Laget med Sveriges längsta segersvit

Publicerad 27 oktober 2023 i Dam,Nyheter

Det finns ett lag i Sverige som har 73 raka segrar i seriesammanhang. Det är landets längsta segersvit någonsin. Och det laget har Lovisa Wifvesson varit en del av sedan den första träningen.

Malmö FF:s spelare jublar efter att avancemanget till Elitettan säkrats.

Malmö FF:s damlag har i skrivande stund vunnit 73 raka seriematcher, vilket är den längsta segersviten någonsin i Sverige. Vid seger mot Onsala BK på söndag kan den siffran stiga till 74. Då har laget gått igenom fyra raka serier och segrat i samtliga matcher.

– Jag visste faktiskt inte att vi hade rekordet. Men det var roligt för nu när vi mötte Rosengård kom det fram någon till mig och sa: ”Nu måste det vara nära rekord ni måste vara det laget som vunnit flest matcher i rad” och jag minns att jag tänkte att det inte kändes omöjligt. Men jag vet faktiskt inte exakt hur många matcher det är, 70 något va? undrar Lovisa Wifvesson.

Om ni vinner nu på söndag är det 74 raka seriematcher.

– När vi vinner menar du, rättar Wifvesson.

Lovisa Wifvesson tillhör den grupp av spelare i laget som har har varit med från början. Hon var där den första träningen i december 2019 och har varit en del av laget genom segrarna och avancemangen.

– Det är jättesvårt att sammanfatta de här åren såklart. Det är klart att det finns vissa stunder som sticker ut men det är trots allt hela resan som är det häftigaste. Bara chansen att få spela för MFF – det trodde jag aldrig att jag skulle göra, det har varit otroligt.

En av dessa stunder som sticker ut är den första säsongen i division 4. Laget var nykomponerat och gick igenom serien utan att släppa in ett enda mål. På tio matcher hade de en målskillnad på 139–0.

– Det är ju inte jättevanligt. Många glömmer nog också att det bara var en halvserie. Det är ett snitt på 14 mål per match.

Malmö FF Seriesegrare i division 4 2020.
Elin Björklund och Lovisa Wifvesson efter slutsignalen mot Åhus i första kvalmatchen till division 1.

Den rekordlånga segersvitens målskillnad är smått otrolig. På 73 matcher har laget gjort 562 mål och släppt in 25. Den hittills största segern kom mot Backarnas FF i division fyra när MFF vann med 24–0.

– Jag minns att Emelie Erlandsson hade gjort sju mål i den första halvleken. Det gör man ju inte liksom, jag har inte gjort sju mål under hela min tid här, säger Wifvesson och skrattar.

Hur har det varit att spela de här matcherna egentligen?

– Det har varit speciellt så klart, kanske extra speciellt som mittback. Men jag tror inte vi har funderat så mycket på det. Det har varit så lätt att flyga med – vi fick liksom nypa oss i armen varje gång vi gick ut till hymnen. Och trots att vi varit överlägsna så har det aldrig varit svårt att motivera oss. Vi har alltid haft hög kvalité på träningarna och i många matcher har vi haft olika ”utmaningar” i matchen – som att nå en viss passningsprocent, inte bli avblåst för offside eller liknande. Koncentrationen och motivationen att alltid göra vårt bästa har vi aldrig tummat på.

Det är givetvis svårt att plocka ut ett särskilt minne under fyra år i laget som har landets längsta segersvit. Men när Lovisa Wifvesson ändå får frågan och funderar en stund svarar hon:

– När vi säkrade avancemanget till division 2 i matchen mot Dalby.

Varför det?

– Jag vet inte riktigt, det var något med den matchen. Det var en kvällsmatch under strålkastarljuset på Malmö Stadion, det är något speciellt med det ljuset. Jag minns också att det duggade lite men framför allt minns jag att det bara var så jävla roligt att spela fotboll den matchen. Och efter matchen stannade vi kvar och firade i omklädningsrummet till småtimmarna och det var en så lycklig stund bara. Det kommer jag aldrig glömma.

Lovisa Wifvesson firar med laget efter avancemanget till division 2.

segersviten i siffror

Division 4 2020: 10 matcher -10 vinster. Målskillnad: 139–0
Division 3 2021: 18 matcher, 18 vinster. Målskillnad: 158 – 3
Division 2 2022: 20 matcher, 20 vinster. Målskillnad: 143–5
Division 1 2023: 25 matcher, 25 vinster (En match till ska spelas). Målskillnad: 122 – 17.

Fotnot:  Sviten är ett rekord utifrån kontroll av tillgängliga källor. Det finns dock ingen samlad data för samtliga seriematcher genom tiderna.

huvudpartners

officiella partners