Lägeskoll på utlånade spelare

Publicerad 28 september 2006

Hur har det gått för de utlånade unga spelarna? Samuel Barlay, Tobias Nilsson, Daniel Sliper, Niklas Hansson, Joakim Persson, Andreas Wihlborg och Rasmus Bengtsson gav sig alla iväg och sökte A-matchtid och utveckling. Här kommer en liten lägeskoll – från Mariehamn till Trelleborg.

Hemsidan tog ett litet snack med Alf Westerberg och för att finna ut hur de sju utlånade unga MFF:arna nummer 15, 24, 27, 29, 32, 33, 34 klarar sig i de nya miljöer de hamnat i under året för att utvecklas. Från norr till söder, först ut: Samuel Barlay.

Sammy bröt armen
Samuel Barlay (f. 1986) testades av Sören Åkeby i fyra av träningsmatcher, men i början av april lämnade han MFF för i sammanhanget ganska exotiska Åland och IFK Mariehamn.
– Mariehamn gör sitt andra år finska högstaligan och hade nog som huvudambition att hänga kvar; då var det intressant med en stark, robust spelare som Sammy, säger Alf Westerberg.
Men det har faktiskt gått bättre än bottenstrid för IFK Mariehamn, som för närvarande parkerar fint på en sjundeplats (av 13 lag) i Veikkausliiga. För Samuel Barlay har säsongen däremot varit mörkare. Han spelade från start på central mittfältsplats i de sista träningsmatcherna och även i de två första omgångarna av ligan, då han byttes ut i mitten av andra halvlek. Därefter fick Sammy börja på bänken men hoppa in i fyra av fem följande seriematcher, fram till den 4 juni då han åter var startman. Men i 43:e matchminuten av åttonde ligaomgången borta mot KooTeePee var olyckan framme: Sammy bröt armen och bars ut på bår.

…men är tillbaka igen!
Tre tunga månader spolierade av skada har naturligtvis gjort att utlåningen inte blev vad någon tänkt sig – men nu är Sammy tillbaka igen! Efter en handfull träningar och även en landskamp med Sierra Leone (mot Mali 0-0) gjorde han comeback i finska ligan med en kvarts inhopp förförra söndagen. Fyra omgångar återstår.
– Sammy är den av de utlånade spelarna vi vet minst om, av lättförklarliga skäl. Men han spelar åtminstone igen, och i högsta finska ligan, så det är ju bra matcher. Om inget oförutsett inträffar tar vi hit honom till vintern för att se hur han ser ut, säger Alf.

Sliper i Superettan
Nästa hållplats: Falkenberg, där Daniel Sliper (f. 1987) sedan han anlände i somras spelat 8 matcher i Superettan för FFF (i laget återfinns f ö också f d MFF:aren Billy Berntsson) som yttermittfältare. Alf kommenterar:
– Daniel går bra i Falkenberg. Han kom dit med en skada som stoppade honom i tre veckor, men sedan han blivit frisk har han varit startspelare och gjort riktigt bra ifrån sig. De är väldigt nöja med honom. Jag såg honom mot Örebro, där gjorde han en bra match.

Tobias mittmitt i Krubban
Resterande spelare återfinns litta mer himmavid, och på dem har MFF-staben förstås järnkoll. På Klostervallen matchas Tobias Nilsson (f.1986) på div II-nivå. Han har varit ordinarie i Lunds BK sedan han kom dit – dock som central mittfältare istället för i backlinjen, där han främst spelat i MFF.
– De har valt att använda honom så, och han har spelat varje match sånär som på en avstängning. Jag har ganska tät kontakt med Lunds tränare Jack Jensen, som ju var tränare här i flera år tidigare. Tobbe spelar, och har väl gjort det helt OK, Lund har tappat några poäng på absoluta toppen, men har gått rätt så bra ändå.
Tobias Nilsson är den av de utlånade spelarna som har kvar tätast band med MFF; han deltar i en del av A-truppens träningar och har regelbundet spelat B-lagsmatcher med MFF, bland annat MM-finalen förra veckan (då som central mittfältare!).
– Han är den ende av lånespelarna som vi kan ta in över natten och använda direkt. Spelarna i IFK Malmö kan vi ta in i B-lagsmatcher, formellt som testspelare, men inte använda i en annan tävlingsmatch. Sedan tränar Tobbe ett och annat förmiddagspass med oss här också, samtidigt som han förstås tränar med Lund på kvällarna; på så sätt och håller han uppe både kvantitet och kvalitet i träningen.

