Läget inför Irlandsresan

Publicerad 17 juni 2004

Trupp och startelva mot Cork, Prahl-kommentarer om läget inför intertoto och lägret i Dalarna med de två träningsmatcherna.

Hemsidan ruskar av veckans semestersamlade damm och uppdaterar tillsammans med en avslappnad och optimistisk Tom Prahl läget efter torsdagseftermiddagens träning. Hemkomst från träningslägret i Dalarna igår onsdag, avfärd för en ny vända på den gröna ön imorgon fredag.

Hur var lägret?
– Väldigt lyckat. Förläggningen var strålande, maten utmärkt, och vi hade trevliga aktiviteter utanför fotbollen, till exempel en femkamp där Patrik Johansson vann guld och jag silver.

Hm… låter uppgjort. Femkampens grenar: bågskytte, femmannaskidor, hinderbana, ordlek+orientering samt – yxkastning. Hela spelarstruppen med respektive var med på resan, och det allmänna geymtet tycks inte ha brutits av de två träningsmatcherna: 6-1 mot Örebro och 4-1 mot (div II-laget) Ludvika.

Intryck från ÖSK-matchen?
– 1-1 i paus, men vi gör en mycket bra andra halvlek. Kantspelet har inte varit så bra under de nio spelade allsvenska matcherna, men nu fick vi igång bra attacker därifrån: Joseph och Jon-Inge var inblandade i flera målsituationer. Sedan gjorde Niklas Skoog tre mål och det stärkte säkert honom.

Och Ludvika-matchen?
– Vi var bra i första halvlek, men sedan blev det lite hawaii-fotboll, engagemanget var inte lika stort som i matchen mot Örebro.

Hasse Mattisson testades som wing-back till höger?
Jag ser både Hasse och Lolo Chanko som spelare vi kan ha som alternativ på den positionen. Hasse gjorde mål och skapade 3-4 fina inlägg i första halvlek, något vi inte precis varit bortskämda med. Han hann skaffa sig lite statistik…

3-5-2 i bägge matcherna?
– Ja. Det ska vi spela nu, om alla är friska och hela.

Fast om det är något som verkar oroande för närvarande är det just att – långtifrån – alla är friska och hela.
– Vi har fått spela med lite andra spelare, men det är en fördel med det också för då får vi testa inför framtiden. Det är mest på anfallssidan vi saknar spelare. Under lägret spelade Darko Lukanovic och Behrang Safari forwards, både tillsammans och med Niklas Skoog.

Kort dragning av skadeläget
Patrik Andersson, Andreas Yngvesson: hälseneproblem. Ovisst hur länge de blir borta, men Patrik är optmistisk och hoppas kunna träna på måndag och vara med mot Cork hemma.
Mattias Asper: framsida på låret, spelar inte på lördag.
Lolo Chanko: hälsporre, tränade för fullt idag.
Jon Jönsson: förkyld, snart tillbaka.
Olof Persson: senknuta, fick kortisonspruta och träande idag.
Jon-Inge Höiland: avstängd mot Cork, dessutom vrickad fot.

Det är på anfallssidan det verkligen saknas spelare, skador eller inte. Idag blev också den formella brytningen mellan föreningen och Igor Sypniewski officiell. Kommentar?
– Jag har egentligen inte mer att säga än vad som står i presskommunkién, den sammanfattar läget bra. Det ska väldigt mycket till för att en klubb ska ta en sådant här steg. Jag tycker det är väldigt trist, men – vi har nått vägs ände.

Dags att se framåt. En ny irlandsresa, den här gången till den gröna öns södra del för intertoto-match mot Cork.
– Det ska bli roligt att komma till Irland igen, och roligt att spela. Men vi möter ett betydligt bättre lag än Portadown ifjol, och det kommer absolut att kräva sin man att besegra dem. De spelar 4-4-2 men mer passing game än utpräglat brittiskt, då de har två små forwards.

Hur är stämningen?
– Jag hoppas vi tar chansen att knyta an till de goda intentionerna mot HIF och att vi kan skapa en optimism inför fortsättningen av allsvenskan. Vi har ändå bytt system och spelat in flera nya spelare under våren – vi hoppas nu att vi har den värsta problemtiden bakom oss, och att vi kan få skörda lite också. Men – alla vill ju slå oss, så det är viktigt att vi håller ambitionsnivån hög.

Laget som tar sig an Cork på lördag, avspark 19.00 lokal tid, 20.00 malmötid:

Joel Ringström

Daniel Majstorovic, Olof Persson, Glenn Holgersson

Hasse Mattisson, Afonso Alves, Thomas Olsson, Tobias Grahn, Joseph Elanga

Niklas Skoog, Behrang Safari

Ersättare: Joakim Moberg(mv), Johan Guiomar Nilsson, Thommie Persson, Tobias Nilsson, Louay Chanko, Marcus Pode, Darko Lukanovic.

/Tobias Christoffersson