blir nödvändigt i andra halvlek får någon avbytt gå in igen. Ledningen och rehabteamet fortsätter att låta spelar med minsta känning eller blessyr stå över, vilket motsvarar kategorin ”Vilar/sparas” i uppställningen ovan. En trist nyhet: Robin Nilsson fick en lårskada på gårdagens träning; det är ännu oklart hur pass allvarlig den är, men kanske en mindre bristning i låret. En glad: Jon Inge Höiland har snört på sig fotbollsskorna igen!

I senaste månadsintervjun med hemsidan talar Sören Åkeby om hur laget för varje match har en plan som målet är att genomföra så bra som möjligt.
Så, vilken är planen till den här matchen?
– Vi vill att alla ska bli säkra i systemet, såväl offensivt som defensivt; alla ska veta exakt vad de ska göra. Defensivt har vi fokus på överflyttningarna i mittfält och backlinje, men också att vi kommer i press rätt, säger Anders Johansson.

Vad innebär det?
– Att vi börjar vår press på motståndaren där vi har bestämt oss för att göra det, det kan till exempel vara från halva plan, eller högre upp. Var varierar med motståndet och matchsituationen, men imorgon vill vi nog kliva ganska högt. När vi går i press ska alla spelare delta i försvarsspelet; om en fallerar hamnar nästa spelare i en konstig situation, men om också forwards gör sitt hjälps mittfältet och då hjälps försvaret… lagdelarna är som ett dragspel kan man säga.

Vad tänker ni på i det offensiva spelet?
– Vi fortsätter jobba med vårt djupledsspel, framför allt att fler spelare löper i djupled samtidigt. Det var en bristvara ifjol kan man säga, men det fungerade väldigt bra i matchen mot Örgryte – det vill till att det är flera som tar fler lite obekväma löpningar. Sedan är det viktigt att vi får upp våra ytterbackar.

Torsdagens träning har ägnats ett styrke- och löppass under ledning av Agne Bergwall på förmiddagen och en matchförberedande träning ungefär som de brukar se ut hemmavid på eftermiddagen, berättar Anders – som är lyrisk över de fina planerna.
– De bästa jag har sett – det är många ser fram emot matchen imorgon!

/Tobias Christoffersson