Lägeskoll i månadsskiftet

Publicerad 03 mars 2002

Lägeskoll i månadsskiftet

– Behöver man ta med sig en extra jacka?
– Nja, men se upp så inte handbagaget blir för tungt.
Två av de vanligaste fraserna dagen innan resa till varmare trakt hördes också i Stadions MFF-korridor på fredagen, liksom ett bekymrat ”- Det är mycket nu” från Limpan – materialaren Anders Lindberg -, kringstökande bland halvpackade trunkar och lådor med opumpade bollar i prydliga rader och skokartonger i mängd.

Sista träningen på malmömark för två veckor, och den drar ut på tiden. Kanske inte så konstigt, denna första vårdag, som verkligen inte behöver skämmas för sig, speciellt inte med de senaste veckornas kamp mot elementen och tungslit på leråker och konstgräs som klangbotten.

Så kommer då tränare Prahl in, och det avtalade mötet för lägeskoll kan börja.
– Det ska bli skönt att byta miljö. Med tre av fyra försäsongsmånader gångna, börjar vi se slutet påen lång förberedelseperiod. Vi är vältränade och i princip skadefria. Nu åker vi ner till La Manga, och då är det fotboll som gäller. Det blir nästan ingen fysträning, nu börjar vi jaga spelet och en uppställning att matcha i allsvenskan.

Intryck av den gångna månaden?
– Det har varit en tung februarimånad resultatmässigt, men vi tar steg framåt hela tiden. Vi har än så länge inte heller gjort någon spelmässigt riktigt bra match, men under de sista veckorna har det sett allt bättre ut. Det har gått bra för B-laget, som vunnit sina tre senaste matcher. Vi har en väldigt jämn trupp, och ibland känns som om vi har två lika bra lag. Konkurrensen är bra och det gynnar oss på sikt.

Många insläppta mål i träningsmatcherna… hur går det med försvarsspelet?
– Fotboll går ju i stor utsträckning ut på att släppa in så få mål som möjligt, och försvarsspelet måste bli bättre. Nu tycker jag att det har stabiliserats efter hand, och att vi håller på att få ihop det. Men vi hade behövt hålla nollan i en match och känna trygghet, och det behövs att någon av målvakterna kliver fram och tar extraboll här och där.
Vi har klarat djupledsspelet utmärkt, det är inspelen från kanterna vi haft svårt att stoppa. Vi måste sluta göra enkla misstag och börja bli modigare. Våga ta – och vinna! – dueller i de här situationerna.
Förhoppningsvis kan vi längre fram titta tillbaka på den här tiden och se att det inte var så konstigt – med ny backlinje, ny målvakt och ny tränare.
Vi behöver också skapa fler målchanser. Än så länge har vi skapat mellan fem och sju i matcherna – vi måste nästan upp i det dubbla. Men det viktigaste är att vi börjar bli trygga och stabila.

Positiva statusbesked från enskilda spelare, lagdel för lagdel?
– Utgångspunkten är som tidigare två spelare i varje position. Vi har två målvakter som slåss om förstaplatsen, och jag har mina tankar, men de vädrar jag inte här och nu.
På högerbackenplatsen har Billy Berntsson kommit in som en frisk fläkt jämte Robert Kjellin, vilket mer eller mindre gjort att vi har flyttat upp Concha till högra yttermittfältsplatsen. Jussi Nuorela och Daniel Majstorovic har fått mycket speltid tillsammans, vilket är helt naturligt. Det måste få ta tid att spela ihop ett mittbackspar. På vänsterbacken har vi matchat både Mikael Roth och Jeppe Vestergaard. På vänsterkanten har vi provat både Joseph Elanga, Jon Jönsson och Dan Ingvarsson.
Centralt på mitten har vi fem spelare som konkurrerar om två platser: Brian Steen Nielsen, Jörgen Ohlsson, Hans Mattisson, Jon Jönsson och Kenneth Gustavsson. Vilka det blir får utkristallisera sig.
Bland våra fem anfallare är det Peter Ijeh, Niklas Skoog och Markus Rosenberg som fått visa upp sig mest, då Andreas Yngvesson varit skadad och Mats Lilienbergs medverkan varit oklar. Vi kommer nog att prova någon forward på kanten också. Över lag har de unga spelarna visat fina framsteg – Jon Jönsson, Billy Berntsson, Matias Concha, Markus Rosenberg och Dan Ingvarsson.