Succé för Niklas, nytändning för Jocke
I slutet av juli blev det klart att Niklas Hansson (f. 1987) och Joakim Persson (f.1988) skulle lånas ut till IFK Malmö. Niklas Hansson var med A-truppen hela försäsongen, medan Joakim Persson har kämpat sig tillbaka från skador och mestadels höll ihop med juniorerna innan utlåningen. De har båda spelat nio av nio möjliga seriematcher i division II, där ju di gule kämpar hårt med Mabi om seriesegern – Niklas Hansson som mittback och Joakim Persson mestadels som defensiv central mittfältare.
– Både jag och Staffan Tapper har sett dem flera gånger, och vi har kontinuerlig kontakt med [IFK:s tränare] Anders Grimberg. De gör bra ifrån sig, IFK går bra, och Niklas har fått lysande betyg.
Joakim Persson ser å sin sida ut att ha fått en nytändning efter alla skadeproblem.
– Tidigare har han varit och nosat på A-truppen, men så i år har han fått hålla till godo med juniorspel – så han har behövt den här utmaningen. Sedan han lånades ut har han tränat några pass med A-truppen och har sett riktigt bra ut. Så här långt är han ett bra exempel på hur vi vill det ska fungera med utlåning.

Två man får tillräckligt i TFF
På mycket god väg mot allsvenskan är Rasmus Bengtsson (f.1986) och Andreas Wihlborg (f.1987) hos Superettans starka och nu också överlägsna serieledare TFF. Rasmus är lån på helårsbasis, medan Andreas lämnade MFF för säsongen i våras. Ingen av dem plockas hem för träningar eller B-lagsspel med MFF, då…
– De har tillräckligt att göra i Trelleborg. Rasmus har hela tiden figurerat i 16-mannatruppen och spelat rätt mycket från start, och Andreas har fått hoppa in lite i TFF på senare tid, säger Alf Westerberg.
Rasmus Bengtsson har spelat 16 matcher i Superettan, Andreas Wihlborg sex, varav de två senaste från start.

Andreas yttermittfältare, Rasmus forward
Andreas Wihlborg räddade nog flera blånande tår på försäsongspermafrostens Heleneholm; hans frejdiga spel från vänsterbacks- eller yttermittfältsposition värmde och han var något av vårvinterns utropstecken… men vad hände sen?
– Han och Niklas Hansson fick möjlighet att vara med väldigt mycket i träning och match i våras. Han gjorde det väldigt bra, men likväl fattas det en bit för honom till att vara riktigt, riktigt konkurrenskraftig. Andreas var själv ganska klar över den situationen i somras, samtidigt som han ju förstås var väldigt sugen på att få chansen att spela A-lagsfotboll. Och nu har han fått spela lite i TFF som yttermittfältare, vilket jag tror är en bra möjlighet för honom om han ska etablera sig som elitspelare.
Rasmus Bengtsson har under sin tid som ungdomsspelare gått samma väg som Markus Rosenberg, det vill säga från försvaret till anfallet. I TFF har han spelat uteslutande forward.
– Det var under en turnering i Holland med U-laget när vi hade forwardproblem, som vi skickade fram Rasmus… och sedan har han varit ”fast” där. Man hade ju sett kvaliteterna på träning – väldigt bra bollmottagning och förstatouch på bollen, och bra i luften. Inte världens snabbaste spelare, men han har en fin blick och fin tajming. Han är fotbollssnabb, som vi säger ibland.

Vinna eller försvinna väntar
Utlånad var också Johan Nilsson Guiomar (f. 1985) tidigare i år. Det blev några matcher i Superettan med Mjällby, men efter en skada valde Mjällby att avbryta utlåningen. Sedan dess har han tränat med A-truppen, spelat B-matcher och även suttit på allsvensk bänk i matchen mot Kalmar.
För alla utlånade spelare väntar en utvärdering i vinter, där det rätt mycket handlar om att… vinna eller försvinna. Antingen ta en ordinarie plats i A-truppen, eller söka lyckan på annat håll. Detta sagt med visst förbehåll för Joakim Persson och Daniel Sliper, med vilka klubben tecknat längre kontrakt.

Lovande utveckling
Att så pass många spelare har lånats ut under året är till stor del en följd av att U-laget ”skrotades” i år.
– Det har varit lite av en omställningsfas där några spelare saknade en naturlig hemvist, kanske har det varit någon gubbe för mycket för att vi ska kunna vara hundraprocentiga i vår uppföljning, men det får vi lära oss av det också.
Alf Westerberg är ändå försiktigtvis och preliminärt nöjd med hur utlåningen av ungdomsproffsen har fungerat under säsongen.
– Om man ser på spelarnas utveckling så tycker jag det känns lovande. Men vi måste fortsätta diskussionen i klubben om hur vi kan få den optimala matchningen för våra talanger. Steget från juniorallsvenskan vidare är svårt.

/Tobias Christoffersson