Lägeskoll med Sören Åkeby

Publicerad 15 juni 2006

I sommarvärme och VM-skugga jobbar MFF oförtrutet på för att bli bättre på… allt, meddelar Sören Åkeby, som summerar vårmatcherna med ett ”OK” och är fortsatt övertygad om lagets guldpotential.

I sommarvärme och VM-skugga jobbar MFF oförtrutet på för att bli bättre på… allt, meddelar Sören Åkeby, som summerar vårmatcherna med ett ”OK” och är fortsatt övertygad om lagets guldpotential.

Sedan årsskiftet har MFF och Sören Åkeby varit konstant punktmarkerade. Den nye tränarens installation, introduktion och tillämpning av sin filosofi; arbetet med lagets uppbyggnad och inympningen av nya spelare. Uppladdningen inför och så själva premiärens klimax, följt av en tät, intensiv vårserie – varje steg, varje ögonblick har iakttagits.

Men så kom ett VM, och strålkastarljuset vändes bort mot den stora internationella scenen. De hängivna supportrarna berörs förvisso inte av sådana irrbloss – men medieskuggan har under några veckor varit påtaglig – ända tills två brassar flög in för provspel vill säga…

Sören Åkeby lämnar fystesterna för en lite kortare pratstund vid Atleticums cafébord. Efter tio dagars semester har MFF varit igång med full träning i två veckor, dubbla pass vardagar och helgerna lediga.
Är det skönt med lite mindre uppmärksamhet kring laget?
– Att det är fokus på Malmö FF har jag inga problem med. Det måste finnas krav på en sån här klubb, det har jag gjort klart för spelarna och för mig själv. Vi kan inte gå ut och säga att vi ska bli en av de fem bästa eller nåt sånt… det är klart vi ska slåss om guldet.
Men det är väl lite lugnare på mobilen för närvarande, och det kanske inte är helt fel…?
– Ja, det är det – och det är definitivt skönare…

Hur vill du summera våren?
– OK, tycker jag; vi hade gärna velat ha några poäng till. Bitvis har vi spelat riktigt bra, men vi har också gjort ojämna matcher där vi bitvis varit sämre. Nivån har inte varit stabil nog för att man ska vara riktigt nöjd, det kan jag säga.

Efter segern över Halmstad lossnade det spelmässigt i de två fina segermatcherna mot HIF och Djurgården. Vad föll på plats då – vid sidan av Jari Litmanens enastående betydelse?
– Då hade vi mod att spela fotboll, och vi spelade variationsrikt. Vi hittade bra passningsspel och bra djupledsspel, vi varierande korta passningar med länge, vi hade tålamod innan vi gjorde genombrott, vi hade varierande längd på anfallen – alla de komponenter man vill ha på en fotbollsplan, egentligen.
– Sedan är det ju också så, att när båda lagen vill spela fotboll, så blir det lite roligare. Halmstad till exempel, som inte ville spela fotboll i andra halvlek – då ser det ut som det gör. Man måste vara två för att dansa…

Sedan blev det förlust med uddamålet mot Göteborg, som i en charmlös match trots allt var det lag som fick det att funka bäst – och lyckades ta udden av MFF:s formtopp?
– Ja – jag har egentligen inget bra svar; vi kom inte upp i den nivå vi normalt sett gör och kanske hade vi en liten reaktion efter våra fina matcher innan. Göteborg var kanske lite vassare än vi, men det skapades inte mycket målchanser åt något håll och jag tycker ändå att vi med lite tur kunde fått minst en poäng med oss. Göteborg är också ett lag med försvarsinriktat tankesätt, som spelar den där fotbollen där man ska ha en åtta nio man på rätt sida om bollen… samtidigt är vi inte tillräckligt snabba i vårt omställningsspel.

Du blir inte orolig över att ni ser ut att ha svårt mot den typen av motstånd?
– Nej – vi ska bara se till att göra allting mycket snabbare! Det är det som gäller, och så lite mer tryck i passningsspelet.

Vilken av vårens matcher är du mest nöjd med?
– Många sekvenser i Helsingborgsmatchen är bra, men ser man till helheten så är det matchen mot Djurgården. Vi är klart bättre än Djurgården i 90 minuter, och vi ramlar inte ihop någon del av matchen.