Erik Johansson var ett av fjolårets uppmärksammade nyförvärv, som spelade en hel del matcher, ofta på höger ytttermittfältsplats, men aldrig riktigt fick det att stämma. Även tränare Prahl har uttryckt osäkerhet över hur använda ”Samba”… någon fundering ?
– Erik har varit sjuk och och skadad under försäsongen och inte kunnat vara med så mycket. Jag ser Erik passa in i en lite friare kantroll, ungefär som den Tomas Brolin hade i USA-VM, med fritt fram att ta offensiva initiativ från kanten inåt mitten. Både från höger och vänster.

Under träningsmatcherna hittills har många spelare provats, men nu börjar det väl bli dags att hitta fram till en allsvensk startelva?
– Vi kommer att fortsätta låta många spela i La Manga, men det är nu under mars och april som laget skall börja utkristallisera sig. Vi har som sagt en jämn trupp, och det är bra, men vi vill inte ha någon grå massa. Det som krävs är att ett antal spelare kliver fram och säger: ”Hej! här är jag! Jag vill vara med! Jag gör bra prestationer varje gång.” Spelare som för laget, starka personligheter.
De mer etablerade spelarna har ofta en längre startsträcka, men nu förväntar jag mig att några av dem kliver fram så här – och gör jättematcher.

Hur många behöver kliva fram?
– Centrallinjelaget är det primära; målvakt, mittbackar, centrala mittfältare och en målskytt längst fram. Det är stommen. Har man det sedan bra besatt på de andra platserna – då kan man vara med och vinna medaljer.

”Alla” väntar på hur guldtränare Prahl skall sätta sin prägel på MFF och generera framgångar till klubben, och iakttar varje litet steg i utvecklingen. Hur har du känt av uppmärksamheten kring dig och laget efter fyra inledande förluster i träningsmatchandet?
– Jag kan i februari inte börja gripas av panik över att vi förlorat några matcher. Och jag läser inte insändare, hemsidor och kvällstidningar. Jag vill ha mina uppfattningar för mig själv och koncentrera mig på jobbet. Annars är det generellt sett oerhört roligt med det stora intresset och engagemanget.
Men vi måste ha realistiska förväntningar på det här laget. Igen: vi har en ny målvakt, en ny backlinje och en ny tränare. Nu tror jag att vi kan göra jättebra ifrån oss, men det så självklart enkelt att börja prata om guld och medaljer.
För mig är det skillnad mot när jag började träna HBK. Där var stabilitet i klubben och spelargruppen, jag kom mer eller mindre till ett färdigt lag. I MFF är det nästan en nystart – glöm inte att om man gör en tabell över matcherna efter att Zlatan försvann ifjol, så ligger MFF sist.
Vi har ett långt och viktigt arbete framför oss, som får ta den tid det tar. Jag kommer att göra mitt yttersta, och jag hoppas att vi når framgång.

Nu väntar två veckors träningsläger i spanska La Manga. Hur ser ”vardagen” ut därnere?
– La Manga är bara en liten ort, belägen i en dal, med en exklusiv golfbana och den specialbyggda fotbollsanläggningen. Tio perfekta gräsplaner och ett litet stadion, inget uteliv, och inte så mycket att göra. Vi kommer mest att äta, sova och träna. Fjorton dagar är lång tid där, men vi har planerat en del aktiviteter och utflykter. Spelarna är lediga första lördagen.

Fyra matcher mot norska lag.
– De norska lagen spelar alltid som om det vore VM-final, det brukar bli tuffa matcher med mycket krångel. De har en mycket fysisk spelstil, samtidigt brukar det alltid bli diskussioner om domslut… Vi möter fyra etablerade norska lag, varav Odd och Brann är tillhör den övre halvan av Tippeligan.

Och när om drygt två veckor – hur skall läget helst vara då?
– När vi kommer hem från La Manga hoppas jag att vi är stärkta av att ha hållit nollan i några av matcherna och att vi visat framfötterna spelmässigt; några spelare har klivit fram och visat att de är att räkna med. Sedan satsar vi på de sista två träningsmatcherna mot Landskrona BOIS och HBK, och så går vi ut med stort självförtroende och möter Djurgården. Då börjar allsvenskan, och en ny process fö oss.

Intervju: Tobias Christoffersson