Lägerpsykologi med Sverker Fryklund
A-truppen är på ett elva dagar långt träningsläger i Spanien. Hur håller man sams när man bor tätt inpå varandra så lång tid? Och hur kan man även träna den mentala styrkan på lägret? MFF:s idrottspsykolog Sverker Fryklund berättar.
Även om fokus för det mesta ligger på det som händer ute på fotbollsplanen finns det många i ledarstaben som jobbar med det som händer bakom stängda dörrar. Under träningslägret har MFF:s idrottspsykolog Sverker Fryklund fullt upp med att utveckla både gruppen och individerna.
– Vi i ledarstaben har träffar där vi pratar om hur vi ska jobba med gruppen för att få ut maximalt av spelarna – både prestationsmässigt och socialt. Samma sorts träffar har jag med spelarna. Det är en fördel att så många är kvar från förra året eftersom vi kan dra lärdomar från det som hände i fjol.
På individnivå handlar en del av utvecklingsarbetet under lägret om att göra uppföljningar på de psykometriska testerna som spelarna har genomfört. På gruppnivå kan det bland annat handla om att titta på olika matchsituationer och komma fram till hur man bäst hanterar dem.
– Det kan vara att vi släppt in ett mål. Vilket är det mest funktionella sättet gruppen kan agera på då? Har man processat och jobbat igenom det på förhand faller man inte samman lika lätt. Vi tittar på hur vi kan implementera det hos spelarna.
Under träningslägret bor spelarna tätt inpå varandra – minst fyra i varje lägenhet. Det kan vara påfrestande att leva på det sättet men Sverker Fryklund är inte orolig över att spelarna ska misslyckas med att hålla sams under de elva dagarna.
– De är vana vid att umgås med varandra. Men samtidigt är det något man får ta i beaktning i en grupp. Man måste ge varandra friheter. Det är klart att det skaver lite ibland. Men jag har lärt känna de här spelarna och vet att de är duktiga på det här.
– Man blir dessutom ganska van vid det som fotbollsspelare – de har gjort det här under lång tid och vet hur det är att vara på träningsläger. Hade man tagit ett vanligt företag som aldrig varit på läger ihop innan hade det däremot troligtvis blivit kaos. De skulle inte veta vad som förväntas av dem.
Spelarna får också möjligheter att till viss del påverka schemat och hitta på olika aktiviteter som golf, basket och utflykter under dagarna.
– Det är jättebra att man ger utrymme till den typen av initiativ från spelarna också. Självklart ska träningen sättas i första hand men kan man hitta en dynamik så tjänar alla på det.
Läs mer: Så är rumsindelningen under lägret