Läget inför Hammarby-matchen

Publicerad 28 april 2002

Tre matcher på en vecka är inga problem, särskilt inte när det ljusnar på skadefronten, tycker Tom Prahl inför matchen mot Hammarby.

Så börjar en tät och mycket viktig allsvensk fotbollsvecka för MFF. Tre matcher på åtta dagar. Först Hammarby på Söderstadion, Kalmar FF hemma på fredag och så derbyfest på Olympia nästa tisdag. Och om det inte skulle räcka, finns också möjligheten att spela cup mot HIF två dagar senare, men nu verkar bägge parter överens om att flytta den matchen till den sextonde. Är det för tätt mellan matcherna?
– Nej, det tycker jag inte, säger Tom Prahl. För både spelare och tränare är det matcherna som kryddan, det som man ser fram emot. Problemet är förstås om man har mycket skador, då kan man förlora mycket poäng på kort tid. Men för oss ser det väldigt ljust ut inför den närmaste tiden.

Hasse Mattisson spelade 60 minuter mot Friska Viljor, Andreas Yngvesson är på gång tillbaka och Jon Jönsson, som haft problem med ena knäet, börjar sannolikt träna i slutet av veckan. Till Stockholm reser följande manskap:
Målvakter: Lee Baxter, Driss El Asmar.
Försvarare: Billy Bentsson, Daniel Majstorovic, Gudmundur Mete, Matias Concha, Mikael Roth.
Mittfältare: Hasse Mattisson, Jörgen Ohlsson, Brian Steen Nielsen, Peter Sörensen, Erik Johansson, Joseph Elanga.
Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Markus Rosenberg.

För ”bajrarna” och tillika svenska mästarna har säsongen börjat motigt, med endast en pinne i korgen på tre matcher. Förlust hemma mot Örgryte i premiären, nytt nederlag mot HIF borta och så 1-1 mot Kalmar FF senast. Pressen lär med andra ord vara störst på Hammarby imorgon, medan man via den slitna frasen ”en gång är ingen gång, men två gånger är en vana” kan hoppas att MFF fortsätter bygga ett bra bortafacit.
– Två lag som ännu inte visat om de är fågel eller fisk. Liksom jag tyckte vi gjorde en bra match mot Örgryte senast och borde fått poäng med oss, så tycker jag att Hammarby har haft otur både mot ÖIS och när HIF lyckades vända matchen och vinna med 3-2, säger Tom Prahl.

Nyckelspelare i Hammarby?
– Peter Markstedt, förstås, med sitt speciella huvudspel, men även Andreas Hermansson nu när han börjar komma igång igen. Sedan är mittbacken Johan Andersson tillbaka imorgon, efter att ha varit skadad i de första matcherna; en sammanhållande kraft i laget,säger Tom Prahl.
Nye tränaren Anders Linderoth tog med sig ett respektingivande nyförvärv från Norge: Fredrik Winsnes, teknisk mittfältare som tillbringat de senaste åren med att hjälpa Rosenborg prenumerera på ligatiteln. Fem raka guld och 25 Champions League-matcher.
– Med Anders Linderoth som tränare blir det sannolikt ett mer spelande Hammarby, och Winsnes är duktig på att vända upp och göra snabba omställningar. Men med Markstedt där framme kommer de nog att slå en och en annan längre boll också.

Allsvenskan håller sig jämn, inget lag har fallit ur ramen. De i förhandssnacket tydligast utpekade bottenkandidaterna undandrar sig att motsvara förväntningarna: Landskrona genom spudlande vårform, fredagens gäster Kalmar genom tunga pinnar mot Hammarby och idag HIF. Vad betyder detta för MFF?
– Det är viktigt att vi får fast mark under fötterna. Jag hoppas vi kan fortsätta göra bra bortaresultat och ta poäng imorgon. En ny förlust skulle göra att det blir lite av måste-match mot Kalmar på fredag, och det blir inte lätt. Kalmar är bra.

/Tobias Christoffersson