Åkeby säger sig inte vara direkt imponerad av någon av vårens motståndare, och är fortsatt övertygad om sitt lags förmåga och möjligheter att vara med i guldstriden.
– Jag räds inget lag i den här serien. Är vi uppe på tårna är vi fortfarande en kraftig guldkandidat. Vi har de kvaliteterna i det här laget – får vi bara tillbaka de spelare som varit borta så att konkurrensen blir ännu bättre.

Allsvenskan gör halt i två månader på grund av VM – är uppehållets bonustid välkommen, med tanke på framförallt skadeläget men också för den fortsatta intrimningen av lag och spel?
– Ja visst, det är ingen nackdel för oss. Även om jag aldrig vill skylla på skador, så är det förstås bättre för oss att få tillbaka spelare och få ökad konkurrens. Sedan hoppas jag också att vi kan hitta lite förstärkningar.

Sören Åkeby bekräftar att det föga oväntat är en mittback och en forward som står överst på önskelistan över nyförvärv. Vilken sorts forward letar ni efter?
– Vi behöver samma typ som Afonso, det vill säga en spelare som kan avgöra matcherna, som kan utmana och dribbla sina motståndare. Afonso kan försvinna lite i matcherna, men ändå avgöra i 90:e – det är en sån typ vi söker.

Innebär jakten på en mittback att du ändå – trots hans fina matcher och allt beröm – till syvende og sidst helst matchar Daniel Andersson på mittfältet?
– Jag kan inte svara på det förrän truppen är satt. men jag spelar Danne lite längre fram i banan – även om han varit fantastiskt bra som mittback också.

På måndag börjar träningsmatchandet med vad Sören beskriver som en ”komma-igång”-match mot Ängelholm, sedan följer åtminstone två danskmatcher mot Odense och FCK (nota bene att de som siktat in sig på en utflykt över Sundet får tänka om: matchen kommer att spelas på svensk mark, exakt var ännu oklart).

Vad är träningarna inriktade på nu?
– Det är mycket basic träning; vi jobbar med passningsspelet, kör konditionsövningar och individuell träning. Och det har varit riktigt, riktigt bra träningar här nu; intensivt.

Hur bygger ni vidare efter vårmatcherna, där det på slutet kom ett par ordentliga kvitton på lagets förmåga. Tänker man ”ok, nu funkar detta, nu går vi vidare och jobbar med det här istället”… eller?
– Det vi framför allt jobbar med nu är att höja nivån – generellt. På allt vi gör. Allt ska gå fortare, allt ska ha bättre kvalitet. Och vi måste lägga vår lägstanivå högre, vi har dippat lite för mycket i vissa matcher. Vi ska få ett bättre passningsspel där vi kan kontrollera matcherna längre, och vi ska framför allt ivåga ha ett bra passningsspel. Det har vi gjort i vissa matcher, då har det sett bra ut, sedan har vi blivit ängsliga i en del matcher och då ser det sämre ut. Det handlar också om att bygga upp självförtroendet, därför jobbar vi mycket med spelare individuellt.

Hur ser du på de kommande träningsmatcherna jämfört med försäsongens?
– De här är viktigare! Då vill jag se allt det här – att vi har hög nivå i det vi gör, bra fart passningsspelet, snabbare omställningar mellan offensivt och defensivt spel.

Hur umgås du själv med VM, ser du så mycket du kan, och ser du med ett avlappnat öga och ett tränaröga?
– Ja, det kommer jag att göra. Jag ser fram emot att sitta i soffan och njuta av fotbollen, men det är klart att man som tränare kan hitta några korn. man får chans att fundera över en del saker… som jag sen kan ventilera med de andra.

Vilka fyra lag går till semi?
– Jag tror Brasilien och Tyskland gör upp om mästerskapet, sedan tror jag på Argentina och – ja, det beror ju på vem som får möta vem på vägen, men Spanien, Frankrike, kanske Holland.

Sören Åkeby återvänder till träningen – kvar blir bland annat det faktum att det är exakt en månad tills MFF:s nästa allsvenska match, AIK hemma.